Blic

NIKAD NIŠTA NIJE RADIO KAO OSTALI LJUDI

Pre nego što krenete da tražite sreću, proverite - možda ste već srećni. Sreća je mala, obična i neupadljiv­a i mnogi ne umeju da je vide, reči su velikog Duška Radovića.

- NEVEN DŽODAN

Duško Radović (1922-1984) najomiljen­iji je, najčitanij­i i najcitiran­iji pisac i predstavlj­a jedinstven fenomen naše kulture. Bio je autentičan i inovativan medijski stvaralac, društveni kritičar, analitičar i neprevaziđ­eni poznavalac našeg mentalitet­a. Rođen je 29. novembra 1922, pa je tim povodom u utorak u Malom pozorištu „Duško Radović“obeležen jubilej - 100 godina od njegovog rođenja.

O Dušku Radoviću govorili su akademik Matija Bećković, kome je tog dana takođe bio rođendan, Zorica Hadžić, Olja Bećković, Boris Miljković, Miloš Radović i Branislava Milunov.

VRŠNJACI I BLIZANCI

Matija Bećković, najbolji prijatelj Duška Radovića, otvorio je obeležavan­je jubileja.

- Čestitam svima nama 100. rođendan Dušana Radovića. Mi smo slavili rođendan zajedno tako da smo bili neka vrsta vršnjaka i blizanaca. Evo već 40 godina ja taj rođendan slavim sam, ali on je sa mnom i nije bio nijedan dan mrtav, niti je umrlo ijedno njegovo slovo. Danas slavimo njegovu prvu stogodišnj­icu. A biće ih unedogled - kazao je Bećković, koji se u svom duhovitom maniru podsetio vremena kada je smatrao da je ideja Duška Radovića da radi emisiju „Beograde, dobro jutro” na Radiju Studio B - prava budalaštin­a.

- I dalje tako mislim, jer zaista, ko bi se budio tako rano ujutru i slušao u 7.15 njegov mrzovoljan glas kako na jedvite jade nešto izgovori tako kratko i bez volje. A još nam je slušanost bila tolika, do prvog potoka - nasmejao je prisutne Bećković.

- Sve čega sam mogao da se setim o Dušku nalazi se u ovoj knjizi o Radoviću. Ova knjiga je nešto kako bi on voleo da jednom izađe - kazao

Moj otac je umeo da kaže: ”Molim domaće pisce da dalje više ne pišu jer nismo ni ovo još pročitali”, kazao je Miloš Radović

je akademik Bećković ukazujući da je povodom obeležavan­ja jubileja izdavačka kuća “Mascom” objavila obimnu monografij­u “100 godina Duška Radovića”.

„VERIDBA“

Ovu izuzetnu knjigu priredila je Zorica Hadžić, profesorka Srpske književnos­ti 19. i 20. veka na Univerzite­tu u Novom Sadu.

- U osnovi ove knjige nije bilo nikakve kalkulacij­e. Vodila me radoznalos­t i ljubav prema delu Duška Radovića. Meni je do ruku došla knjižica s pismima Dušana Radovića sinu vojniku i nekoliko razglednic­a. Prva misao je bila da moram da nađem Miloša, ovo je toliko lepo i interesant­no, i tako sam krenula. Bez Miloša Radovića ove knjige ne bi ni bilo - kazala je Zorica Hadžić.

Sećanja na Duška Radovića u monografij­i je podelila sa prisutnima i TV novinarka Olja Bećković.

- Toliko je bio ubedljiv da je sposoban za večnu ljubav, da sam ga 1967, u trećoj godini svog života, zaprosila. Ponudio mi je manje obavezujuć­u varijantu - da se prvo verimo. Nije ga mrzelo da svrati na Palilulsku pijacu i kupi prsten. Pali smo na testu vremena - prisetila se poznata novinarka i podsetila da su u njenom domu često boravili Duško Radović i reditelj Zdravko Šotra.

- U to vreme mama i tata su se družili sa Duškom i sa Zdravkom. I oni su bili redovni gosti u našoj kući. Moja sestra i ja smo bile jako male. Sestra Ljudmila se prva setila da se zaljubi u Šotru, a meni se to činilo kao da bi to uradio svako i htela

sam da budem originalna i da se zaljubim u nekoga u koga se niko ne bi zaljubio. Celu priču možete pronaći u knjizi. Duško nikad ništa nije radio kao ostali ljudi - istakla je Olja Bećković.

Matija Bećković se u knjizi pojavljuje kao narator, a za izgled ovog luksuznog izdanja pobrinuli su se Slavimir Stojanović Futro, Boris Bota Miljković i Dušan Šević.

SAVREMENI HIT PISAC

Miloš Radović, Duškov sin, zahvalio je svima koji su pomogli da se ova knjiga nađe pred čitaocima.

- Moj otac je umeo da kaže: ”Molim domaće pisce da dalje više ne pišu, jer nismo ni ovo još pročitali” - nasmejao je sin Miloš Radović prisutne i nastavio:

- Duško više ne piše, ali ga i dalje čitaju sve više i više, kao da im je prvi put, kao da Duško nema 100 godina i kao da nije prošlo 40 godina od kada je otišao. Njegove knjige su i dalje nove i moderne, kupuju se, citiraju i poklanjaju. Duško je savremeni hit pisac. On je i dalje autoritet. Mnogi talentovan­i pisci odustali su od pisanja plašeći se šta bi im namrgođeni Radović mogao reći. A imao je običaj da kaže: “Ne razumem, šta ti ovo znači” ili “Šta ti je ovo trebalo?” - istakao je Miloš Radović.n

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Duška Radovića
Duška Radovića

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia