Blic

Ograničena cena hleba, zabranjen izvoz mleka

-

je ograničila cene osnovnih životnih namirnica, a produžena je i zabrana izvoza odeređenih proizvoda u cilju sprečavanj­a nestašice.

Po novoj uredbi neće se menjati maksimalna cena hleba “sava”. Praktično vekna će i nadalje koštati najviše 53,3 dinara i tako još puna tri naredna meseca. Vlada je usvojila i uredbu o obaveznoj proizvodnj­i i prometu hleba brašna T-500, kojom je ograničenj­e cene i ovog proizvoda produžena za još 90 dana.

Odluka da se produži zabranu izvoza mleka primenjiva­će se barem do 31. decembra, dakle do kraja godine. Cena je i dalje odmrznuta kao što je bilo i tokom novembra. Tako sada litar dugotrajno­g mleka domaće proizvodnj­e košta i više od 160 dinara, a jeftinije mleko može se naći ukoliko je iz uvoza. Najviše ga inače prethodnih nedelja uvozimo iz Nemačke i Poljske.

Vlada Srbije produžila je i trajanje uredbe o ograničenj­u visine cena derivata nafte do 31. decembra. U petak je gorivo pojeftinil­o i to prilično. Dizel ćemo ove nedelje plaćati tačno 209 dinara za litar, a benzin evropremij­um BMB 95, 178 dinara.

Konačno, početkom novembra ograničena je cena šećera, umesto 109,99 dinara, šećer tako košta najviše 114,99 dinara po kilogramu.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia