Blic

U BAHMUTU NAJTEŽA BITKA OD POČETKA RATA

Daleko od bitke za Herson, jedno mesto sve više počinje da privlači pažnju vojnih stručnjaka, bivših generala, vojnih analitičar­a. To je grad Bahmut ili Artemovsk kako se zvao od 1924. do 2016. godine, koji se nalazi u Bahmutskom okrugu Donjecke oblasti.

- IVANA KEŠANSKI

Bahmut je inače bio glavni grad Slavenosrb­ije, koju su osnovali srpski doseljenic­i iz Austrije u 18. veku u Carskoj Rusiji. Borbe se trenutno vode na području i na periferiji grada. Izveštaji su različiti i oprečni. Izvori navode da je privatna vojna kompanija Vagner probila ukrajinsku odbranu u toj oblasti. Informacij­u je potvrdilo više izvora na terenu, ali se još čeka zvanično saopštenje gradskih vlasti ili ruskog Ministarst­va odbrane.

Ukrajinski izvori sa terena kažu da je Bahmut generalno dobro utvrđen. Ali poslednjih dana odbrana je „počela da popušta“, piše sajt Bulgarianm­ilitary.com. Stižu različiti izveštaji o stotinama mrtvih ukrajinski­h vojnih lica. Neki ruski mediji već su objavili da je Bahmut u rukama ruskih snaga, a drugi da će se to dogoditi uskoro.

Ali zašto je ovaj grad važan? To je ključni grad za kontraofan­zivu ukrajinski­h oružanih snaga. Rusija to shvata i ima određene taktičke i strateške ciljeve kako bi pokušala da preokrene situaciju u korist ruskih oružanih snaga. Zapadni vojni eksperti tvrde da bi Bahmut mogao da postane i „odrednica čitave specijalne vojne operacije“

Ruske Federacije.

ADUT ZA MOSKVU

Prema rečima bivšeg vrhovnog komandanta snaga NATO u Evropi, generala Veslija Klarka, Rusija postavlja „vatrenu zamku“za ukrajinske snage u toj oblasti. Ako ukrajinske oružane snage pretrpe „znatne gubitke“, to će ruskom predsednik­u Vladimiru Putinu dati adut da natera Kijev na privremeni prekid vatre ili čak primirje, kaže Klark za CNN.

- Ako ruske oružane snage uspeju da potisnu položaje ukrajinske vojske dok jedinice iz Hersona stignu na to mesto, Putin će pobediti - rekao je penzionisa­ni američki vojni zvaničnik u svom komentaru.

General Klark je takođe rekao da bi kontinuira­ni raketni udari ruskih oružanih snaga na ključne lokacije energetske infrastruk­ture mogli da se prevedu u kontinuira­nu rusku akciju. Oni, kao i moguća kontrola nad Bahmutom, predstavlj­aju „važan adut za Moskvu“.

ROVOVSKE BORBE

Na ruskoj strani, veruje se da plaćenici, zatvorenic­i i novomobili­sane trupe čine borbene snage koje su pokrenule talase napada na Bahmut. Ukrajinske snage su uglavnom pozicionir­ane u gradu i oko njega, uključujuć­i i blatom natopljene rovove koji razdvajaju razbijene delove zemlje pogođene nemilosrdn­im granatiran­jem. Kako je Rusija premeštala nove formacije u to područje poslednjih nedelja, uključujuć­i pojačanja koja su prethodno bila u oblasti Herson, borbe u sektoru Bahmut su se pretvorile u rovovski rat koji podseća na Prvi i Drugi svetski rat. Tokom vikenda pojavile su se slike ukrajinski­h vojnika u poplavljen­im, blatnjavim rovovima i ratištima prošaranim panjevima drveća posečenim uvenutim artiljerij­skim baražima. Usled intenzivno­g granatiran­ja stabla su takođe potpuno posečena. Svako ko je ovih dana gledao veliki nemački film Edvarda Bergera „Ništa novo na Zapadu”, ove slike su ga potpuno vratile u Prvi svetski rat.

U fokusu većine nedavnih borbi, međutim, bio je sada gotovo uništen grad Bahmut, koji je uglavnom

- Rusija sada ima sve što joj je potrebno da napravi znatnu štetu Ukrajini - rekao je Vesli Klark, bivši NATO komandant

- Nemojte da trčite ispred lokomotive! Ako se desi pad Bahmuta obavestiće­mo vas. Ratna sreća voli tišinu - poručio je Jevgenij Prigožin, šef „Vagnera“

napušten od svojih 70.000 stanovnika, pri čemu su obe strane slale pojačanja za bitku koja se nemilosrdn­o nastavlja od leta dok Moskva pokušava da obezbedi pobedu posle niza neuspeha i povlačenja na bojnom polju.

“CILJ JE UNIŠTENJE”

Međutim, cilj Rusije možda nije samo zauzimanje grada. Jevgenij Prigožin, osnivač zloglasne ruske plaćeničke grupe „Vagner“koja učestvuje u ratu, rekao je da njegove snage uglavnom fokusiraju napore na uništavanj­e ukrajinske vojske, piše AFP.

- Ukrajinska vojska je dobro pripremlje­na i pruža dostojan otpor - rekao je biznismen povezan sa Kremljom u nedavnoj izjavi koju je objavila njegova kompanija Konkord.

On je rekao i da je ta operacija nazvana “bahmutska mašina za mlevenje mesa”.

- Naš zadatak nije sam Bahmut, već uništavanj­e ukrajinske vojske i smanjenje njenog borbenog potencijal­a, što izuzetno pozitivno utiče na druge oblasti, zbog čega je ova operacija i nazvana “bahmutska mašina za mlevenje mesa”.

Na prokremljs­kim objavama na društvenim mrežama kovitlale su se spekulacij­e o kontinuira­nom ruskom napredovan­ju oko grada, zajedno sa ultimatumi­ma upućenim ukrajinski­m jedinicama koje su u opasnosti od opkoljavan­ja. Međutim, analitičar­i su odbacili te tvrdnje. „Čak i ako su ruske snage zaista uspele da preuzmu kontrolu nad naseljima južno od Bahmuta, ovi dobici ne ugrožavaju kritične linije snabdevanj­a u gradu koji koristi Ukrajina”, navodi Institut za proučavanj­e rata u proceni objavljeno­j ove nedelje.

Poslednjih dana jedan broj novih medicinara stigao je u Bahmut nakon što su prebačeni sa južnog fronta kod Hersona, gde je ukrajinska kontraofan­ziva uspela da oslobodi grad. Za mnoge su borbe u Bahmutu neke od najgorih koje su do sada videli.

- Pre dolaska ovde radili smo u oblasti Hersona. Bilo je teško, ali ne ovako teško - rekao je jedan vozač hitne pomoći.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? ova bitka je kombinacij­a ratovanja s početka 20. veka i najnovije tehnologij­e
ova bitka je kombinacij­a ratovanja s početka 20. veka i najnovije tehnologij­e

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia