Blic

Rama: Kosovo neće još dugo čekati na konačno priznanje

-

Premijer Albanije Edi Rama je na zajedničko­j sednici parlamenat­a Albanije i tzv. Kosova poručio da će doći do konačnog priznanja Kosova i da Kosovo na to neće dugo čekati, preneli su prištinski mediji.

U GOVORU PRED poslanicim­a Kosova i Albanije u Tirani, povodom 110. godišnjice nezavisnos­ti Albanije, Rama je rekao da veruje da će Kosovo biti priznato u svakoj instanci na svetu.

- Verujem da će do konačnog priznanja doći pre nego kasnije i da Kosovo neće čekati onoliko dugo koliko je proglasilo svoju nezavisnos­t da konačno bude međunarodn­o priznato i da bude prisutno u svakoj instanci celokupne opšte organizaci­je sveta u kojoj mi uživo - rekao je Rama.

On je izjavio da bez DSK i OVK nije moguće razumeti današnji dan, prenosi “Ekonomija onlajn”.

- Skrenuću pažnju na dva imena, bez kojih se ne može razumeti današnji dan, ni dolazak do danas, ni kontinuite­t iza današnjeg. U pitanju su Demokratsk­i savez Kosova i OVK. I jedni i drugi su naravno vezani za Ibrahima Rugovu, koji je prerano preminuo, ali sa izvršenom misijom, i Hašima Tačija, još jednog odsutnog danas u ovoj sali, koji je privremeno odvojen od nas, u misiji koja je u toku - rekao je Rama.

Kosovski premijer Aljbin Kurti pozvao je u Tirani na povećanje saradnje između Albanije i Kosova i na mešanje u pitanja jedni drugih, ali da pritom ne smetaju jedni drugima, preneli su “Reporteri”.

- Naš prostor, kultura i privreda nisu feudi koji nekome pripadaju. Trebalo bi da budemo češće zajedno, ne samo na proslavama. Moramo da delimo ideje jedni sa drugima i da prihvatamo kritike jedni drugih, tako da radimo jedni sa drugima - poručio je Kurti.

On je naveo da se na Kosovu raduju svakom uspehu

Albanije i njene vlade i da je Albanija napravila velike korake napred i dodao je siguran da su u Albaniji podjednako srećni zbog uspeha Kosova.

Predsednic­a Skupštine Albanije Lindita Nikola ocenila je “da oni i Kosovo treba da dele odgovornos­t za transforma­ciju državnih granica između dve zemlje u formalne”.

Ona je u Tirani, na otvaranju zajedničke sednice albanskog i kosovskog parlamenta povodom 110 godina od proglašenj­a nezavisnos­ti Albanije, ocenila da je okupljanje svih Albanaca u jednoj skupštini nekada „delovalo kao san“.

- Danas su Albanija i Kosovo dve nezavisne države. Ono što se dogodilo 28. novembra nije bilo sve što su Albanci želeli, već kamen temeljac na kome će se graditi budućnost - rekla je Lindita Nikola.

 ?? ?? rama u dobrim odnosima s beogradom i prištinom
rama u dobrim odnosima s beogradom i prištinom

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia