Blic

ESKOBAR: ZSO će BITI FORMIRANA!

“Pročitao sam nemačko-francuski plan za Kosovo, mislim da je dobar za sve i čini mi se realističa­n. Dogovor će zavisiti od obe strane, ali očekujem da ćemo u martu sledeće godine imati njegov kostur”, rekao je Gabrijel Eskobar, zamenik pomoćnika američkog

- LANA GEDOŠEVIĆ

On je na ovaj način objasnio, između ostalog, šta će se sve dešavati u narednom periodu kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine.

Rekao je i da će Zajednica srpskih opština (ZSO) biti formirana.

Gabrijel Eskobar je u poslednje vreme čest gost u Beogradu i odlično je upoznat sa kompletnom situacijom na Zapadnom Balkanu

- Priština je preuzela tu obavezu i ona treba da bude implementi­rana. Zapravo, ona će biti implementi­rana - rekao je Eskobar na brifingu o Zapadnom Balkanu u organizaci­ji Atlantskog saveta.

Kako je pojasnio, radi se o zajednici od više od 70.000 ljudi, i da je to izazov.

- Oni moraju biti zaštićeni podjednako kao i drugi građani, mora im se garantovat­i zaštita, ali i omogućiti da mogu da učestvuju u političkom životu - naveo je on.

Kako je istakao Eskobar, to je stvar koja mora da se reši.

- Nikome ne pomaže zamrznuti konflikt usred Evrope, jedini na ovim prostorima - naveo je on.

Upitan o pet zemalja Evropske unije koje nisu priznale Kosovo, i kako će se taj problem rešiti, Eskobar je naveo “da sa njima postoje stalni i česti razgovori”.

- Kosovo je nezavisna država i više nije pitanje statusa, već priznanja. Ako i ne dobijemo priznanje od svih, bar očekujemo da ne bude blokiranja - istakao je on.

Kako je dodao specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan, u jednom trenutku kada se Srbija priključi Evropskoj uniji, “moraće da

prizna realnost da Kosovo više nije njen deo”.

Govoreći o odnosu Srbije prema Rusiji, rekao je da je Srbija na evropskom putu, i da je prihvatila da se usaglašava sa spoljnom politikom EU. Istakao je i da je istina da je stala na stranu Ukrajine i kroz rezolucije u UN osudila ono što Moskva radi.

- Ohrabrujem Srbiju da uvede sankcije Rusiji - naveo je Eskobar.

Kako je dodao, nije siguran da će SAD postati deo dijaloga, i da je to priča koju vodi Evropska unija (EU). Prema njegovim rečima, “izazov je raditi na Zapadnom Balnaku, jer nemaju sve zemlje, jedna sa drugom

dobre odnose”.

- Sve one, međutim, jesu deo evropske porodice, ali ne i struktura Evropske unije. Radimo na tome da se te integracij­e ubrzaju - dodao je Eskobar.

Kako je pojasnio, “uvek je postojao otpor pojedinaca i delova nekih struktura u regionu kada je u pitanju demokratiz­acija društva”, i da to nije ništa novo, da su problemi postojali i da postoje, ali da je sada samo urgentnije da se rešavaju.

- Mi učvršćujem­o veze sa regionom i sqa demokratsk­im zemljama. Želimo da one shvate da im Rusija nije potrebna - istakao je Eskobar.

Kako je dodao, za Zapadni

Balkan nema druge opcije nego da bude deo Evropske unije.

- Region je već u Evropi, imaju sve zajedničko, od istorije, preko kulture, do ekonomije. Želeo bih da vidim više Evrope na Zapadnom Balkanu, ali nam treba i više Amerike u regionu - naveo je specijalni izaslanik.

Upitan za angažovanj­e Nemačke na rešavanju problema u regionu, on navodi da je ona vrlo aktivna, i da u tome ima podršku SAD.

- Berlinski proces je odlična stvar, na poslednjem skupu su potpisana tri sporazuma, i nadamo se što skorijoj implementa­ciji zaključio je Eskobar.

 ?? ??
 ?? ?? Pomoćnik državnog sekretara SAD tvrdi da će Srbija kada se priključi Evropskoj uniji „morati da prizna realnost da Kosovo više nije njen deo“
Pomoćnik državnog sekretara SAD tvrdi da će Srbija kada se priključi Evropskoj uniji „morati da prizna realnost da Kosovo više nije njen deo“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia