Blic

SA „INSTANT VIZAMA“U EU OD NOVEMBRA 2023. GODINE

Građani Srbije će, kako trenutno stoje stvari, bez novih instant viza moći da putuju u zemlje Evropske unije, tačnije u Šengen zonu, skoro do kraja naredne godine. Kako će se promeniti putovanje srp

-

Evropski sistem za putovanja (ETIAS) koji je prvobitno trebalo da stupi na snagu još tokom 2020. godine, ali je odložen zbog pandemije korona virusa, doživeo je novo otkazivanj­e, te je sigurno da neće zaživeti pre 23. novembra 2023. godine, mada nije isključeno ni da se njegova primena ponovo odloži.

Kako je u više navrata saopšteno iz Brisela, putnici iz više od 60 zemalja, koji su do sada ulazili slobodno u Šengen zonu, moraće da apliciraju za putno odobrenje pre polaska. A među njima će biti i Srbija, pa će našim građanima uz sva ostala standardna dokumenta poput pasoša biti potrebna instant viza ili taksa koja će, prema najavama, koštati sedam evra.

KAO U SAD, KANADI, AUSTRALIJI

Slična praksa već postoji u SAD, Kanadi i Australiji, a ideja je na nivou Evropske unije potekla još 2016. godine kada je ETIAS najavljen kao “lak, brz i jednostava­n sistem koji će obuhvatiti turiste, poslovne ljude i druge putnike”.

Zahtev će se podnositi onlajn, a apliciranj­e bi trebalo da traje svega nekoliko minuta (zahtev će, kako je najavljeno, biti neophodno podneti najmanje tri dana pre putovanja). Kako su objasnili iz EU, u najvećem broju slučajeva zahtevi podneti putem ove platforme biće prihvaćeni kroz nekoliko minuta. U određenim slučajevim­a, kada su potrebne dodatne provere putnika, izdavanje

„INSTANT VIZE“ZA ŠENGENSKU ZONU VAŽIĆE EVRA, DOK će TRI GODINE, A KOŠTAĆE SEDAM ZA MLAĐE OD 18 GODINA BITI BESPLATNA

odobrenja za putovanja može potrajati do 30 dana.

ZA MALOLETNIK­E BESPLATNO

U aplikaciji će morati da se navedu lični podaci, podaci o pasošu, zemlja u koju se putuje, podaci o kriminalno­m dosijeu ako postoji, boravak u ratnim područjima, zabrane posete određenim zemljama. Podnosioci zahteva, stari od 18 do 70 godina, uslugu će plaćati sedam evra. Za maloletnik­e će biti besplatna, a zahtev će slati roditelji. Na mejl će stići odgovor o prihvatanj­u zahteva. U slučaju odbijanja stići će obrazložen­je, a moguće je i ulaganje žalbe.

Dakle, ETIAS odobrenje ne zahteva ono što zahteva viza. Nema potrebe da se ide

u konzulat da bi se podneo zahtev, nema biometrijs­ke registraci­je i znatno manje podataka se prikuplja i procenjuje nego u postupku za dobijanje vize.

Rok važenja će biti tri ROK VAŽENJA TRI GODINE

Ono što je takođe važno, nećete morati za svako putovanje u neku od zemalja Evropske unije da aplicirate za ovu “instant vizu”. Ona će, naime, važiti tri godine za više ulazaka, što je znatno duže nego sadašnja šengenska viza.

“ETIAS bi trebalo da bude potpuno operativan u novembru naredne godine”, saopštili su nadležni iz Evropske komisije. Kako je obelodanje­no, novi sistem bi obuhvatao oko 1,4 milijardi putnika iz 60 i kusur zemalja, među kojima će biti i Britanci, Australija­nci, Kanađani, Argentinci... Reč je o ljudima koji trenutno mogu bez viza da putuju u zemlje Šengen zone.

HRVATSKA, RUMUNIJA, BUGARSKA

- O ovim taksama se još puno priča, ali konačna odluka nije doneta. Bilo je ranije priče da će sistem stupiti na snagu u martu ili aprilu 2022. Postojao bi centralni registar, cena bi trebalo da bude od pet do sedam evra i neophodno bi bilo da kada se putuje prvi put u zemlje EU uradi prijava elektronsk­i. Time se dobija mogućnost putovanja narednih nekoliko godina. Ne bi moralo svaki put slati zahtev, već samo prvi put. To je zamišljeni model kojim bi se kontrolisa­lo kretanje i imali podaci o onima koji ulaze i izlaze iz EU - rekao je ranije Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacij­e turistički­h agencija (Juta), i dodao da “ne misli da će to opteretiti ljude jer se radi o jednokratn­oj obavezi za par godina”.

Ova “instant viza” bi od naredne godine mogla da važi i za ulazak u Hrvatsku, Rumuniju i Bugarsku, koje čekaju da budu primljene u “šengenski prostor”.

godine, uz neograniče­n broj ulazaka, ali i ograničenj­e da u periodu od 180 dana niste više od tri meseca bili u EU

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia