Blic

FILM JE BIO NJEGOVA RELIGIJA

Ništa drugo nisam radio osim što sam bio glumac i izbeglica, kazao je nedavno za “Blic” Davor Janjić (19692022).

- NEVEN DŽODAN

Poznati glumac Davor Janjić (54) preminuo je u ponedeljak uveče u Beogradu na Vojnomedic­inskoj akademiji. Pre nešto više od deset dana Davor je napunio 53 godine, a vest o njegovoj iznenadnoj smrti zatekla je mnoge ljubitelje filma koji ga pamte po brojnim upečatljiv­im ulogama.

Glumačku slavu stekao je već sa prvim filmom, dugometraž­nim prvencem Ademira Kenovića “Ovo malo duše”, po tekstu Ranka Božića, čija je premijera bila pre 35 godina. I danas mnogi pamte Janjića kao Nihada koji, između ostalog, izgovara čuvenu rečenicu: “Čovek ti je, Senada, teški hajvan. I ono malo duše što ima, šejtan mu je dao da mu bude teže”.

- Čuo sam za Davorovu smrt, još sam u šoku. Sarađivali smo kada je bio jako mlad. Ovo je nemerljiv gubitak, izgubili smo jednog od najtalento­vanijih glumaca. Veoma sam tužan, izrazio bih svoje duboko žaljenje i sućut - izjavio je za “Klix. ba” Ademir Kenović, koji je sarađivao sa Janjićem i na filmu “Kuduz”.

Davor Janjić je rođen 18. novembra 1969. u Tuzli, a kako je nadavno pričao za “Blic”, on nije hteo da bude glumac, ali sudbina mu je namenila dugačiji put.

- Ja sam kao klinac bio u dramskim sekcijama, radio na radiju, televiziji, dečjem programu i bilo mi je zanimljivo.

Onda sam sa 16 godina dobio ulogu u kultnom filmu u BIH “Ovo malo duše“. U to vreme sam pohađao drugi razred srednje i bio sam smer programera. Tada su profesori sa Akademije videli kako sam odradio ulogu i rekli su da moram doći na Akademiju sledeće godine. Otišao sam i ne završivši srednju školu. Primili su me i onda su odmah krenule jako značajne uloge - kazao je Janjić. Igrao je zatim Martina Kujundžića u filmu Krste Papića „Život sa stricem“, a potom ostvario upečatljiv­e uloge u filmovima “Čaruga“, “Granica“, “Gorila se kupa u podne”, “Nataša”, „(A)torzija“, “Život je čudo”, “Autsajder” (slovenačko­m filmu u kojem je glumio osamnaesto­godišnjaka, a imao je 28 godina)...

Studirao je filmsku glumu u Studiju za mlade glumce i na Akademiji u Sarajevu, bio je član Otvorene scene „Obala Sarajevo“i najmlađi član Ateljea 212 u Beogradu.

Početkom rata i raspada Jugoslavij­e, Janjić, kao mlada filmska zvezda tadašnje države, odlazi u London, pa u Ameriku, te diže ruke od glume.

- Bio je rat, ja sam odlučio da ne učestvujem u tome i otišao sam najbližim putem. Dobro, nije bio kratak taj put. Teško sam se odvojio od svog jezika. Otišao sam u Englesku, misleći da se nikad ne vratim, a onda su me Slovenija i slovenački film vratili. Živeo sam u Londonu, ali kad su mi rekli da hoće mene, isključivo mene za taj film “Autsajder” u Sloveniji, onda nije bilo razmišljan­ja. Gotovo, prekidaš sve i ideš ka tome. Film je meni religija, više nego nešto drugo - ispričao je Janjić kako se vratio na ove prostore i nastavio tamo gde je stao.

- Ništa drugo nisam radio osim što sam bio glumac i izbeglica - govorio je poznati

glumac.

Iako je prvo živeo u Sloveniji, u poslednjem periodu se preselio u Beograd jer je ovde i najviše snimao.

- Imam nameru da ovde ostanem i živim godinama, jer ne planiram povratak u Sloveniju. Vratio bih se malo da glumim na svom jeziku. Mada je slovenački isto tako moj jezik i dobro ga poznajem, teško je improvizov­ati na slovenačko­m.

Poslednji projekat u kojem je učestvovao, a čija se premijera uskoro očekuje, jeste film i serija “Oluja” scenariste i reditelja Miloša Radunovića. Janjić tumači Bracu, jednog

od glavnih likova, a kako nam je u nedavnom razgovoru istakao, spreman je da ponese breme ove teške i dirljive priče zajedno sa drugim kolegama na setu i da publici na verodostoj­an i emotivan način prenese golgotu naroda koji je morao preko noći da napusti domove.

- Ja sam kroz jednu drugu oluju prošao u životu, kada sam izbegao iz Sarajeva, i takvih ljudi, kao što je moj lik, ima svugde u sličnim situacijam­a. Tumačim Bracu, lošeg čoveka, na lošem mestu i u lošem vremenu, ali da ne otkrivamo previše detalja kazao je nedavno Janjić.

 ?? ?? U slovenačko­m filmu “Autsajder” (1997), reditelja Andreja Košaka, Janjić je glumio osamnaesto­godišnjaka, a imao je 28 godina...
U slovenačko­m filmu “Autsajder” (1997), reditelja Andreja Košaka, Janjić je glumio osamnaesto­godišnjaka, a imao je 28 godina...
 ?? ?? Ostaće upamćen po ulozi Kize u filmu „Nataša“(2001) u režiji Ljubiše Samardžića
Ostaće upamćen po ulozi Kize u filmu „Nataša“(2001) u režiji Ljubiše Samardžića
 ?? ?? Poslednji Projekat u kojem je učestvovao je film i serija „oluja“
Poslednji Projekat u kojem je učestvovao je film i serija „oluja“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia