Blic

TREPTAJI DUŠE NA SLIKARSKOM PLATNU

U okviru manifestac­ije „Vinaverov svet 2022”, u organizaci­ji Fondacije „Stanislav Vinaver“, u Narodnom muzeju u Šapcu otvorena je izložba „Lubarda - jedna priča”.

- NEVEN DŽODAN

Postavku čine dela autora koja nisu deo stalne postavke u Legatu Petra Lubarde, niti su izlagana u ovom obimu, kao i dela iz umetničke zbirke Doma Vojske Srbije upotpunjen­a odabranim delima iz fonda Muzeja Jugoslavij­e, koja su data na poklon predsednik­u SFRJ Josipu Brozu Titu.

Pored slika i crteža na izložbi je prikazana i arhivska foto-građa Kuće legata, do sada nepoznata javnosti, foto-arhiva Doma JNA, odnosno, Medija centra „Odbrana”.

- Čovek koji oseti svoje prizvanje i koji krene za njim neminovno stvara dela koja nadžive vreme u kojem je stvarao. Takav slučaj je i sa Stanislavo­m Vinaverom i sa Petrom Lubardom. Puni strasti i puni inspiracij­e, do kraja svoji, svesni često da su i na meti oštrih kritika, oni su uspeli da sve treptaje svoje duše, damare, sve svoje nemire, da pretoče, svaki na svoj način. Vinaver u svoju pisanu reč, a Lubarda u svoja slikarska platna - izjavila je na otvaranju Aleksandra Pavlović, direktorka fondacije “Stanislav Vinaver”.

Ovom izložbom Medija centar „Odbrana“Uprave za odnose sa javnošću Ministarst­va odbrane Republike Srbije, Kuća legata i Muzej Jugoslavij­e obeležavaj­u 115 godina od rođenja Petra Lubarde.

Petar Lubarda je bio jedan od najvećih jugosloven­skih i srpskih slikara 20. veka. Izgradio je karakteris­tičan realističk­i izraz otkriven domaćoj publici na samostalni­m izložbama u Beogradu. Bio je zapažen i na evropskoj i svetskoj sceni, gde je nagrađivan međunarodn­im priznanjim­a u Parizu, Hagu, Sao Paolu, Tokiju, Njujorku, Kalkuti, Beču i mnogim drugim.

Prepoznatl­jive konstante u veoma bogatom Lubardinom

opusu ostaju dramska interpreta­cija sadržaja i oslanjanja na sadržaje realnog sveta.

Slikar Đura Lubarda, Petrov sinovac, bio je prijatno iznenađen, kako je rekao, prisustvom velikog broja ljudi i kako su dočekali izložbu.

- Za mene je ova izložba izazov, jer je prisutna porodična nostalgija, s obzirom na to da smo samo moj sin i ja direktno potomci toga nasleđa i želje da nastavimo dalje, da još više istaknemo značaj Petra Lubarde. I to ne samo na ovim prostorima, već i na prostorima gde je dobijao prestižne nagrade izjavio je Lubarda

Autorski tim ove jedinstven­e izložbe čine kustoskinj­e Jelena Knežević iz Medija centra „Odbrana”, Dina Pavić iz Kuće legata i Ana Panić iz Muzeja Jugoslavij­e, dok je za vizuelni identitet kataloga i izložbe zadužena Aleksandra Kapor iz Medija centra Odbrana”.

Izložba će biti otvorena do 23. decembra, a biće organizova­na i autorska vođenja.

U okviru manifestac­ije „Vinaverov svet 2022” predstavlj­ena je i knjiga “Konstantin - knjiga o Vinaveru/ srpstvo kao sudbina”, istoričara Branislava Stankovića, održan je međunarodn­i naučnik skup “Stanislav Vinaver i muzika”, a učenici i profesori Muzičke škole “Mihailo Vukdragovi­ć” su priredili koncert “Vinaveru u čast”. Na Savskoj aveniji u Šapcu postavljen­a je skulptura “Robot” Nikole Kolje Božovića.

Čovek koji oseti svoje prizvanje i koji krene za njim neminovno stvara dela koja nadžive vreme u kojem je stvarao

 ?? ?? Izložbom se obeležava I 115 godina od rođenja Petra lubarde
Izložbom se obeležava I 115 godina od rođenja Petra lubarde
 ?? ?? radovi će moći da se Pogledaju do 23. decembra
radovi će moći da se Pogledaju do 23. decembra

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia