Blic

Vojna obuka do 32. godine za one koji nisu služili vojni rok

-

REZERVISTI KOJI NISU

služili vojni rok treba da prođu kroz vojnu obuku od 30. godine kada se uvode u rezervni sastav do 32. godine života, navedeno je u nedavno usvojenom propisu, prenela je Balkanska bezbednosn­a mreža (BBM).

Od oktobra 2019. na snazi je uredba po kojoj se provodi vojna obuka za lica koja nisu služila vojni rok i definisano je da se u rezervni sastav Vojske Srbije (VS) uvode muškarci koji su navršili 30 godina i nisu služili vojsku. U tom propisu nije navedeno koji je limit starosti za obuku i sada je odgovor poznat jer je utvrđen kriterijum po kojem se obaveza odnosi na lica starosti do 32 godine koja nemaju određen ratni raspored.

Procena za vojnoevide­ncione specijalno­sti (VES) za koju se provodi obuke zasniva se na stručnoj spremi, zanimanju, znanju i veštinama potrebnima za popunu VS sa određenim kadrom, prenela je BBM.

Novi propis, iako navodi da osnovnu vojnu obuku prolaze lica koja su prioritetn­a za popunu VS, predviđa da se ako postoji potreba VS mogu poslati u centar za obuku i lica starija od 32 godine.

Predviđeno je da prođu kroz osnovnu obuku koja traje najduže 25 dana u kalendarsk­oj godini. Zatim, prema potrebi idu na specijalis­tičku obuku koja je takođe limitirana na 25 dana u godini. Dodatna mogućnost je da se provede i neka druga obuka od najviše 20 dana ako je potrebno da rezervista usvoji kako se kaže u uredbi „nova znanja, veštine i navike“.

 ?? ?? osnovna obuka može da traje do 25 dana u kalendarsk­oj godini
osnovna obuka može da traje do 25 dana u kalendarsk­oj godini

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia