Blic

MALI SUV ZA VELIKA DELA

BENZINAC, U KOMBINACIJ­I SA MANUELNIM ILI CVT MENJAČEM Nije vau automobil, ali četiri metra dugački krosover pruža sve što i veći i skuplji rivali.

- ALEKSANDAR PIJEVAC

PLASTIKA NIJE VRHUNSKOG KVALITETA, ALI JE “VENJU” BOGAT SERIJSKOM OPREMOM

“HJUNDAI VENJU” DOLAZI SAMO SA POGONOM NA PREDNJE TOČKOVE

Proizvođač­i se trude da u svojoj ponudi imaju što više SUV modela. Kompaktni, duži od pet metara, sa prednjim pogonom... potpuno je svejedno. Samo nek se prodaje! U grupi rekordera nalazi se “Hjundai” koji vozačima u Srbiji obezbeđuje čak pet automobila sa povišenom pozicijom sedenja i zavidnim klirensom. Pored dobro poznatih “tusona” i “santa fea”, Korejci nude čak tri različita modela u klasi manjih krosovera, odnosno Suv-ova B klase. Njihove dimenzije se razlikuju u desetak centimetar­a - “kona” je najduža (4,2 metra), prati je “bajon” sa 4,18 metara, dok je na početku model koji smo nedavno testirali, “venju” (venue).

Za razliku od “kone” i “bajona”, “venju” je namenjen globalnom tržištu i možete da ga pronađete u Aziji, Severnoj Americi, Australiji... a sada i kod nas. Nismo uspeli da pronađemo da li se prodaje na još nekom od evropskih tržišta, ali to sad ni nije bitno.

Na prvom mestu, “venju” spada u grupu pristupačn­ih automobila kojih će, u narednim godinama, da bude sve manje i manje. U prevodu, to znači da kupci sa oko 20.000 evra u džepu moraju da pristanu na neke kompromise. Recimo, kvalitet materijala u kabini nije na nivou “bajona”, dok se za pogon brine samo 1,6-litarski atmosfersk­i benzinac sa 123 KS koji se ne ugrađuje u ostale “Hjundaijev­e” modele. Sa druge strane, “venju” je prostranij­i i praktičnij­i od sličnih modela dugačkih tek nešto više od četiri metra, bogatije je opremljen i, naravno, dosta je jeftiniji.

Dizajniran je tako da se iskoristi svaki milimetar, samim tim dobio je visoku liniju krova. Prednjim delom dominiraju velika maska hladnjaka i simpatična kockasta svetla, zadnji kraj je klasičnije urađen. Kutijasta forma karoserija obezbeđuje dovoljno prostora u kabini za četvoro putnika, dok je zapremina prtljažnik­a sa duplim dnom 355 litara. Sedišta su udobna čak i za duža putovanja, ali nedostaje malo više bočne podrške telu. Enterijer svakako nije najmoderni­ji s kojim smo imali priliku da se sretnemo, Sve je svedeno na praktičnos­t i lako korišćenje. “Venju” ima dosta klasičnih dugmića tako da imate direktan pristup željenom sistemu. Instrument tabla je pregledna, a sasvim solidan je i centralni ekran dijagonale osam inča. Jedini problem je što je displej blago okrenut desno, prema suvozaču... Očigledno je da su u “Hjundaiju” upravljač sa desne prebacili na levu stranu, ali nisu hteli da se bacaju u dodatni trošak kada je ekran u pitanju.

Kao što smo već napisali, motor je jedan, jedini. Nema malih turbo benzinaca, nego atmosfersk­i sa 123 KS, u kombinacij­i sa šestostepe­nim manuelnim menjačem. “Hjundai” je nedavno ponudu proširio i sa CVT menjačem. U vožnji... što smo i očekivali, to smo i dobili. Motor u gradskoj vožnji radi tiho i ekonomično, dok je za maksimalnu snagu potrebno da se više radi sa menjačem. Veća brzina zahteva veće obrtaje, ali ni tada “venju” nije preglasan. Zvučna izolacija je izvrsna i možete da se opustite. Automobil nije težak i 123 KS je sasvim dosta da se ispune zadaci za koje je mali krosover i stvoren. Upravljač je direktan, dok je ogibljenje podešeno na komfornu vožnju.

“Hjundai venju” nema vau efekat, ali ni neku veću manu. Početna cena je 19.990 evra, dok je verzija sa CVT prenosom skuplja za 1.000 evra. Vredi rezmisliti...

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia