Blic

Svako vreme ima svoje breme i svoje divote

Odgovornos­t osećamo instiktivn­o od starta rada grupe, a već više od deceniju vrlo svesno. Ta odgovornos­t je još veća jer smo i roditelji. Odgovornos­t se ne prati samo rečima, već najpre delima - kaže Boško Ćirković Škabo, član “Beogradsko­g sindikata”.

- 1even Džodan

POSLE NEDAVNOG SPEKTAKLA na stadionu Tašmajdan, “Beogradski sindikat” će ponovo nastupiti u Beogradu, ovaj put u klubu “Hangar” u Luci Beograd u subotu, 17. decembra, a za razliku od velikih koncerata, na kojima je BS uglavnom izvodio svoje najveće hitove, ovaj će biti nešto potpuno drugačiji. Naime, sindikalci će umesto uobičajeni­h hitova izvesti tridesetak svojih pesama koje publika retko ili nikada nije imala priliku da čuje uživo. Biće to prilika da “najtvrđi” obožavaoci uživaju na koncertu na kome će grupa izvoditi pesme koje su bile zapostavlj­ene, a karte za ovaj nastup su rasprodate mesec dana unapred.

- Odavno imamo ideju da napravimo koncert na kojem bismo izvodili isključivo pesme koje obično ne izvodimo na većim koncertima. Ta ideja je svakako podstaknut­a i brojnim pitanjima publike vezanim za te pesme, tako da nismo baš iznenađeni što se publika odazvala ovliko hitro i u ovolikom broju. Što opet ne umanjuje našu zahvalnost publici za takav odziv - kaže Škabo pred ovaj nesvakidaš­nji koncert.

Kakav je vaš stav prema tim pesmama, zašto su bile ૅzapostavlj­ene૆ na nastupima? 'a li su, recimo, stihovi ૅ'uga je ulica kojom hodaš! Pazi kuda skrećeš! 1emoj lako da se prodaš!૆

prestali da budu bitni?

- Ni ti ni brojni drugi stihovi tridesetak pesama koje ćemo to veče izvesti nisu nikad prestali da budu bitni, niti nama, niti publici. Ali jednostavn­o se radi o stihovima čija alternativ­a postoji i u drugim našim pesmama, koje jednostavn­o bolje funkcioniš­u na koncertima koje obično izvodimo za dosta masovniju publiku. Ponavljam: daleko od toga da se pomenuta i slične poruke ne mogu čuti na sindikalni­m nastupima pred desetinama hiljada ljudi. Samo su deo pesama koje su jednostavn­o mnogo veći hitovi.

Postoje li pesme koje nikada do sada niste izveli uživo?

- Osim najnovije pesme “Naša stvar”, koja će to veče doživeti svetsku premijeru, mislim da nikada nismo izveli “Pazi, pazi”, “Ale, ale”, “Deo prošlosti”... Bar još desetak pesama je izvedeno samo po jedan ili dva puta na svim dosadašnji­m koncertima BS. Već više od mesec dana na probama vredno vežbamo davno zaboravlje­ne i nikada naučene tekstove.

*rupa postoji godine. Kada se osvrnete, kako vidite put kojim ste išli i da li biste iz ovog ugla nešto drugačije radili?

- Divno iskustvo sa dobrim prijatelji­ma. Iskustvo koje još traje. Mislim da niko od nas nije očekivao da ćemo ovako daleko stići, a verujem da nas velike i lepe stvari tek očekuju. I nas i našu publiku. Što se tiče poslednjeg dela pitanja: nikad nisam davao ni pet para za naknadnu pamet i uvek sam odbijao ulogu generala posle bitke.

9ama su tokom svih tih godina razni lepili različite etikete. Kako to doživljava­te?

- Iako na momente nije bilo prijatno, istrajali smo u svojim namerama, planovima, idealima... Tako smo se izborili da prosto uživamo u procesu stvaranja sa prijatelji­ma, bez šanse da nam etiketiran­je sa strane ikako ugrozi taj doživljaj. Već isuviše dobro sami znamo ko smo, gde nam je snaga, gde su nam mane, šta volimo, šta ne želimo...

Istovremen­o, čini se da je vaša publika postajala sve brojnija, što potvrđuju puna $rena, stadion 7ašmajdan... Osećate li zbog toga i veću odgovornos­t?

- Odgovornos­t osećamo instiktivn­o od starta rada grupe, a već više od deceniju vrlo svesno. Ta odgovornos­t je još veća jer smo i roditelji. Odgovornos­t se ne prati samo rečima, već najpre delima.

Kako danas Iunkcioniš­e grupa. Probe, snimanja... 6vi imate druge poslove, obaveze...?

- Zahvaljuju­ći oživljenoj koncertnoj aktivnosti ove godine grupa po pomenutim pitanjima funkcioniš­e možda i najbolje u poslednjih desetak godina. Ali mi smo oduvek pre svega prijatelji, tako da drugi poslovi i obaveze ne mogu nikako potpuno da zasutave rad grupe. Mogu samo da ga baš dosta uspore.

Možete li da uporedite vreme kada ste vi počeli da se bavite muzikom, sa ovim danas kada neki novi klinci počinju da se bave hiphopom?

- Svako vreme ima svoje breme i svoje divote. Nije na starijima da porede kako je nekad bilo sa onim kako je sad, nego da svedoče primerom. Na mlađima je da izvuku nešto i iz primera starijih. A na svima je da maksimalno živimo svoj život. Tehnika i tehnologij­a idu svojim putem napretka, a mi svi zajedno, nadam se, ka spasenju. Svakako svima želim puno sreće i uspeha.

Kakvi su planovi? Hoćete li nastaviti s objavljiva­njem singlova ili je u planu album?

- Biće i singlova, svakako. Ali smo, podstaknut­i matricama megaproduk­tivnog DJ Silenta i potencijal­nom saradnjom sa još nekim mlađim kolegama, ovih dana ponovo počeli i rad na albumu.

 ?? Strane ikako ugrozi taj doživljaj ?? Iako na momente nije bilo prijatno, istrajali smo u svojim namerama, planovima, idealima... 7ako smo se izborili da prosto uživamo u procesu stvaranja s prijatelji­ma, bez šanse da nam etiketiran­je sa
Osim najnovije pesme ૅ1aša stvar૆, koja će to veče doživeti svetsku premijeru, mislim da nikada nismo izveli ૅPazi, pazi૆, ૅ$le, ale૆, ૅ'eo prošlosti૆... %ar još desetak pesama je izvedeno samo po jedan ili dva puta na svim dosadašnji­m koncertima
Strane ikako ugrozi taj doživljaj Iako na momente nije bilo prijatno, istrajali smo u svojim namerama, planovima, idealima... 7ako smo se izborili da prosto uživamo u procesu stvaranja s prijatelji­ma, bez šanse da nam etiketiran­je sa Osim najnovije pesme ૅ1aša stvar૆, koja će to veče doživeti svetsku premijeru, mislim da nikada nismo izveli ૅPazi, pazi૆, ૅ$le, ale૆, ૅ'eo prošlosti૆... %ar još desetak pesama je izvedeno samo po jedan ili dva puta na svim dosadašnji­m koncertima

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia