Blic

SIN KRIMINALC FUDBALER UHV U ŠVERCU KOK CA I VAĆENI AINA

Među uhapšenima u Amsterdamu, označenim kao članovima organizaci­one kriminalne grupe kod koje je zaplenjeno 115 kilograma kokaina, našli su se i Damjan Roganović i Dušan Petković. Roganović je sin ubijenog kriminalca, dok je Petković sin pokojnog Iliije P

- BOJANA BOGOSAV

Naime, uhapšeni Damjan je, kako je Tužilaštvo za organizova­ni kriminal saopštilo, pripadnik kavačkog klana. Otac mu je Milan Roganović zvani Rogo koji je ubijen 7. jula 1997. godine ispred kafića “Fan” na Senjaku. On je prema pisanju medija, bio je pripadnik klana “Amerika”, kojim je rukovodio Vojislav Raičević, zvani Voja Amerikanac.

Kobne večeri, napadači su sačekali da Milan Roganović izađe iz lokala i sedne u svoj “mercedes”, a onda u u njega ispalili više desetina hitaca iz dva oružja. Ubice kao ni naručioci nikada nisu zvanično otkriveni.

Kriminalna grupa “Amerika”, čiji je pripadnik bio, bila je jedna od najjačih sredinom devedeseti­h. Za njegovo ime vezivale su se brojne surove likvidacij­e. Prema pisanju medija, zbog ličnog sukoba Milan Roganović i Bojan Petrović učestvoval­i su u otmici i mučenju Voje Amerikanca. Spekulisal­o se da je lično Rogo ispalio četiri metka u njegovo rame.

Kada je reč o Petkoviću, osim što je sin čuvenog Ilije Petkovića (1945 - 2020), slavnog jugosloven­skog fudbalera i selektora fudbalske reprezenta­cije Srbije i Crne Gore na Mundijalu 2006. godine u Nemačkoj, i sam je bio reprezenta­tivac. Iako nije imao zapaženu karijeru, pozvan je na Svetsko prvenstvo 2006. Kažemo „pozvan“, jer na kraju nije otputovao u Nemačku zbog velikog pritiska javnosti koja je tvrdila da je pozvan u reprezenta­ciju samo zbog svog oca, tadašnjeg selektora Ilije Petkovića.

Dušan Petković je zabeležio sedam nastupa za reprezenta­ciju Srbije i Crne Gore. Igrao je na poziciji odbrambeno­g igrača, a klub s najviše utakmica bio mu je matični OFK Beograd. Tu je i ponikao kao fudbaler, prošao mlađe kategorije, a tu je igrao i za prvi tim u čak četiri navrata (1992-1995, 1996-1997, 1999-2001, 20052006). On je sada sportski direktor “romantičar­a”, odnosno Fudbalskog kluba OFK Beograd sa Karaburme.

Ipak, zajedno sa Roganoviće­m uhapšen je u zajedničko­j

međunarodn­oj akciji Tužilaštva za organizova­ni kriminal Srbije, BIA, MUP, nadležnih javnih tužilaštav­a Belgije i Holandije, Evropola i Evrodžasta. Pored njih uhapšeno je još šest osoba i zaplenjeno ukupno 115 kilograma kokaina. Uhapšeni se sumnjiče za krivična dela udruživanj­e radi vršenja krivičnih dela i neovlašćen­a proizvodnj­a i stavljanje u promet opojnih droga, navodi se u saopštenju srpskog Tužilaštva.

Sumnja se da su pripadnici ove organizova­ne kriminalne grupe sa teritorije Južne Amerike organizova­li transport veće količine opojne droge u luku Roterdam i dalje transport ove opojne droge do belgijskog grada Arlon, gde je u zajedničko­j akciji nadležnih državnih organa Srbije, Belgije, Holandije i Luksemburg­a, ukupno zaplenjeno 115 kilograma te droge.

Ova organizova­na kriminalna grupa, koju čine “Vračarac“N. V., D. R. - pripadnik tzv. kavačkog klana, V. V., S. K., S. Ð., F. L. A., L. K., K. R., I. G., J. V. i Ð. S. D., koristeći registrova­nu kompaniju koja se bavi preprodajo­m betonskih ploča, najpre kupovala takve

ploče od jedne kompanije u Luksemburg­u, a zatim je menjali za betonske ploče a napravljen­im u hangaru u belgijskom gradu Arlon, u koje su zatim sakrivali pakete sa kokainom.

Prilikom intervenci­je

policijski­h snaga u Belgiji ukupno su pronađene 22 betonske ploče, a u svakoj ploči bilo je skriveno po tri paketa kokaina težine od po 1.120 grama.

Pored kokaina pronađenog u betonskim pločama, na licu mesta pronađeno je još 37 paketa sa ovom opojnom drogom, a ukupno je u hangaru u Arlonu pronađeno 103 paketa opojne droge kokain, neto mase 115 kilograma.

Ova organizova­na kriminalna grupa je kokain koji je pronađen u hangaru u Arlonu preko nemačke špeditersk­e firme trebalo da distribuir­a do Nemačkog grada Trir, a zatim do hangara te kompanije u Londonu radi dalje prodaje, dodaje se saopštenju tužilaštva.

Još uvek se traga i da drugim članovima organizova­ne kriminalne grupe.

 ?? ?? Pronađene su 22 betonske ploče, a u svakoj ploči bila su sakrivena po tri paketa kokaina težine od po 1.120 grama
Pronađene su 22 betonske ploče, a u svakoj ploči bila su sakrivena po tri paketa kokaina težine od po 1.120 grama
 ?? ?? Damjan Petković sin je Milana Roganovića Roga, pripadnika klana “Amerika”, ubijen u sačekuši na Senjaku 1997.
Damjan Petković sin je Milana Roganovića Roga, pripadnika klana “Amerika”, ubijen u sačekuši na Senjaku 1997.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Dejan Petković, nekadašnji je reprezenta­tivac i sin čuvenog Ilije Petkovića, fudbalera i selektora reprezenta­cije Srbije i Crne Gore
Dejan Petković, nekadašnji je reprezenta­tivac i sin čuvenog Ilije Petkovića, fudbalera i selektora reprezenta­cije Srbije i Crne Gore

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia