Blic

MOGUĆE BARIKADE, ALI I ODLAGANJE GLASANJA NA KOSMETU

Prošlo je tek sedam dana od poslednjeg dana D zbog registarsk­ih tablica, a na Kosovu i Metohiji su na vidiku novi ključni dani koji prete da ugroze mir i stabilnost. Lokalni izbori na KIM 18. i 25. decembra ponovo kao dan D

- MARKO TAŠKOVIĆ

Reč je o 18. i 25. decembru, kada se održavaju lokalni izbori u četiri srpske opštine na severu Kosova koje će bojkotovat­i Srpska lista, zbog čega se postavlja pitanje da li će se uopšte glasati tih dana i koliko će izbori biti legitimni ako do njih dođe?

Analitičar­i za “Blic” očekuju da bi dogovor i u vezi sa ovom vrućom temom mogao da stigne u “minut do 12”.

Podsetimo, nakon poslednjih Kurtijevih poteza, svi Srbi su početkom novembra napustili prištinske institucij­e, zbog čega je Priština raspisala lokalne izbore u četiri srpske opštine na severu Kosova. U Severnoj Mitrovici i Zubinom Potoku izbori će se održati 18. decembra, a u Zvečanu i Leposaviću sedam dana kasnije.

Srpska lista koja je dobijala ubedljivu većinu na izborima i upravljala tim opštinama, odlučila je da bojkotuje izbore i zahteva da Priština konačno formira Zajednicu srpskih opština na osnovu Briselskog sprotazuma. Osnivanje ZSO je uslov Srba sa Kosova da se vrate u prištinske institucij­e, međutim njega Kurtijeva vlada i dalje ignoriše i pored pritisaka Zapada i sada pokušava da novim izborima izabere i novu lokalnu vlast na severu Kosova.

KO JE NA LISTI KANDIDATA

Zanimljivo da su se za izbore kandidoval­e liste koje uglavnom čine osobe koje nisu srpske nacionalno­sti. Tako su se, recimo, u Severnoj Mitrovici za gradonačel­nika kandidoval­i Betim Osmani iz Građanske inicijativ­e Mitrovica, Tauljant Keljmendi iz Demokratsk­e partije Kosova, Erden Atići iz Samooprede­ljenja i Aleksandar Arsenijevi­ć iz Građanske inicijativ­e „Srpski opstanak“.

Kandidati za gradonačel­nika Zubinog Potoka su Izmir Zećiri iz Demokratsk­e partije Kosova i Fljatron Hasani iz Samooprede­ljenja, dok će se u Zvečanu nadmetati Iljir Peci iz Demokratsk­e partije Kosova i Fetah Peci iz Samooprede­ljenja. Konačno, u Leposaviću će izbornu trku voditi Aljbuljena Behljulji Hetemi iz Demokratsk­e partije Kosova, Ljuljzim Hetemi ispred Pokreta Samooprede­ljenje i Aleksandar Jablanović iz Partije kosovskih Srba.

Kad se pogleda lista kandidata za izbore u sve četiri opštine veliko je pitanje da li će Srbi sa severa Kosova mirno prihvatiti novu lokalnu vlast?

BIĆE JOŠ MNOGO DANA D NA KOSMETU

Predsednik UO Foruma za etničke odnose Dušan Janjić istiće za “Blic” da će predstojeć­i izbori na severu Kosova biti još jedan Dan D u nizu.

- Imali smo i imaćemo maltene pedesetak takvih dana dok ne izađemo iz ove situacije na Kosovu. Dok je bio problem sa tablicama bilo je na desetine takvih “ključnih dana”. Sada kada se očekuju izbori na severu Kosova mnogo toga će zavisiti od Beograda. Srpska lista je proglasila bojkot, a kako će on izgledati odlučiće Beograd - ocenjuje Janjić.

Kako kaže, verovatno su i iz bezbednosn­ih razloga izbori na severu Kosova podeljeni u dva dana.

- Euleks ima oko 150 nenaoružan­ih ljudi, a policijske snage na Kosovu su iz nesrpskog stanovništ­va. Sve to uticalo je na Prištinu da izbore u Zvečanu i Leposaviću zakažu za 25. decembar. Ipak, ti izbori ne mogu da se održe bez međunarodn­e zajednice podvlači Janjić.

LEGALNI, NE I LEGITIMNI

Naš sagovornik apostrofir­a da će biti zanimljivo videti da li će se i na koji način održati izbori.

- Ako i pored bojkota Srpske liste budu održani izbori verovatno će glasati mali broj ljudi. U tom slučaju postavlja se pitanje koliko će takvi izbori biti legitimni iako su legalni? Takođe, ko bude bio izabran na tim izborima sigurno neće imati podršku većinskog naroda na severu Kosova, pa čemu onda izbori - pita se Janjić.

On ne isključuje mogućnost ometanja izbora na severu Kosova.

- Moguće je da ćemo opet imati barikade na severu Kosova i novu bezbednosn­u krizu. Zbog toga će međunarodn­a

zajednica ponovo aktivirati mehanizam intenzivni­h noćnih razgovora Postoji mogućnost da dogovor padne u “minut do 12” i da Priština, recimo, otkaže izbore kako bi sprečila nasilje. O tome Beograd treba da vodi računa da ne bi Priština dobila poen pred međunarodn­om zajednicom zbog takvog ponašanja.

MOGUĆE ČAK I RADIKALNE MERE

I bivši diplomata Srećko Đukić deli mišljenje da je na Kosovu gotovo svaki dan - dan D.

- Tenzije su jako podignute ne samo zbog izbora nego i zbog pokušaja da se pregovori dve strane ubrzaju što donosi više izazova. Zbog toga je sve moguće, pogotovo što je situacija na prelazu od privremeno­g do trajnog rešenja - podvlači Đukić za “Blic”.

Naš sagovornik ne očekuje velike nerede na severu Kosova zbog izbora.

- Moguće je da Srbi pribegnu radikalnim merama, ali ako su izbori već raspisani i ako međunarodn­a zajednica želi da se održe, ne vidim razloga da se to ne dogodi uz pomoć Kfor, Euleksa i kosovskih policijski­h snaga. Prošlo je već mesec dana od kako su Srbi napustili institucij­e i vidimo da nije bilo ugrožavanj­a mira i stabilnost­i - ističe Đukić.

Bivšem diplomati najveća zagonetka biće ponašanje Kurtija.

- Videćemo koliko će biti spreman na kompromise i dogovore, ali pokazalo se da može i on da se kontroliše.

 ?? ?? mnogi će bojkotovat­i izbore na severu kosova
mnogi će bojkotovat­i izbore na severu kosova

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia