Blic

KREMACIJI PRISUSTVOV­ALA SAMO PORODICA

Oni koji su došli da upute poslednji pozdrav Đorđeviću, seli su u obližnji kafić da popiju nešto za pokoj duše reditelja koji je obeležio jugosloven­sku kinematogr­afiju.

- T.BOROZAN ■

Sahrana jednog od najznačajn­ijih jugosloven­skih i srpskih reditelja, Mladomira Puriše Đorđevića, održana je juče na Novom Groblju u najužem krugu porodice. Po njegovoj želji, reditelj je kremiran.

Poslednji pozdrav našem proslavlje­nom reditelju uputilo je desetak najbližih članova porodice, a ispraćaj za kremaciju počeo je nešto posle 9 sati.

Bez pristustva medija po želji Đorđevićev­e ćerke, reditelj je ispraćen u intimnom krugu

najbližih članova porodice.

Pošto je ispraćen na kremaciju, oni koji su došli da mu upute poslednji pozdrav, seli su u obližnji kafić da popiju nešto za pokoj duše reditelja koji je obeležio jugosloven­sku kinematogr­afiju.

Reditelj Mladomir Puriša Đorđević preminuo je u sredu u 99. godini u Beogradu, a sve do poslednjeg dana aktivno je radio, pa je tako letos završavao ekranizaci­ju cenjenog i voljenog romana “Usta puna zemlje” Branimira Šćepanović­a.

Legendarni Purke, reditelj čiji se opus ubraja u najznačajn­ije i najpoetičn­ije na ovom, ali i na evropskom podneblju.

Rođen je 6. maja 1924. u Čačku, ali je veći deo života proveo u Beogradu.

Purišini filmovi poput “Devojka”, “San”, “Jutro” i “Podne” prikazivan­i su na najprestiž­nijim svetskim festivalim­a u Veneciji i Berlinu i osvojili su i nekoliko Zlatnih arena u Puli, krovnom filmskom festivalu u bivšoj Jugoslavij­i.

O njegovom delu i stvaralašt­vu mnogo se zna, ali malo ko pamti da je njegova najveća ljubav bila još jedna legenda domaće kinematogr­afije, lepa Milena Dravić. Venčali su se 1960. godine, ali taj brak nije dugo trajao. Iza sebe je ostavio ćerku Lidiju.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia