Blic

NO PASARAN

BEOGRAD KAO TVRĐAVA Naši timovi su izgubili samo po jedan meč na domaćem terenu u Evroligi, zato navijači očekuju pobede u “Areni” i “Pioniru”.

- ALEKSANDAR PIJEVAC

Prvi derbi je prošao i trenutak je da se košarkaši Partizana i Crvene zvezde okrenu obavezama u Evroligi. Crno-beli večeras (20.45) u “Areni” dočekuju Valensiju, dok komšije, dan kasnije, u petak od 18 u “Pioniru” igraju sa Virtusom. Kao i posle meča sa Makabijem, crveno-beli će po završetku u dvorani postaviti video-bimove da navijači mogu da ostanu i prate odlučujući duel srpskih fudbalera sa Švajcarsko­m (petak, 20) na Svetskom prvesntvu u Kataru.

Takođe, ovo će biti već treća prilika da oba srpska kluba zabeleže pobede u Beogradu u istom kolu, kao što je to bio slučaj u 5. i 8. rundi. Našim timovima je jasno da bez odbrane domaćeg terena ne može da se juri top 8.

Zanimljivo je da imaju identičan učinak kod kuće - po tri pobede i jedan poraz. Zvezda je pala protiv Panatinaik­osa, kada je Dejan Radonjić iskoristio konfuziju koja je vlada u njegovom bivšem klubu, dok je Partizan kiksnuo na premijeri u “Areni”, gde je izgubio dobijen meč sa Armanijem. U ostalim utakmicama, Beograd je bio neosvojiva tvrđava za goste.

Ako pogledamo rezultate, crno-beli su lakše dobijali na svom parketu - Virtus sa 18 poena razlike, Žalgiris sa 11 i Makabi sa osam. U Zvezdinom slučaju sve se bukvalno svodilo na jednu loptu i poslednji napad: Bajern - 78:72, Asvel - 71:67 i Makabi

- 69:68.

U poslednja četiri kola, Zvezda ima skor 3-1 dok su komšije iz Humske, nakon teškog rasporeda, na 1-3. Problem za Željka Obradovića je što je na gostovanju Olimpijako­su imao sedamosam igrača, da bi zatim za 48 sati igrao u Barseloni i Madridu. Crveno-beli su, s druge strane, iskoristil­i promenu trenera i pod Duškom Ivanovićem u svim takmičenji­ma imaju “pet od pet”. Crnogorski stručnjak je, primarno, iz pepela podigao odbranu - prosek na tri meča su primljena 73 poena po meču, sve zajedno sa produžetko­m u Berlinu. Od početka sezone, sa Vladimirom Jovanoviće­m na klupi, defanziva nije ni postojala. Dovoljno je da se pogledaju snimci sa mečeva protiv Reala, Baskonije ili Fenerbahče­a i da se shvati da je taktika bila “svako za sebe”. Ivanović je u kratkom roku zategao redove. Čak i Nedović i Petrušev, koji nisu poznati po odbrani, sada daju veliki doprinos odbrani koša. Igrači su jedna drugom počeli da čuvaju leđa i više nema lakih poena. Takva odbrana, u kojoj prednjače Lazić i Mitrović, dovela je do velikog broja izgubljeni­h lopti protivničk­ih košarkaša. Zvezda u poslednja tri kola ima najbolji defanzivni rejtnig (99,5) u Evorligi, sa Jovanoviće­m je bila čak 15. (115,6). Odbrana će biti i presudna protiv Virtusa, koji je Realu ubacio 95 poena, dok je u Beogadu sa Partizanom postigao samo 62. Italijani moraju da se drže pod kontrolom i onda neće biti većih problema da se upiše i peti trijumf.

Partizan je na prethodna tri meča u Evropi primio u proseku 90.6 poena po meču, koliko i protiv crveno-belih u derbiju (90:74). Željko Obradović je rekao da je bio “neshvatlji­v pad u poslednjih pet minuta” i da to ne sme da se ponovi. Veliki minus je što prvi centar Matijas Lesor ima povređen lakat. Alen Smailagić je polomio prst, stisnuo je zube i na svoju odgovornos­t je zaigrao u derbiju, ali je izdržao 100 sekundi. Crno-belima je potrebna pobeda bez trošenja. Već za vikend dočekuju Budućnosti, dok je 8. decembra novi večiti derbi.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia