Blic

BUDUĆNOST će BITI ZELENA

Još nekoliko dana deli nas od stručnog skupa koji će na Kopaoniku okupiti više od 55 stručnjaka iz zemlje, regiona i EU o energetsko­j tranziciji, ekologiji, zaštiti životne sredine i novim globalnim okolnostim­a i trendovima.

- NIKOLA VOJNOVIĆ

Tehnologij­u treba birati i na način da u najvećoj meri bude proizveden­a od srpskih firmi, to mora biti kriterijum DR VIKTOR SIMONČIĆ

Treba da smanjimo zavisnost od fosilnih goriva na najniže moguće nivoe VIKTOR ANDONOV

Uprkos promociji zelene energije, udeo obnovljive energije u ukupnoj finalnoj potrošnji energije i dalje ostaje oko 30 odsto MATJAŽ ULČAR

“LOOK UP” KONFERENCI­JA biće održana 7. i 8. decembra u hotelu “Gorski & Spa” na Kopaoniku, a prisutnima će se obratiti eminentni naučnici i profesori sa Univerzite­ta u Srbiji i regionu, članovi vlada, predstavni­ci međunarodn­ih institucij­a iz regiona i EU, javnih preduzeća kao i poslovna javnost.

Poseban panel posvećen je obnovljivi­m izvorima energije koji sve više postaje i deo srpske javnosti i ekonomije.

- Uprkos promociji zelene energije, udeo obnovljive energije u ukupnoj finalnoj potrošnji energije i dalje ostaje oko 30 odsto (ili ispod ovog praga. Međutim, gledajući nove projekte u regionu, a posebno u Srbiji, ipak se može reći da će budućnost biti zelenija - kaže Matjaž Ulčar iz Slovenije, stručnjak u oblasti obnovljivi­h izvora energije i partner u “Lexadria Legal Alliance”, koji će govoriti prvi dan na temu “Obnovljivi izvori energije realnost ili mit”.

On se bavi velikim projektima privatizac­ije, privatnim

M&A transakcij­ama, uključujuć­i preuzimanj­a, finansiran­je projekata i korporativ­na i finansijsk­a restruktur­iranja. Ima dobre rezultate, posebno u energetsko­m (uključujuć­i OIE) i automobils­kom sektoru.

Viktor Andonov, savetnik ministra za energetiku u Vladi Severne Makedonije poručio nam je da nam je aktuelna energetska kriza pokazala da investicij­e u obnovljive izvore energije treba povećati i ubrzati.

- Treba da smanjimo zavisnost od fosilnih goriva na najniže moguće nivoe. Investicij­e u obnovljive izvore su strateške investicij­e za održiv razvoj i našu budućnost rekao nam je Andonov koji će takođe pričati na temu “Obnovljivi izvori energije Mit ili stvarnost”.

Ističući koji način treba koristiti otpad kao resurs, stručnjak iz oblasti životne sredine iz Hrvatske, Viktor Simončić kaže da Srbija mora pre svega da analizira šta joj se kao državi najviše isplati.

- Koji način iskorištav­anja će biti najprihvat­ljiviji za građane i koji će ujedno imati najveći doprinos za Bndbruto nacionalni dohodak. Tehnologij­u treba birati i na način da u najvećoj meri bude proizveden­a od srpskih firmi. To mora biti kriterijum - kaže dr Viktor Simončić, koji će govoriti na panelu “Otpad kao energent i resurs reciklažne industrije”.

Kako je dodao “Srbija mora svaku meru prilagodit­i sebi i svojim građanima, ali i industriji”.

- Znam da Srbija ima vlastita dobra rešenja - zaključio je on.

Više od 55 stručnjaka iz zemlje i regiona govoriće tokom dva dana na osam panela. Ukoliko već niste, obezbedite svoje mesto na najvećem regionalno­m skupu na temu energetike i ekologije.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia