Blic

NIJE VAŽNO DA LI SU NAM DUŽNI, VEĆ DA SMO BOLJI OD ŠVAJCARACA

„Ovi momci sada imaju selektora koji je sve to prošao, koji je bio vrhunski igrač, iz kategorije onih najboljih na svetu. Piksi je rođeni pobednik, rođeni vođa“.

- VELJKO IVANOVIĆ

Zoran Mirković dobro zna šta sve donosi igranje za reprezenta­ciju, pogotovo u mečevima koji odlučuju da li ćete da ostanete ili ispadnete sa SP

Preturajuć­i po glavi upečatljiv­e likove koji su igrali za reprezenta­ciju u poslednjih 30 godina, naići će se svakako na jednog od onih koji se nalaze u samom vrhu - Zorana Mirkovića. Borca bez straha, požrtvovan­og do koske, sa srcem na pravom mestu. Bata je za državni tim odigrao 59 utakmica i preturio preko leđa sve i svašta. A s obzirom na to da je trenutno vreme Mundijala, nekadašnji fudbaler Partizana, Juventusa, Atalante i Fenerbahče­a (i, naravno, Rada, da se ne naljuti), kao član one strašne ekipe koja nije došla do zenita na Svetskom prvenstvu 1998. pravi je sagovornik.

Bata uživa gledajući najveću svetsku smotru fudbala...

- Svetsko prvenstvo je najveća smotra fudbala, najbolji fudbaleri planete biće prisutni u Kataru. Samim tim, plasman naše reprezenta­cije na Mundijal je veliki uspeh. Recimo, Italija nije tamo, a mi jesmo - kaže Mirković u razgovoru za “Blic”.

ŽELJE I REALNOST

Onomad, 1998, imali smo tim pred kojim su mnogima spadale gaće. Piksi, Dejo, Mijat, Miha, Juga, Jokan, Brna, Đora... Na papiru - strašan sud. Pa ipak, ta timčina je stala u osmini finala.

- Bilo je to jedno veliko iskustvo. U pravu si, bio je tim izvanredan. Međutim, moram da naglasim, mi nismo imali kontinuite­t tih velikih takmičenja. Ako znamo da smo od 1992. do 1995. godine bili pod embargom, propustivš­i tri velika takmičenja, polazna tačka nam nije bila najbolja. Kvalifikac­ije smo odigrali na nivou, zatim smo u baražu deklasiral­i Mađare u dve utakmice (7:1, 5:0, prim. aut.). I, stvorila se atmosfera, maltene, da se od nas očekuje finale ili osvajanje Svetskog prvenstva. Mi Srbi nemamo često usklađene ambicije, želje, snove - sa realnošću. Tako je bilo i te godine. Sve je krenulo kilavo od samog starta, mogu da kažem sa ove distance da po svim linijama i segmentima nije baš funkcionis­alo kako treba. Počev nas igrača, eto i mene lično. Nekako u glavi nisam bio fokusiran, nisam bio spreman ili zreo za najveća dela.

Pisalo se u medijima te godine svašta, da su reprezenta­tivci neozbiljni, da postoji raskol u državnom timu, da selektor Slobodan Santrač ne drži stvari pod kontrolom.

- Nismo imali željeni mir. Od početka priprema na Paliću, posle kojih smo otišli malo do Ženeve, pa do naše baze - u Sent Etjenu. Bilo je to neplanski sve odrađeno... Kroz sva tri mesta na kojima smo obavljali pripreme, cirkulisal­o je more ljudi. I vaših kolega, novinara, bilo je koliko hoćeš. Dakle, nismo imali fokus. Džaba kada ti hoćeš na utakmici, ukoliko nisi odradio sve predradnje kako treba. Onda se

završi tako

kako se završilo. Moram da naglasim, da se ne zaboravi, imali smo velikih problama i sa povređenim igračima. Dejo Savićević je od početka priprema, pa do poslednjeg dana učešća na Svetskom prvennstvu, bio rovit. Ja sam se povredio posle prvog meča protiv Irana i praktično 13 dana nisam bio u trenažnom procesu. Dan pred utakmicu sa Holandijom sam trenirao prvi put... Miroslav Đukić se povredio ne odigravši nijedan meč, a bio je izuzetno važan šraf za ekipu. Da sumiram, bio je to, očigledno, skup nekih ne toliko srećnih okolnosti.

U grupi su pali Iran i SAD, a sa Nemcima se odigralo nerešeno, pa se došlo do osmine finala, u kojem je čekala velika Holandija. Taj je meč godinama noćna mora mnogima, a verovatno najviše Predragu Mijatoviću, koji je sa bele tačke pogodio prečku, koja se ljulja i danas.

MORA DA POBEDI ŠVAJCARSKU, NEĆE ALI I DA SE NADA DA BRAZIL DA IZGUBI OD KAMERUNA

MIJATOVA PREČKA

- Desila se ta utakmica protiv Holanđana. Svi pominju Mijatoviće­v penal i pogođenu prečku, a ja bih da naglasim jedan drugi detalj. Iz drugog poluvremen­a te utakmice, pri rezultatu 1:1. Ako se sećate onog gaženja. Kada je Bergkamp nagazio Mihajlović­a, što je bilo za isključenj­e, odakle god da gledate meč. Sudija je progledao kroz prste Bergkampu, koji je bio izvanredan igrač i sigurno veliki autoritet. Prošao je samo sa žutim kartonom. To je, možda, bio prelomni momenat.

Nije ni čudo što su fudbaleri bili van fokusa, kada su im od kuće dolazili raznorazni abrovi.

- Sve to je remetilo našu rutinu. Pored tih nerealnih ambicija i preterano visokih standarda. Internet se tada maltene nije ni koristio, ali pisalo se svašta u nekim medijima. dolazilo je to do nas. Te zakačio sa ovaj sa onim, te potukli se... Ali, toga zaista nije bilo. I zamislite onda situaciju, kada vas zovu od kuće i pitaju “šte se to dešava, pa ko se to kačio?”.

Sve to nas je dodatno remetilo i odvlačilo nas na drugu stranu. Naravno, ne želim da ovo bude alibi priča. Hoću da krenem od sebe, nisam tada bio profesiona­lac 100 odsto. A, što sam ja hteo na terenu, to je drugi par rukava.

KOLEKTIV I GRUPA

Prednost ove generacije fudbalera Srbije leži u - komandantu s klupe.

- Ovi momci sada imaju selektora koji je sve to prošao, koji je bio vrhunski igrač, iz kategorije onih najboljih na svetu. On je rođeni pobednik, rođeni vođa. Piksi je veliki autoritet u srpskom fudbalu. Ako se sećate, kada je došao iz niškog Radničkog u Zvezdu imao je 20 godina, a odmah se karakterom i nametnuo kao lider. On izuzetno oseća i kolektiv i grupu, što je ključ svega. Prepoznaje situacije na terenu i oko odabira igrača. Njegovo znanje i iskustvo je suštinski najvažnije.

Kako ide vreme, a to rezultati i do sada jesu pokazali, naša reprezenta­cija je sve zrelija i bolja.

- Većinu reprezenta­cije čine igrači koji su rođeni između 1994. i 1997. godine. To su evropski i svetski prvaci u mlađim kategorija­ma. Dakle, oni imaju šampionski gen. Drugo je vreme sada, fudbal je danas mnogo ozbiljniji u odnosu na onaj od pre 25 godina. Konstatno raste, postao je veliki biznis. Mislim da su i igrači danas fokusirani­ji i zreliji nego fudbaleri iz onog vremena. Ta polazna tačka je izvanredna. Plasmanom na

Mundijal smo, ponoviću to, napravili veliki uspeh. Kad bismo prošli grupu, to bio bio izvanredan uspeh. A sve što bi došlo posle toga, bilo bi - bingo.

Cela srpska javnost mašta da “orlovi” konačno mogu da izađu iz mundijalsk­e grupe.

NAPAD, ODBRANA...

- Dobili smo tešku grupu, videli ste da danas svi igraju fudbal. Imali smu tu nesreću da su nam dva glavna napadača bila povređena, rovita... Svi su imali naporne sezone. Svetsko prvenstvo se prvi put u istoriji igra u ovom terminu, a možda to sve, ipak, bude dobro po nas. Mi smo, da se razumemo, izvanredna ekipa. I u prošlom ciklusu bili smo dobri, imali smo taj peh sa Škotskom u baražu, a verujem da bi nam mnogo značilo Evropsko prvenstvo pre Mundijala. Odlično smo izbalansir­ani, imamo više opcija što se tiče napada. I u veznom redu, odbrani takođe.

Švajcarska nam je, ponovo, kao i na Mundijalu u Rusiji, poput igre sudbine.

- Bolja smo ekipa od njih. Momci ne bi trebalo da imaju opterećenj­e, da li nam Švajcarci

nešto dužni ili su nam krivi zbog nečega. Kvalitetni­ji smo i moramo da uđemo u utakmicu orni, verujem da onda neće biti problema. Dobro smo izbalansir­an kolektiv, dokle god se budemo držali kolektiva, imaćemo lepu perspektiv­u. U kolektivu leži naža snaga. To se videlo i u kvalifikac­ijama.

KRVAVI RADNICI

Reprezenta­cija odavno nije imala takve napadače, kao što su Mitrović, Vlahović.

- E, a ako se setimo naše generacije. Imali smo strašne napadače. Savo Milošević, Darko Kovačević, Peđa Mijatović, koji je bio polušpic, Dejo, koji je bio polutka... Što se tiče Mitrovića i Vlahovića, oni su, najpre, krvavi radnici. I klasičan primer kako se rad uvek isplati. Mitrović igra u najjačoj ligi na svetu, protiv najjačih štopera planete - i fizički i igrački. I ima takav učinak. Ali, kada vidite njegove radne navike i kako funkcioniš­e, onda vam je sve jasno. Vlahovića nisam trenirao, ali siguran sam da i za njega to važi, jer u našem svetu - sve se čuje - zaključio je Mirković.

 ?? ??
 ?? ?? Mirković smatra da naši reprezenta­tivci ne bi trebalo da razmišljaj­u o Švajcarima i njihom stilu, već da ih napadnu i tako iskoriste kvalitet koji „orlovi“imaju
Mirković smatra da naši reprezenta­tivci ne bi trebalo da razmišljaj­u o Švajcarima i njihom stilu, već da ih napadnu i tako iskoriste kvalitet koji „orlovi“imaju
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia