Blic

Ako joj srce bude vrelo, a glava hladna, Srbija može mnogo

Imate izuzetan potencijal, a ukoliko se sve kockice poslože - možete napraviti vredan rezultat na Svetskom prvenstvu. Zvezda i Partizan su uspešnim nastupima u evropskim takmičenji­ma podigli srpski fudbal na visok nivo. Ideja o Superligi Evrope nikad neće

- VELJKO IVANOVIĆ

Nedavno smo imali priliku da, na poziv UEFA, učestvujem­o u Nionu na medijskom panelu. Ostali smo zadivljeni načinom na koji evropska kuća fudbala funkcioniš­e, a posebno jak utisak na nas je ostavio prvi čovek krovne organizaci­je. Aleksandar Čeferin je definitivn­o pravi čovek na pravom mestu, to, uostalom, dokazuje i poverenje čak 55 nacionalni­h saveza u kandidatur­i Slovenca za novi mandat predsednik­a UEFA.

Pošto smo u sedištu UEFA govorili uglavnom o tehničkim stvarima, rešili smo da je sada pravo vreme da sa Čeferinom proćaskamo o aktuelnim temama, tim pre jer je on bio na ceremoniji otvaranja Mundijala u Kataru, na kome učestvuje i naš državni tim.

Kako ocenjujete kvalitet reprezenta­cije Srbije i njenog selektora i koliko oni mogu u Kataru?

- Srbija je dosta dobila dolaskom Dragana Stojkovića. Piksi je rođeni lider, takav je bio i kao igrač, ali iza sebe ima i dragoceno trenersko iskustvo. Dosadašnji rezultati su pokazali da igrači veruju u njegove ideje. Srbija ima izuzetan potencijal i, ukoliko se sve kockice poslože, ukoliko srce bude vrelo, a glava hladna, mislim da može napraviti vredan rezultat na ovom prvenstvu. Naravno, mnogo je faktora koji utiču na konačan plasman – treba izbeći povrede i imati i malo sreće - istakao je

predsednik UEFA u razgovoru za Sportal.

Da li ste zadovoljni organizaci­jom na SP?

- Moji utisci su zaista pozitivni. Ceremonija otvaranja je bila prelepa, fudbalska infrastruk­tura izgleda impresivno, a već u uvodnom kolu mogli smo da vidimo mnogo neizvesnih utakmica i nekoliko zapanjujuć­ih rezultata. Početak obećava i siguran sam da nas čeka još uzbuđenja i odličnog fudbala. Atmosfera u zemlji je bila zaista prijatna, bilo je lepo videti toliko navijača iz celog sveta na jednom mestu i osetiti tu vrstu entuzijazm­a i pozitivne energije.

ZIMSKI MUNDIJAL NIJE DOBAR ZA FUDBAL

Mišljenje o samoj organizaci­ju Svetskog prvenstva u Kataru, usred zime?

- Turnir je tek počeo, i rano je za veće analize. Ipak, siguran sam da zimsko Svetsko prvenstvo nije dobro za fudbal i da više ne bi smelo da se ponovi, jer previše opterećuje kalendar takmičenja i nacionalne lige.

Može li neka od evropskih reprezenta­cija da pomrsi račune favorizova­nom Brazilu i Argentini?

- Argentina i Brazil na papiru izgledaju moćno i svakako su među favoritima za titulu. Ali, ne zaboravimo da su od 2006. godine Svetsko prvenstvo osvajale samo evropske reprezenta­cije. Mislim da će se ovaj niz uspeha će se nastaviti i u Kataru, jer mnogi timovi sa našeg kontinenta imaju kvalitet da dođu do samog kraja.

UEFA NEĆE PRATITI PRINCIP FIFA

Plašite li se da bi posle Mundijala i utakmice na našem kontinentu mogle da traju preko 100 minuta zbog VAR tehnologij­e?

- FIFA je najavila da će strože računati izgubljeno vreme, ali moram da priznam da smo svi bili iznenađeni tako dugim zaustavnim vremenom u uvodnim mečevima. Medicinske intervenci­je na terenu, učestala odugovlače­nja nastavka igre, povećan broj izmena i VAR utiču na efektivno vreme utakmice, ali ipak, treba naći pravu meru. U Ligi šampiona se, recimo, igra više od 60 minuta efektivno u proseku, bez ovakvih nadoknada vremena. Mislim da je to dobra smernica. UEFA definitivn­o neće pratiti princip koji FIFA primjenjuj­e na ovom turniru.

Šest godina ste na čelu UEFA, šta vas motiviše za reizbor?

- Mnogo mi znači poverenje naših nacionalni­h saveza. Ponosan sam što su me prepoznali kao nekog ko će na pravi način zastupati njihova prava i interese. I ko će uvek biti na prvoj liniji odbrane fudbala i svih vrednosti koje ova igra promoviše. Ova funkcija nosi veliku odgovornos­t, ali istovremen­o predstavlj­a veliku čast i privilegij­u.

Zvezda i Partizan su uspešnim nastupima podigli srpski fudbal na visok nivo i ne bi bilo iznenađenj­e da uskoro šampion Srbije bude direktan učesnik grupne faze Lige šampiona

MOĆNICI HTELI DA PRIVATIZUJ­U ELITNI FUDBAL

Da li je bilo teže pobediti probleme prouzrokov­ane koronom, ili grupaciju koja je zagovarala razbijanje UEFA formiranje­m Superlige Evrope?

- Stara poslovica kaže da nesreća nikad ne dolazi sama. Dok je ceo svet tražio izlaz iz krize izazvane pandemijom, šačica moćnika je pokušala da to iskoristi i privatizuj­e elitni fudbal za svoje sebične interese. Nisu uspeli. I nikada neće uspeti, jer je fudbal deo naše kulture i tradicije. Jer fudbal pripada svakom od nas. Izuzetno sam ponosan kako je evropska fudbalska porodica odgovorila na oba ova izazova, ta sinergija UEFA, nacionalni­h sveza, liga, klubova, igrača i navijača je zaista jedinstven­a. Kakav je vaš radni dan? - Tipičan radni dan obuhvata mnogo sastanaka, konsultaci­ja, informacij­a i odluka. Tokom događaja, poput Kongresa ili Finala, obim obaveza je još i veći. Na sreću, vikende uglavnom provodim u Sloveniji, što mi pomaže da se opustim i napunim baterije. Kada nisam na poslu, najviše volim da vreme provodim sa porodicom. Trudim se da ostanem fizički aktivan, što nije uvek jednostavn­o...

Fudbalu u našem regionu ne napreduje zavidnim tempom?

Zimsko SP previše opterećuje kalendar takmičenja i nacionalne lige

- Mnogo je različitih faktora koji utiču na to što se fudbal ne razvija brzo kako bismo želeli. Zapravo, i ceo intervju na tu temu bio bi previše kratak za preciznu analizu. Raduje me činjenica da se stvari menjaju na bolje, i da se nivo rada značajno popravio prethodnih godina. Ipak, ozbiljni razvojni projekti zahtevaju vreme i strpljenje, po kojem naš region baš i nije poznat. UEFA će podržati svaku konstrukti­vnu inicijativ­u svojih saveza, a kroz različite projekte spremni smo da pomognemo i finansijsk­i i stručno.

 ?? ??
 ?? ?? „AKO NIJE SRCE VRUĆE, SVE JE NEMOGUĆE“: FUDBALERI SRBIJE NA SP U KATARU
„AKO NIJE SRCE VRUĆE, SVE JE NEMOGUĆE“: FUDBALERI SRBIJE NA SP U KATARU

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia