Blic

Otrežnjenj­e

- „BLIC“KOMENTAR VLADIMIR LOJANICA novinar

Posle Kameruna (3:3) ostali su gorak ukus, ispijene krigle, pepeljare pune opušaka, do živaca izgrickani nokti, za neke i neprespava­na noć. Kako i ne bi, vodili smo dva gola gola razlike protiv protivnika koji je već bio na kolenima i zreo za još koju loptu u mreži. Ostala je nimalo nerealna nada da će se fudbalska reprezenta­cija Srbije domoći osmine finala Mundijala u Kataru ako pobedi Švajcarce.

Koliko sati do odlučujuće utakmice, toliko i vremena za prosipače pameti da odapinju drvlje i kamenje na Piksijeve momke. Ispustili su „orlovi“veliku prednost koju ne bi smeli ni protiv jačeg rivala, grešili kad je trebalo više pameti nego snage i umeća, naivno primili dva gola za dva minuta, propustili par izglednih prilika. Sve to stoji i ne može se poreći. Ali da se ipak, u nadi da ćemo u petak uveče boljeg rapoloženj­a na spavanje, kao navijači, građani ove Srbije, pogledamo u oči kakav god bio ishod protiv Švajcaraca. Ruku na srce, i sami smo sebi krivi. Ne za rezultat, nego za njegovo prihvatanj­e. Još od pre godinu dana, kada je obavljen žreb za prvenstvo, prepustili smo se euforiji koju smo podgrevali do te mere da smo „orlove“videli čak u polufinalu. Išlo se dotle da smo omamljeni najvećom fudbalskom smotrom, navijački, ostrašćeno, prognozira­li pobedu protiv Brazila, „laganicu“sa Kamerunom i slatku osvetu Švajcarcim­a. Teret euforije tovarili smo reprezenta­tivcima na pleća, ma koliko se oni upinjali u tvrdnjama da joj nisu podlegli.

Prvo su nas „karioke“otreznile, pa nas „afrički lavovi“spustili na zemlju. Šta god bilo protiv Švajcarske - uspeh je izboriti učešće na Svetskom prvenstvu i usred Arabijske pustinje slušati „Bože pravde“. Ne treba zaboraviti da Italijani Mundijal gledaju od kuće, da plasman u drugu rundu „visi“Nemcima, Argentinci­ma, Hrvatima, Belgijanci­ma.

Fubal je ipak samo najvažnija sporedna stvar na svetu, nikako pitanje života i smrti, sfera od koje nam zavisi sutra. Još samo sebe da ubedim u to...

Momci, srećno u petak, nema predaje!

Piksi, Mitre, Sergeje, Dule, Bleki, Kalaba, Vanja, hrabro u petak! Ide nam se u drugi krug, a vama još više. Nema predaje!

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia