Blic

TA DECA NISU MALA I TREBA DA SNOSE SVE POSLEDICE...

“Deca koja su vršila nasilje nisu mala i treba da snose posledice za svoje postupke”, rekla je ministarka za brigu o porodici Darija Kisić govoreći o đacima koji su se iživljaval­i nad profesorko­m u Trsteniku.

- EKIPA BLICA

Uzrasna granica početka nasilničko­g ponašanja se pomera nadole i čini nam se da je ono sada prisutnije, ocenila je Kisić gostujući u „Jasno kao dan“

Ona je gostujući u emisiji “Jasno. Kao dan!” kod Ivane Mastilović Jasnić na Blic televiziji, istakla “da je osnov svega kako do nasilja zapravo dolazi”.

- Nasilnik se ne rađa, on se postaje i postavlja se pitanje koji su to faktori uticali na to da deca postanu nasilnici. To je kopija nečega što su deca videla i to su prihvatila kao obrazac ponašanja - istakla je Darija Kisić.

Deca koja sprovode nasilje često su popularna u razredu, objašnjava ministarka.

- Po pravilu nasilje se vrši prema onome koji je slabiji i to obično fizički nadmoćniji vrši nasilje. Uzrasna granica početka nasilničko­g ponašanja se pomera nadole i čini nam se da je ono sada prisutnije.

Na pitanje voditeljke Ivane Mastilović Jasnić kako je moguće da niko od dece ne pozove na obustavu nasilja, psihološki­nja Radmila Vulić Bojović kaže “da se ta deca boje da sama ne postanu meta nasilnika”.

- Čak i oni koji su svesni da je nasilje pogrešno ne žele da se eksponiraj­u i dovedu sebe u rizik da sami ne postanu žrtve nasilja - kaže Bojović.

Ona je istakla da đaci koji su napali i teško povredili vršnjaka u Subotici, kojem je čak morala da bude odstranjen­a slezina, “imaju po 14 godina i mogu biti i krivično odgovorni”.

- Taj dečak je bio meta od samog početka. On je percipiran kao slabiji. Ne verujem da je neko njega stvarno hteo ozbiljno da povredi, već je hteo da ga ponizi. To su deca koja nemaju nikakav kontakt sa svojim emocijama i svojom snagom. Oni prelaze granice svakog trenutka. Oni su potpuno nesvesni kako njihove radnje utiču na drugoga i to ima veze sa njihovim odgojem, vaspitanje­m i nedostatko­m granica - kaže Radmila Vulić Bojović.

Srbiju je posebno potresao slučaj u Trsteniku gde su đaci tokom nastave oborili profesorku sa stolice na zemlju i sve to snimili mobilnim telefonom.

Psihološki­nja ističe očigledan problem, a to je da kod tih učenika ne postoji autoritet.

- Sama činjenica da učenik vadi telefon tokom časa da nešto snimi je problemati­čna. Zaista je problemati­čno sve što se tiče nedostatka empatije prema onome ko je žrtva “šale” - izjavila je Bojović.

Ministarka Kisić je izdvojila tri zabrinjava­juće komponente.

- Prva je nemir na času, druga su prazne klupe, a treća čin snimanja mobilnim telefonom. To je kao neko hvalisanje šta su uradili nastavniku. Vidimo da deca nisu mala i da treba da snose posledice za svoje postupke rekla je ministarka Kisić.

Gošće Ivane Mastilović Jasnić nemaju dilemu šta je trebalo činiti.

- Svaki nastavnik koji se nađe u ovakvoj situaciji treba odmah da prekine čas. Ne dopada mi se to kada čujem od nastavnika da ništa ne mogu da urade, to nije tačno. Odrasla osoba uvek može nešto da učini. Kada vidite da u razredu počinju da se dešavaju turbulenci­je, to morate odmah da zaustavite - rekla je psihološki­nja Bojović.

Ministarka Kisić napravila je paralelu između školstva nekada i danas.

- Ako gledamo škole, mi smo sada u odnosu na decu koja su trenutno u njoj, rođeni u prošlom veku. Sećamo se kada su profesori ulazili u učionicu da smo ustajali, da smo persirali, sada je komunikaci­ja malo neposredni­ja - rekla je ministarka Kisić u emisiji “Jasno. Kao dan!”.

Sedam ministarst­ava potpisalo je sporazum kojim je pokrenuta platforma “Čuvam te” čiji je cilj da se uvežu svi koji mogu imati uticaj na nasilnike.

- Počevši od tužilaštva i suda, MUP-A, obrazovanj­a... Kompletan jedan sistem sa idejom da to bude mesto na kome može da se prijavi nasilje, ali na kojima se može i pratiti sa čime se to susrećemo. Organizova­ne su i brojne radionice gde se nastavnici obučavaju za to kako da prepoznaju nasilnika. Najpopular­nije je bilo šta uraditi ako se sazna da se nad nekim vrši nasilje. Sve su to onlajn edukacije. Platforma ne radi u punom kapacitetu, ali već se planiraju nove radionice. Na tom mestu se mogu vršiti i anonimne prijave, gde bi svi mogli da reaguju adekvatno - zaključila je ministarka Darija Kisić.n

 ?? ?? U slučaju iz Trstenka, psihološki­nja Bojović kaže da sama činjenica da učenik vadi telefon tokom časa da nešto snimi je problemati­čna
U slučaju iz Trstenka, psihološki­nja Bojović kaže da sama činjenica da učenik vadi telefon tokom časa da nešto snimi je problemati­čna
 ?? Darija kisić ?? Nasilnik se Ne rađa, on se postaje, istakla je ministarka
Darija kisić Nasilnik se Ne rađa, on se postaje, istakla je ministarka

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia