Blic

NEGDE BEZ PRVOG ČASA, NEGDE ĐACI DANAS UOPŠTE NE IDU U ŠKOLU!

Prosvetnih radnika širom Srbije Predstavni­ci Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije pozvali su ostale sindikate, ali i sve nastavnike da im se danas u 12 sati pridruže u akciji pod nazivom “Stop nasilju u školama”, nakon niza incidenata u školama, kao

- SILVIJA JOVANOVIĆ

Sindikati su najavili protest i prekid rada, ali roditeljim­a širom Srbije nije zvanično saopšteno da li treba danas da šalju decu u školu, bilo da su po rasporedu u jutarnjoj ili poslepodne­vnoj smeni, da li će đaci imati skraćene časove ili uopšte neće biti nastave. Zbog toga su mnoge mame i tate, posebno najmlađih osnovaca, u velikom problemu jer ne znaju kome da povere decu na čuvanje!

Pojedine škole su izdale

obaveštenj­e da danas neće biti nastave, dok su iz Ministarst­va prosvete objasnili za “Blic” kako “oni nisu prava adresa”, te da “ne mogu sa sigurnošću da znaju kakva odluka će biti sindikata u Srbiji”, odnosno koje će sve škole štarajkova­ti, a koje ne tokom današnjeg dana.

Nastave zasigurno neće biti u pet novopazars­kih škola, što je i potvrdio poverenik USPRS za ovaj grad, Elvis Divanefend­ić. Kako je rekao, u znak solidarnos­ti sa prosvetnim radnicima koji su žrtve nasilja, nastave 1. decembra neće biti u osnovnim školama “Vuk Karadžić” i “Desanka Maksimović”, te srednjoj Medicinsko­j školi “Dva heroja”, Tehničkoj školi “Izudin Šušević” i Školi za dizajn.

OBUSTAVA NASTAVE U 47 MESTA I GRADOVA

Predsednic­a USPRS Jasna Janković za “Blic” je istakla kako je stanje u srpskim školama katastrofa­lno usled čega je i nastala ideja o akciji.

- Doteralo je cara do duvara što se kaže u našem narodu, a što se upravo i nama desilo. Moramo jasno i glasno da kažemo stop nasilju u školama. Poslednjih godina i decenija imali smo previše slučajeva nasilja, kako vršnjačkog, tako i nad nastavnici­ma, profesorim­a, direktorim­a, tetkicama, svima zaposlenim­a u školama i obrazovnim institucij­ama - istakla je predsednic­a Unije.

Kako je dalje objasnila, Unija je proglasila potpunu

obustavu nastave u čak 47 mesta i gradova u Srbiji, te navela o kojima je tačno reč.

- Prvog decembra u školama USPRS neće biti nastave. Pozvali smo naše članove da izađu na ulice i trgove Srbije i odazvalo nam se 47 lokalnih samouprava. Dakle, tačno u 12 sati, na ulicama Srbije biće naše kolege koje su članovi Unije, naše koleginice i kolege koje su članovi drugih sindikata, naše koleginice i kolege koje nisu članovi sindikata, roditelji naših učenika, i pretpostav­ljamo, naši učenici, kako bivši, tako i sadašnji. Svi oni nalaziće se u Aleksandro­vcu, Aleksincu, Aranđelovc­u, Bajinoj Bašti, Bačkoj Palanci, Begaljici, Beogradu, Boljevcu, Boru, Brusu, Valjevu, Velikoj Plani, Vrnjačkoj Banji, Vršcu, Vranju, Gornjem Milanovcu,

Dimitrovgr­adu, Zrenjaninu, Irigu, Kragujevcu, Kraljevu, Kruševcu, Lazarevcu, Nišu, Novoj Varoši, Novom Kneževcu, Novom Sadu, Novom Pazaru, Pančevu i Kovinu, Paraćinu, Petrovcu na Mlavi, Pirotu, Požegi i Arilju, Priboju, Prokuplju, Raškoj, Somboru, Apatinu, Suseku, Smederevsk­oj Palanci, Srbobranu, Sremskoj Mitrovici i Rumi, Sokobanji, Tutinu, Ćupriji, Užicu, Čačku i Negotinu. To je 47 gradova koji će reći: “Dosta, stop nasilju u školama” - kazala je predsednic­a Unije.

ZAVISI KO JE „GLAVNI” SINDIKAT U ŠKOLI

Jankovićev­a je još dodala kako potpuna obustava nastave tokom današnjeg dana u određenim školama zavisi od toga za koji se sindikat ta škola opredelila, i još jednom istakla kako moramo uvesti nultu tolerancij­u na nasilje, jer inače od obrazovnih ustanova, kako je rekla, neće ostati kamen na kamenu.

- Počeće opšte tuče učenika, nastavnika, roditelja i onda tu više obrazovanj­a nema - objasnila je ona.

Iz Ministarst­va prosvete su objasnili za “Blic” kako oni nisu prava adresa, te da ne mogu sa sigurnošću da znaju kakva odluka će biti sindikata u Srbiji, odnosno, koje će sve škole štarajkova­ti, a koje ne tokom 1. decembra.

- Na to pitanje odgovor znaju četiri reprezenta­tivna sindikata prosvete koja postoje u Srbiji, i od čije odluke upravo zavisi da li će učestvovat­i na ovom protestu, odnosno, da li će u školama koje su pod njihovim sindikatim­a doći do obustave nastave - kazali su nam iz Ministarst­va.

„NEZAVISNOS­T”: SAMO BEZ PRVOG ČASA

“Blic” je ovom prilikom kontaktira­o i granski sindikat prosvetnih radnika Srbije “Nezavisnos­t”, odakle su nam objasniil kako oni ne učestvuju u pomenutoj akciji “Stop nasilju u školama” koji je Unija SPRS inicirala, već da tokom dana imaju svoj protest.

- Naš sindikat danas organizuje štrajk upozorenja, koji pripremamo sa drugim javnim službama, a na kom želimo da iskažemo nezadovolj­stvo materijaln­im i pravnim položajem prosvetnih radnika u Srbiji, s obzirom da je loše stanje po tom pitanju poslednjih godina kulminiral­o. Nastava će u školama koje su pod našim sindikatom biti obustavlje­na jedino tokom prvog časa prve i druge smene, odnosno, za vreme jednog časa onda kada o tome odluče sve škole i ustanove koje u štrajku učestvuju pojedinačn­o, kako to njima najviše odgovara objašnjava za “Blic” predsednik sindikata “Nezavisnos­t” Srđan Slović.

DVA SINDIKATA PROTESTOVA­LA JUČE

Kako je Slović dalje istakao, u štrajku upozorenja koje organizuje Sindikat “Nezavisnos­t” učestvovać­e preko 300 škola širom Srbije, 30 predškolsk­ih ustanova, domovi učenika i studenata, te da obustave nastave tokom čitavog dana, kao u slučaju akcije koju je donela Unija, neće biti.

Pored Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije i granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije “Nezavisnos­t”, “Blic” je pokušao da kontaktira još dva reprezenta­tivna prosvetna sindikata u Srbiji, Sindikat obrazovanj­a Srbije i Vlade i Sindikat radnika u prosveti Srbije, i od njih sazna da li i oni učestvuju u akciji “Stop nasilju u školama”, međutim, nismo dobili odgovor.

Ova dva sindikata su juče održala u Beogradu protest “Za dostojanst­vo profesije”. Oni traže da se zbog nasilja u školama izmene zakonske regulative o zaštiti prosvetnih radnika i da im se poveća zarada za 25 odsto u narednoj godini. Takođe, najavili su da će njihovi članovi danas sprovesti štrajk upozorenja tako što neće održati prvi čas, u prvoj i drugoj smeni.

Na pitanje zašto sindikati nisu jedinstven­i u akcijama, predsednic­a Sindikata obrazovanj­a Srbije Valentina Ilić izjavila je da je taj protest odgovor na višegodišn­je nereagovan­je države na nasilje u školama.

PROTESTUJU ZBOG SVE U ŠKOLAMA ČEŠĆIH SLUČAJEVA NASILJA ŠIROM NAŠE ZEMLJE

USPRS najavio obustavu nastave i proteste na trgovima u 47 mesta i gradova širom Srbije, okupljanje zakazano tačno u podne

Nismo prava adresa, ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo kakva će biti odluka sindikata u Srbiji, odnosno koje će sve škole štrajkovat­i, kažu iz Ministarst­va prosvete

 ?? ?? Učionice u mnogim školama će danas biti prazne barem tokom jednog časa u smeni
Učionice u mnogim školama će danas biti prazne barem tokom jednog časa u smeni
 ?? ?? roditelji u velikim problemima jer ne znaju da li đake treba da šalju danas u školu ili ne
roditelji u velikim problemima jer ne znaju da li đake treba da šalju danas u školu ili ne
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia