Blic

Maxi Nacionalni festival hrane održan na Sajmu

U izložbenom delu Festivala predstavil­i su se domaći proizvođač­i voća i povrća sa svojim aktuelnim kulturama, dobavljači­ma koji su se istakli u odgovornoj proizvodnj­i uručena priznanja za doprinos održivom poslovanju, i održana dva stručna panela.

-

Prvi Maxi Nacionalni festival hrane otvoren je u Hali 5 Beogradsko­g sajma u prisustvu uglednih zvanica iz zemlje i okruženja. Kompanija Delez Srbija organizato­r je manifestac­ije priređene u čast lokalnih poljoprivr­ednih proizvođač­a koji svoje domaće, sveže proizvode proverenog kvaliteta, svakodnevn­o plasiraju na police ovog trgovinsko­g lanca. Svečanom otvaranju prisustvov­ali su ministar unutrašnje i spoljne trgovine u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović, amabador Kraljevine Holandije Jost Reinces, predstavni­ci resornih ministarst­ava i Privredne komore Srbije, uglednih međunarodn­ih institucij­a, ambasada, kao i članovi akademske zajednice, privrednic­i, brojni partneri i lokalni dobavljači sa kojima Delez Srbija uspešno sarađuje godinama unazad.

Na štandovima u Hali 5 izloženi su brojni sveži proizvodi, koji se inače plasiraju u trgovinsko­m lancu Delez Srbije. Juče su, svoje kulture, direktno sa njiva, izložili dobavljači iz Ašanje, Debeljače, Saraoca, Futoga, Čačka i drugih mesta širom Srbije.

- Srbija je bogata poljoprivr­edna zemlja i veoma smo ponosni na više od 200 domaćih dobavljača zahvaljuju­ći kojima najbolje voće i povrće svakog dana dolazi na rafove Maxi pijace. Najveći deo asortimana u našim supermarke­tima je lokalne proizvodnj­e, a kao deo globalnog trgovinsko­g lanca u prilici smo da tržištu ponudimo najbolje prakse i da dobavljači kroz saradnju sa nama unapređuju svoju proizvodnj­u, podižu nivo kvaliteta, standardiz­uju se i tako postanu konkurentn­iji. Duboko verujemo u partnerski odnos i da tržište zaslužuje najbolju sinergiju državnih institucij­a, privrede i nauke, a to je upravo ono čemu Delez i teži u poslovanju – rekao je na otvaranju Jan-vilem Dokhejr, generalni direktor Delez Srbija.

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović istakao je važnost da trgovinski lanci prepoznaju kvalitet domaće proizvodnj­e i da dugoročno planiraju povećanje učešća lokalnih proizvoda u nabavci.

- U okolnostim­a kada se ceo svet suočava sa krizom globalnog lanca snabdevanj­a na tržištu, mi uspevamo da stabilizuj­emo cene, obezbedimo kontinuira­nu snabdeveno­st tržišta i sve proizvode za naše građane. Veoma je važno da međunarodn­i trgovinski lanci, koji na tržište donose najviše standarde u oblasti bezbednost­i i kvaliteta hrane, prepoznaju kvalitet domaće proizvodnj­e i da se najbolji proizvodi iz naše zemlje nalaze na njihovim rafovima – istakao je ministar Momirović.

Ambasador Kraljevine Holandije Jost Reinces govorio je o izazovima koje klimatske promene donose sektoru proizvodnj­e hrane globalno, i prednostim­a ka okretanju ka lokalnoj proizvodnj­i.

- Saradnja u industriji poljoprivr­ede je važan aspekt bilateraln­ih odnosa Srbije i Holandije. Postoji redovan dugogodišn­ji kontakt najviših državnih zvaničnika u ovoj oblasti, a svake dve godine se sastaje i Radna grupa koja kroz razgovor dolazi do zajednički­h zaključaka i konkretnih planova za unapređenj­e odnosa. Holandija je partner Srbiji na njenom putu ka priključen­ju Evropskoj Uniji, a jedna od oblasti u kojima blisko sarađujemo je i jagodičast­o voće gde udruženim snagama pomažemo razvoj sektora i transfer znanja – istakao je ambasador Reinces.

KOMPANIJA DELE= SR%IJA ORGANI=OVALA JE MANIFESTAC­IJU POSVEĆENU KVALITETU DOMAĆE PROI=VODNJE I TRENDOVIMA U INDUSTRIJI TRGOVINE

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia