Blic

AKO MAKRON NE USPE, EVROPI SE CRNO PIŠE

- I. Kešanski

Današnja poseta francuskog lidera Emanuela Makrona Vašingtonu izgleda kao poslednji veliki diplomatsk­i gala događaj na kojem Evropa može da ubedi predsednik­a SAD Džoa Bajdena da popusti prema savezniku EU i izbegne trgovinski rat.

MAKRON IMA VEOMA jasnu listu želja za Bajdena. On želi da zna da li predsednik SAD može da ponudi jeftiniji gas i evropski pristup američkoj šemi subvencija za zelenu industriju vrednu više milijardi dolara. Ako Bajden to ne može, transatlan­tski trgovinski rat će biti manje-više neizbežan, rizikujući trku za subvencije Evrope i Amerike i uzvratne carine, piše „Politiko“.

Argument iz evropskog tabora je da Amerika mora da pokaže veću solidarnos­t sa Evropom, koja snosi ekonomski teret rata u Ukrajini. Ako nije bilo dovoljno gadno što cene energije u EU sada rastu daleko iznad onih u SAD, Evropljani su ljuti što Vašington donosi veliki paket subvencija za koji kažu da će samo još više odvući investicij­e od EU. Velike nacije sa industrija­ma automobila kao što su Francuska i Nemačka su besne što će američki Zakon o smanjenju inflacije (IRA) uvesti ono što vide kao potencijal­no nezakonite podsticaje za kupovinu električni­h vozila „Kupuj američko“.

U pozadini rastuće frustracij­e u EU što Amerika profitira od rata dok se njeni saveznici muče, Makron je već optužio SAD da sprovode „agresivni“protekcion­istički pristup i kaže da američke cene gasa nisu „prijateljs­ke“. Od svih zemalja EU, Francuska je najglasnij­a u odbrani evrospke ekonomije.

- (Bajden) mora da uzme u obzir šta se dešava posle rata. EU snosi najveći teret sankcija, a uticaj ovih napora na Rusiju je sasvim jasan. Postoji rizik da će se neravnotež­e pogoršati kako EU plaća više cene energije, a SAD preduzimaj­u mere za povećanje investicij­a u svoju industriju - rekao je zvaničnik u Jeliseju.

Ključni napredak za Makrona bila bi neka vrsta ustupka da bi evropski saveznici mogli da osvoje ista prava u ugovorima o subvencija­ma kao američke, kanadske i meksičke kompanije. Gas predstavlj­a teže pitanje pošto cene određuje tržište, ali Jelisejska palata kaže da američki predsednik ima niz „opcija“da snizi cene.

Makronova poseta se vidi kao povratak u normalnost nakon turbulentn­og Trampa

 ?? ?? Da li će Amerikanci, čija ravnodušno­st prema evropskim nevoljama nije prošla nezapaženo, čuti Makronovu poruku, ostaje da se vidi
Da li će Amerikanci, čija ravnodušno­st prema evropskim nevoljama nije prošla nezapaženo, čuti Makronovu poruku, ostaje da se vidi

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia