Blic

KAKO PREŽIVETI U PRESTONICI KAO PODSTANAR

Talase poskupljen­ja najviše osećaju oni bez svog Mnogi podstanari u Beogradu nalaze se u velikim problemima jer su cene najma stanova poslednjih meseci u pojedinim delovima grada udvostruče­ne, pa i utrostruče­ne.

- IVANA ANĐELKOVIĆ

Ako neko želi da živi u samom centru prestonice, u proseku potrebno je za najam stana da izdvoji 800-1.000 evra. Naravno može se naći i za upola manje, ali za to je potrebno dosta vremena, traganja i neke lude sreće. Jeftinija i praktičnij­a varijanta je svakako periferija gde možete naći stan i za 220 evra pa naviše, iako se i tamo beleži porast cena najma.

Primera radi, za najam stana koji je u širem centru do pre nekoliko meseci koštao 350-400 evra, sada morate izdvojiti od 1.300 do 1.500, pa i više. Naravno, može se naći stan i za 500 ili 600 evra, ali su to uglavnom stanovi manje kvadrature, mahom u suterenu.

Cene su uvećane i na periferiji­i iako su svakako prihvatlji­vije za one sa prosečnom platom. Prema nekim procenama čak 250.000 ljudi iz unutrašnjo­sti živi i radi u prestonici, iako nisu zvanično promenili mesto prebivališ­ta.

Jedan od njih je i Marko J. koji je u Beogradu podstanar još od studentski­h dana.

- U Beograd sam se preselio zbog fakulteta najpre, a zatim sam se zaposlio u jednoj firmi. Menjao sam nekoliko puta stanove, jer sam planirao kupovinu nekretnine na kredit. Situacija je sada komplikova­na što se nekretnina tiče i nije trenutak za podizanje kredita. S druge strane, sada moram ponovo da menjam stan, jer mi je kirija povećana najpre sa 350 na 450, a sada na 800. Reč je o stanu na Zvezdari kaže Marko.

Prema našoj računici, ukoliko neko nema svoj stan, a želi da živi u centru Beograda, potrebno je da ima na raspolagan­ju oko 2.000 evra, računajući da je samo za najam stana potrebno do 1.000 evra, za račune 200, isto toliko za automobil (gorivo, parking, održavanje), za hranu za jednu osobu oko 300 evra i još 200 za izlaske.

Nešto jeftinija varijanta je selidba iz centra na periferiju, i uz maksimalnu uštedu, potrebno je negde oko 740 evra mesečno, pa i manje. To podrazumev­a da stan, recimo, košta najviše 350 evra, da za prevoz ide oko 40 evra, te da se koristi javni gradski prevoz, da nema kredita...

SKOK „KIRIJA MI JE POVEĆANA NAJPRE SA 350 NA 450 EVRA, A SADA NA 800, I TO ZA STAN NA ZVEZDARI“

- Situacija nije nimalo jednostavn­a jer troškovi rastu. Sve nekako izguramo i prihvatimo, ali stanarina 1.000 evra, to je neprihvatl­jivo. Jasno je da neko želi da zaradi ali ipak… Nadajmo se da će se ovo normalizov­ati što pre - kaže Aleksandra S. iz Vranja, koja već godinu i po dana živi i radi u Beogradu.

Da nisu svi stanodavci spremni da zbog Rusa izgube sigurne podstanare, govori i slučaj Ane I. koja već tri godine živi u Beogradu. Kako kaže, ona je stan na Dorćolu pronašla početkom godine, u periodu kada nije bilo ovoliko Rusa, te objašnjava da je do dobre lokacije i lepog stana došla po preporuci.

- Stan je lep i na dobroj lokaciji, a vlasnici ne žive u Srbiji. Do tog stana došla sam po preporuci sestre koja poznaje vlasnike. Dogovorili smo se i to je to, ali kako su cene nekretnina počele da rastu, svakog meseca se pitam hoće li mi stići poruka da je od narednog meseca cena 1.000 evra, jer realno i za manje stanove na ovoj lokaciji traži se i više. Za mene bi to bilo neprihvatl­jivo u svakom slučaju - objašnjava Ana.

Ona zato redovno prati oglase, da bude u toku sa ponudama, a zaključak je, kaže nam, da ispod 1.000 evra bukvalno nema ništa pristojno u centru grada.

Mladen V. koji je već desetak godina podstanar u Beogradu, objašnjava da se njemu ništa nije promenilo u odnosu na period useljavanj­a

u stan u kome trenutno boravi, a tu je već pet godina.

- Živim u Žarkovu i vlasnik mi je tek pre dva meseca povećao na 250 evra. Prvo je bilo 150 pre pet godina, pa onda na 200 u nekom momentu, a sada je 250. Meni to ne remeti planove nikako, dogovorili smo se da neće ići preko toga, a i stan realno i zbog kvadrature i svega ostalog vredi toliko - kaže Mladen.

Ervin Pašanović, član IO Unije poslodavac­a Srbije, kaže da se “cene dižu lako, a spuštaju teško”.

- Tržište diktira cene, te samim tim koliko postoji potražnja za stanovima za izdavanje po višim cenama, naravno da će stanodavci tražiti veći zakup. Broj ruskih i ukrajinski­h građana koji je došao u Srbiju je prema

procenama oko 50.000, što prevedeno u stambene jedinice iznosi oko 20.000. Oni su spremni da plate visoke cene zakupa. Šta će biti za nekoliko meseci ukoliko budu prinuđeni da ostanu ovde, ostaje da vidimo. Ali, cene se dižu lako, a spuštaju teško, tako da je moja projekcija da će ovaj nivo ostati još narednih šest meseci ako ne i duže - kaže Pašanović za „Blic“.

Da li će zaposleni moći da izdrže taj tempo, odnosno da li će neke firme ostajati bez radnika, Pašanović ističe da se „moramo prilagođav­ati novim tokovima“.

- Za sada je jedino izvesno da je sve teže naći domaću radnu snagu za manuelne poslove i da je već godinama unazad trend uvoza radne snage. Pored plate za njih je potrebno naći i smeštaj kao i posebnu ishranu. Za sada sve to mogu naši kapaciteti da obezbede - kaže on.

 ?? ??
 ?? ?? Život u iznajmljen­om stanu u centru Beograda je prava luks varijanta koja često podrazumev­a troškove života u visini do 2.000 evra mesečno
Život u iznajmljen­om stanu u centru Beograda je prava luks varijanta koja često podrazumev­a troškove života u visini do 2.000 evra mesečno

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia