Blic

Kilo tetovca koliko i kilogram soma

- J. Radovanovi­ć

nije mimoišlo poskupljen­je, pre svega glavnu zvezdu na meniju - ribu. Zasad ono je oko 15 odsto, a prodavci očekuju i dodatno povećanje.

Tek je četiri dana odmaklo od početka Božićnog posta za pravoslavn­e vernike koji traje 40 dana. Oni koji se budu odlučili da se odreknu mrsne hrane, neće puno osetiti razliku na računima nakon nabavke namirnica. Talas poskupljen­janja nije mimoišao ni specijalte­te od ribe, pa ni kilogram svežih primeraka.

Tako je ekipa “Blica” na beogradsko­j pijaci Bajloni zatekla tezge sa cenom sveže pastrmke od 740 dinara po kilogramu, soma 850, a za kilogram oslića potrebno je izdvojiti 590 dinara.

- Najviše se prodaje rečna riba. Recimo sveža, drinska pastrmka je jedna od najprodava­nijih. Tu su som, smuđ i

šaran - kažu nam prodaci.

Uobičajeno, kažu, najskuplja je morska riba. Tako je za losos potrebno izdvojiti čak 2.550 dinara, dok brancin i

orada koštaju 1.200 dinara po kilogramu.

Oni kažu da se tek očekuje veća cena morske ribe u nabavci, te će pijačni prodavci biti prinuđeni da koriguju svoje cene u maloprodaj­i, te će to poskupeti.

Prodavci tvrde da je cena rečne ribe za sada porasla za oko 60 dinara, a morske za čak 100 do 120 po kilogramu, kao i da tek očekuju veće cene te ribe.

Tokom dana posta najviše će se jesti voće i povrće, te smo provelili kakve su cene ovih namirnica na pijaci.

- Naši sugrađani najviše kupuju pasulj, orahe, zrnasto voće, sušeno voće. Cene jesu malo više u odnosu na prošlu godinu, s obzirom na situaciju ali ne drastično - tvrde prodavci.

Ovo je uglavnom, kažu, skupa roba, te pijačni prodavci nemaju puno prostora da povećavaju cene, koliko bi možda trebalo s obzirom na to koliko su povećane cene u nabavci.

Tako je cena oraha oko 1.000 dinara za kilogram, pasulj je za oko 10 odsto skuplji u odnosu na prošlu godinu, te sada njegova cena iznosi od 350 do 400 dinara po kilogramu, dok makedonski tetovac košta čak 900 dinara!

Prema rečima naše sagovornic­e, makedonski tetovac je uvozna roba, nema je dovoljno na tržištu, te su prevoz i sve ostalo razlog njegove visoke cene.

 ?? ??
 ?? ?? jefitnije su domaće sorte pasulja, uvoznog tetovca manjka
jefitnije su domaće sorte pasulja, uvoznog tetovca manjka

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia