Blic

NULA JAPANA I BELGIJE

Čovek odluke bio je Fuler u 80. minutu. Takuma Asano je odigrao drugo poluvreme, ali nije ništa posebno uradio. Maroko je u grupi F dobio „crvene đavole“sa 2:0.

- EKIPA “BLICA”

Haos u grupi E! Sve dobro što su napravili protiv Nemaca, Japanci su uspeli da sruše protiv apsolutnog autsajdera Kostarike - 0:1! I tako od maltene sigurnog učesnika osmine finala, “samuraji” su došli u poziciju da bi lako mogli da ispadnu.

Kostarika, koja za 170 minuta fudbala nije uspela da šutne u okvir gola, niti da stvori ozbiljnu šansu pred golom rivala na Mundijalu u Kataru, postigla je šokantan pogodak u 81. minutu utakmice i srušila Japan. Kostarikan­ci ne samo da su sebe potpuno vratili u igru za nokaut fazu, nego su i Nemce doveli u poziciju da mnogo mirnije čekaju derbi protiv Španije, koji je odigran sinoć.

Utisak je da Japanci od početka meča nisu znali šta bi tačno trebalo da rade. Pobeda protiv Nemačke (2:1) ih je bacila u vasionu, ali kao da je to bilo preteško breme za ovu generaciju japanskih reprezenta­tivaca. S druge strane, Kostarika je u meč ušla posle 0:7 sa Španijom i bilo je jasno da će im biti potrebno vreme da shvate ozbiljnost situacije u kojoj se nalaze.

Japan je bio bolji na početku meča, međutim kao da su se u nastavku “samuraji” odlučili da idu na bod, odnosno da ne rizikuju da ostanu kratkih rukava. Kostarika protiv Španaca nije imala nijedan šut u okvir gola, a prvi sa Japancima bio je u 80. minutu. I, taj jedan udarac bio je dovoljan za pobedu strelac je bio Fuler sa ivice kaznenog prostora. Bio je to jedini trenutak kada je odbrana Japana zadremala, ali moramo da kažemo i da se golman Gonda nije proslavio

Fuler je uspeo da sa ivice kaznenog prostora matira golmana Gondu za prvu pobedu Kostarikan­aca na Svetskom prvenstvu u Kataru

reakcijom.

Najbolja prilika za Japan na utakmici bila je u 88. minutu. Mitoma je probio po levom boku i uputio povratni pas na penal za Kamadu, ali je fudbaler Ajntrahta šutirao pravo u Navasa. Bivši fudbaler Partizana Takuma Asano igrao je od 46. minuta, ali se nije proslavio, za razliku od meča sa Nemačkom.

Veliku pobedu u grupi F upisao je Maroko koji je slavio sa 2:0 protiv Belgije koja je, na papiru, bila favorit.

Sve što smo videli u prilično skromnom prvom poluvremen­u je gol Marokanaca koji je bio poništen. Hakim

Ziješ je pogodio direktno iz slobodnog udarca u poslednjim trenucima pre odlaska na odmor. Tibo Kurtoa je slabo reagovalo, međutim ispostavil­o se da je Sais bio u ofsajdu i da je ometao belgijskog golmana.

Sudija Sezar Arturo Ramos se konsultova­o sa VAR tehnologij­om i posle nekoliko minuta pokazao je sa ostaje 0:0.

Maroko je i u nastavku bio bolji, kontrolisa­o je igru, ali je afrička reprezenta­cija, kao i protiv Hrvatske, imala problema sa realizacij­om.

Živnula je Belgija ulaskom Mertensa i Tilemsa. Vezni fudbaler Lestera je sada oteo loptu na sredini terena i dodao do Mertensa koji je driblingom sebi napravio prostor za udarac. Međutim, gađao je praktično po sredini gola.

Kada se očekivalo da tempo opadne, Maroko je poveo. Igrao se 73. minut. Na identičan način kao što je Ziješ pogodio u prvom poluvremen­u, sada je rezervista Sabiri iznenadio Kurtou! Šutirao je iskosa s leve strane pravo u gol, a znatno mu je pomogao i Sais koji je ubacivanje­m omeo golmana Reala. Srećom po Marokance, Sais je ovaj put „zakasnio“da uđe u ofsajd.

Belgijanci su morali da krenu na sve ili ništa, čak je ušao i roviti Lukaku. Ali, rizik se nije isplatio - rezervista Zakarija je u 90. minutu pogodio za konačnih 2:0.

 ?? ??
 ?? ?? takuma asano je odigrao prosečno
takuma asano je odigrao prosečno

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia