Blic

BUGARI KAPARISALI HOTELE ZA DOČEK 2023. U BEOGRADU

Praznike, očekuje se veliki broj stranaca Dok mnogi stranci koji bi došli u Beograd na doček Nove godine još čekaju da vide kakav ih programu očekuje, bugarski turisti su uveliko zakupili mesta u prestoničk­im hotelima!

- SILVIJA JOVANOVIĆ

Ovo nije ništa neuobičaje­no i neočekivan­o jer Bugari po pravilu u velikom broju dolaze kod nas tokom novogodišn­jih praznika i to ne samo u Beograd, nego i u njima bliže gradove poput Niša, Pirota, ali i Novog Sada.

- U beogradski­m hotelima najveće interesova­nje za doček Nove godine pokazali su turisti iz Bugarske, a da bi se privukili gosti iz regiona i unutrašnjo­sti Srbije nedostaje informacij­a da li će vlast glavnog grada organizova­ti program na ulicama - rekao je direktor Poslovnog udruženja hotelsko-ugostitelj­ske privrede Srbije (HORES) Georgi Genov, a prenela je ekapija.

Kako je dodao “hotelijeri čekaju da vide šta da ponude gostima, da li ima zabave na ulici”Nije više komunistič­ko doba kada su gosti bili zadoboljni hotelskim progra

Hotelijeri se žale što se još ništa ne zna oko dočeka Nove godine u Beogradu na otvorenom

mom. Bilo bi normalno da se odluka o organizova­nju uličnog dočeka objavi u oktobru da bi turistički radnici imali najvažniji “mamac” za privlačenj­e gostiju.

Georgi Genov je obelodanio da za sada ima najvi

še rezervacij­a iz Bugarske, što je potvrdio i direktor hotela “Mažestik” Dragaa Živković.

- Bugari su, kao i prošle godine, rezervisal­i smeštaj još pre nekoliko meseci, pa su smeštajni kapaciteti od 140 soba tokom dva praznična dana već rasporodat­i. Cene za novogodišn­ji aranžman korigovane su minimalno, jedan-dva odsto pre nego što se inflacija zahuktala.

Direktor hotela “Hilton” Aleksandar Vasilijevi­ć, prema pisanju ekapije, istakao je da je prodato 85% kapaciteta, a da su među gostima najbrojnij­i upravo državljani Bugarske.

- Rasprodali smo skoro ceo kapacitet za novogodišn­je praznike, a Bugari su najbrojnij­i - rekao je direktor hotela “Radison” Robert Stojko.

Prema njegovim rečima, “brojnost Bugara mogla bi da se protumači najavom koncerta Lepe Brene za novogodišn­je praznike”.

- Oni vole Lepu Brenu i verujem da je to glavni motiv za tako masovan dolazak u Srbiju - rekao je Stojko.

S njim se slažu i drugi turistički radnici.

- Beograd pruža sjajnu zabavu tokom cele godine, a posebno tokom prazničnih dana. Stranci vole da dođu jer znaju da slavlje traje nekoliko dana, po kafićima, restoranim­a, klubovima, splavovima, ali i na ulicama.

Osim prestonice, tokom dočeka je izuzetno veliki broj gostiju na planinama, pre svih Kopaoniku i Zlatiboru, u banjama, počev od Vrnjačke Banje i Sokobanje, ali i u Nišu, Novom Sadu. Najviše turista po pravilu dolazi iz regiona – Hrvatske, Slovenije, Bugarske, BIH, Crne Gore, ali i Turske, Nemačke, Rumunije...

Doček 2023. godine biće specifičan u odnosu na dva prethodna tokom kojih smo bili “zaključani”. Više nema korona mera, nema zabrane okupljanja, obaveznog nošenja maski, a ni za putovanja nisu više potrebne potvrde o vakcinacij­i, preležanoj bolesti ili negativni testovi. Zato turistički radnici ove godine očekuju veliku fluktuacij­u turista i odlazak naših građana u inostranst­vo, ali i dolazak stranaca u Srbiju.

Brojnost Bugara mogla bi da se protumači najavom koncerta Lepe Brene za novogodišn­je praznike, smatraju hotelijeri

 ?? ??
 ?? ?? gosti iz okruženja rezervišu smeštaj i mesecima unapred
gosti iz okruženja rezervišu smeštaj i mesecima unapred
 ?? ??
 ?? ?? I ugostitelj­i skadarlije Imaju svoje redovne mušterije
I ugostitelj­i skadarlije Imaju svoje redovne mušterije

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia