Blic

Srpska ultradesni­ca sa ruskim Vagnerom

-

Damnjan Knežević, vođa ultradesni­čarske organizaci­je “Narodne patrola”, pohvalio se na Telegram kanalu svoje neformalne organizaci­je da je bio u poseti centru paravojne grupe „Vagner“u Sankt Peterburgu! I to ni punih mesec dana od kada je u Rusiji otvoren vojnotehno­loški centar.

DESNIČARSK­E ORGANIZACI­JE U

Srbiji od početka agresije na Ukrajinu glasno pružaju podršku politici Kremlja i otvoreno se protive uvođenju sankcija Rusiji. U razgovoru za Radio „Slobodna Evropa“(RSE), Damnjan Knežević je naveo da će ovaj, kao i prethodni odlasci u Rusiju doneti njegovoj organizaci­ji “nešto novo u smislu novih kontakata”.

“Narodna patrola”, organizaci­ja na čijem je čelu, široj javnosti je poznata po antimigran­tskim akcijama i organizova­nju protesta podrške Ruskoj Federaciji u Beogradu, nakon što je Kremlj pokrenuo invaziju na Ukrajinu. Na snimku objavljeno­m na Telegram kanalima krajnje desničarsk­ih grupa iz Srbije i Rusije, vidi se Knežević u modernoj zgradi od čelika i stakla.

- Mnogi moji prijatelji biće ponosni što sam imao čast da posetim „Vagner centar“. Taj centar i ta organizaci­ja su izuzetno popularni u Srbiji - rekao je Knežević u video prilogu za ruske medije koji je objavljen 27. novembra na Telegram grupi “Narodna patrola” i kanalima bliskim ovoj neformalno­j organizaci­ji.

Sa Damnjanom Kneževićem je, između ostalih, bio i Aleksandar Lisov, osnivač desničarsk­og “Rusko-srpskog centra Orlovi”. Knežević u razgovoru za RSE kaže da je povod za njegovu posetu Sankt Peterburgu bio performans navijača Fudbalskog kluba Zenit.

Prema Kneževićev­im rečima, “prijatelji iz Rusije” su insistiral­i da događaju u

Rusiji prisustvuj­u on i još nekoliko predstavni­ka iz Srbije”. Kako se vidi na snimku sa njim je bio i Zoran Lekić, ratni veteran Srbije i jedan od učesnika proruskih protesta u Beogradu.

- Poseta gostiju iz Srbije je bila interesant­na ruskoj javnosti, pa smo dobili poziv zamenika glavnog urednika Vojno-tehnološko­g centra „Vagnera“da posetimo novootvore­nu zgradu. Što smo mi sa zadovoljst­vom prihvatili - rekao je Knežević za RSE.

On, međutim, negira da je ikada radio ili na bilo koji način bio povezan sa „Vagnerom“.

- Nisam nikada imao kontakte sa njima. Imam dosta kontakata sa ljudima koji su na liniji fronta i sa onima koji rade obuke, ali nikad nisam imao kontakte sa ljudima iz „Vagnera“, iako poznajem neke Srbe koji su bili tamo.

Na pitanje šta očekuje od posete „Vagnerovom“centru, Knežević kaže da nastoji da “osigura podršku u slučaju nekog sukoba na Kosovu”.

MUP Srbije nije odgovorio na upit RSE o tome da li kontakti srpskih desničarsk­ih organizaci­ja i ruskih paravojnih grupa predstavlj­aju bezbednosn­u pretnju.

Darko Obradović iz Centra za strateške analize sa sedištem kaže za RSE da kontakti srpskih desničarsk­ih grupa i ruske paravojne jedinice koja učestvuje u agresiji na Ukrajinu predstavlj­aju “bezbednosn­i alarm”.

- Nadležni bi morali da se pozabave ovim slučajem. „Vagner“nije lovački savez niti neko društvo dokoličara, već jedna jako opasna naoružana organizaci­ja koja predstavlj­a bezbednosn­u pretnju po jednu suverenu državu, ali je bila umešana i u mnogo bezbednosn­ih skandala, poput kršenja običaja ratovanja po afričkom kontinentu i Bliskom istoku.

 ?? ?? narodne patrole na jednom skupu u beogradu
narodne patrole na jednom skupu u beogradu
 ?? ?? damnjan knežević
damnjan knežević

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia