Blic

DVA MINUTA POMRAČENJA ZA GUBITAK DVA BODA

„Orlovi“su imali velikih 3:1, ali su u 120 sekundi dozvolili afričkim reprezenta­tivcima da dva puta matiraju golmana Vanju Milinković­a Savića i da nas ostave na dnu tabele G grupe.

- ALEKSANDAR PIJEVAC

Ostaje gorak ukus u ustima, u jednoj rečenici je Aleksandar Mitrović opisao ishod meča srpske reprezenta­cije sa Kamerunom - 3:3 (2:1). Baš tako, gorak i težak, jer smo imali velikih 3:1 i igru koja je trebalo da nas odvede do prve pobede na Svetskom prvenstvu u Kataru.

Međutim, ni to nije bilo dovoljno “orlovima” koji posle dva kola imaju samo bod, a to znači da ćemo da zavisimo od poslednjeg meča sa Švajcarsko­m u petak od 17 sati. Selektor Dragan Stojković će morati da potraži šta se dogodilo od 53. do 66. minuta, kada smo uspeli da povedemo sa 3:1, da bismo iz dva kontranapa­da naivno primili dva gola. Naivno...

Pred meč, selektor Kamerunaca Rigobert Song izbacio je iz ekipe prvog golmana Andrea Onanea koji je odbio da posluša timske instrukcij­e. Što se našeg tima tiče, selektor je napravio dve izmene u odnosu na duel sa Brazilom - van tima su ostali Mladenović i Gudelj, a zamenili su ih oporavljen­i Kostić i Maksimović. Aleksandar Mitrović je ponovo bio usamljen u napadu.

Nije prošlo ni pola minuta i naša klupa se uhvatila za glavu. Mitrović je posle skoka nezgodno doskočio na levu nogu i ostao je da leži na travi. Na sreću, uspeo je da ustane i pokazao je selektoru Stojkoviću da je sve okej i da nema potrebe da podiže Vlahovića ili Jovića.

Očekivano, uvodni minuti su prošli u ispitivanj­u snaga da bi uspavanku na stadionu “Aj Džanub” prekinuo Mitrović u 11. minutu. Akciju je pokrenuo Živković, dodao je do Tadića koji je asistirao našem najboljem strelcu, međutim Mitrović je iz teške situacije pogodio samo desnu stativu kamerunsko­g gola. Nedugo zatim, Mitrogol je bio u još boljoj situaciji. Pala mu je lopta na vrh peterca, gađao je iz prve, ali neprecizno. Prethodno je odličan posao odradio kapiten Tadić, koji je stigao tešku loptu i praktično namestio šansu.

Kamerunci su uzvratili u 20. minutu. Kunde je bio brži od Maksimović­a, šutirao je snažno iskosa sa desne strane, ali je Vanja Milinković Savić bio dobro postavljen i izboksovao loptu u korner.

“Orlovi” su imali inicijativ­u, ali je Kamerun poveo. Igrao se 27. minut kada je Živković poklonio korner rivalu. Kasteleto je iskoristio loše postavljan­je naše odbrane i nije mu bilo teško da sa dvatri metra loptu pošalje u nebranjeni deo gola.

Bio je to period u kojem smo imalo dosta problema da organizuje­mo napad i malo je nedostajal­o da “lavovi” dupliraju prednost. Ovaj put, pogrešio je Lukić. Kunde je povukao kontru, prvi šut mu je odbranio Vanja, dok je iz popravnog kamerunski fudbaler bio neprecizan. I dok su svi čekali odlazak na predah, Srbija je odigrala neverovatn­ih šest minuta. Prvo je Strahinja Pavlović nadskočio Kamerunce i glavom je matirao statičnog golmana Epasija. Uzdrmanog protivnika je u trećem minutu sudijske nadoknade nokautirao Sergej Milinković Savić koji je bio precizan sa ivice kaznenog prostora za velikih 2:1.

Drugo poluvreme smo otvorili sa dva mala ofsajda Kostića i Sergeja koji su bili “prethodnic­a” i najava trećeg gola u 53. minutu. Konačno je pogodio i Mitrović iz akcije koja je tipična za brazilski fudbal. Lopta je išla brzo, od noge do noge... Tadić, Mitrović, Kostić, Sergej, Živković... i na kraju Mitrović kojem nije bilo teško da pogodi prazan gol - 3:1.

Nažalost, odmah smo ostali bez odličnog Pavlovića koji se povredio nakon što je dobio snažan udarac. Bilo je jasno da ne može da nastavi, a veliko je pitanje da li će uspeti da se oporavi do petka i odlučujuće­g duela sa Švajcarcim­a.

Izlazak Pavlovića kao da je ostavio rupu u odbrani “orlova”, što su Kamerunci iskoristil­i za blickrig. Rezervista Vinsent Abubakar je u 64. minutu lobovao Vanju Milinković­a Savića za 2:3, nakon što smo zakasnili da postavimo ofsajd zamku, da bi samo 100 sekundi kasnije Čupo Moting izjednačio - 3:3. Drugi put uzastopno nam je pukla kontra po desnoj strani, a ponovo je kasnio Nikola Milenković.

Loše su u tim trenucima izgledali naši fudbaleri. Odbrana bez Pavlovića nije bila na visini zadatka, roviti Kostić i Sergej su ostali bez snage, dok je Mitrović jedva stajao na nogama. I sa pola snage uspeli smo da organizuje­mo nekoliko dobrih napada u kojima je Mitrović mogao da se proslavi, međutim umesto da uposli saigrače, odličio se da šutira. Neprecizno.

Stojković je reagovao tek u 81. minutu, izvukao je Živkovića, Sergeja i Veljkovića, a na teren je poslao Radonjića, Grujića i Babića. Energretsk­i istrpošena dva tima su u završnici više gledala da ne naprave grešku, posle koje ne bi bilo povratka, nego da ozbiljnije ugroze golmane.

Sudija Mohamed Abdula je pokazao da će se igrati još šest minuta u nadoknadi, kao i u prvom poluvremen­u, kada nam je to bilo dovoljno da postignemo dva gola. U prvom da, u drugom ne, ostalo je 3:3. Da li možemo da budemo zadovoljni? Nikako. Imali smo 3:1 i protivnika na kolenima... Na kraju, odigrali smo za Švajcarce s kojima se sastajemo u petak.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? 3 1 u 53. minutu, posle mitrovićev­og gola, mislili Smo da je gotovo...
3 1 u 53. minutu, posle mitrovićev­og gola, mislili Smo da je gotovo...
 ?? ??
 ?? ?? rigobert song je, za razliku od stojkovića, pogodio sa izmenama
rigobert song je, za razliku od stojkovića, pogodio sa izmenama
 ?? ?? rišarlison nije bio strelac protiv švajcarske
rišarlison nije bio strelac protiv švajcarske

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia