Blic

MOGU DA BUDU NASILNI I BEZ TELEFONA

-

Mirjana Stevanović, direktorka OŠ „Matko Vuković“smatra da rešenje nije u zabrani korišćenja mobilnih, već u tome da decu treba učiti odgovornos­ti.

- Ako zapalimo totem nismo rešili problem i ako neko nema trenutno telefon ne znači da neće biti agresivan. Moramo odmeriti dobro šta je odgovaraju­će određenom delu ili nedelu. Odgovornos­t roditelja je važna. Svi se pozivamo na odgovornos­t škola, ali je problem što za roditelje ne postoji odgovaraju­ća odgovornos­t za ono što dete uradi. Sigurna sam da ne može bez odgovoraju­će kazne za dete, a uzeti im telefone neće ništa rešiti – kaže Mirjana Stevanović.

Psiholog u školi, Dragana Ćupurdija, kaže za „Blic“da uzrok nasilja u školama nije mobilni telefon, i ne veruje da će Ministarst­vo prosvete sprovesti do kraja predlog da se uvede zabrana korišćenja u školama.

- Nasilje se dešava od nula

Telefon nema veze sa problemom. Deca su već sa šest meseci zavisna od mobilnih, a mi treba da ih oduzimamo, kaže Dragana Ćupurdija

do 24 sata. U školama je problem što mobilni ponekad zavone ili ih neko ukrade. Telefon nema veze sa problemom koji imamo. Treba raditi na odgovornos­ti dece, a ne može zakonska regulativa da utiče na njihovo vaspitanje. Zašto je uopšte dozvoljeno deci da gledaju određene internet stranice? Dete od šest meseci gleda mobilni telefon dok ga majka i otac hrane i sada mi u školama treba da mi oduzimamo, a oni su već zavisni. Zašto uopšte dete ima mobilni telefon? - zaključuje Ćupurdija.n

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia