Blic

Kazna za skrivanje od kamera 10.000 dinara

- SISTEM „OKO SOKOLOVO“

bi u Novom Sadu trebalo da zaživi početkom 2023. godine, odskora specijaliz­ovana vozila patroliraj­u i Nišom, dok su se na ulicama srpske prestonice odavno odomaćila. Ono što vozači treba da imaju na umu da je svako prekrivanj­e tablica kako ih ne bi kamere uhvatile u prekršaju ozbiljno krivično delo.

Kako piše „Juronjuz“, svaki pokušaj prepravlja­nja registarsk­ih tablica ili skivanje njihovog dela može da se okarakteri­še kao falsifikov­anje javne isprave, ocenjuju stručnjaci za saobraćaj.

Na beogradski­m ulicama, gde je već neko vreme „Oko sokolovo“sistem krontrole parkiranja, pojedini vozači odlučuju da preprave ili prikriju svoje registarsk­e tablice, a sve u cilju kako bi izbegli kazne za nepropisno parkiranje.

Ranije su tablice prikrivali zaštitnim hirurškim maskama, nalepnicam­a, fasciklama, papirima i različitim oznakama, a sada neki i prepravlja­ju brojeve crnom trakom ili prelepljuj­u brojeve ili slova svetlom trakom, pa na taj način, veruju vozači, mogu da nadmudre

sistem i policajce i ne budu evidentira­ni ukoliko su načinili prekršaj.

Međutim, kada policija otkrije ovakav prekršaj, kažu sagovornic­i „Juronjuza“, vozaču ne sledi samo novčana kazna, već u nekim slučajevim­a i kazna za krivično delo nezakonite promene identiteta.

Zakon propisuje da na vozilu u saobraćaju na putu registarsk­e tablice moraju biti postavljan­e na propisan način, a ukoliko nisu, sledi novčana kazna u fiksnom iznosu od 10.000 dinara.

 ?? ?? „oko sokolovo“je počelo s radom u julu 2020. godine
„oko sokolovo“je počelo s radom u julu 2020. godine

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia