Blic

SATIMA SE GUŠILA, UMRLA JE U HODNIKU ČEKAJUĆI PREGLED

Pokojne bake Verke u Hitnoj i leskovačko­j bolnici Porodica Stojilkovi­ć iz Lebana ne može da se pomiri s gubitkom svog člana porodice, bake Verke Stojilkovi­ć (83), smatrajući da je napravljen niz propusta, te da je starica umrla gušeći se satima jer joj ni

- NIKOLA TODOROVIĆ

Sanitet Hitne pomoći je došao bez lekara iako smo prijavili da je žena u nesvesti i da leži u lokvi krvi, tvrdi snaja baka Verke

Sve se odigralo 27. novembra kada je Marina, Verkina snaja, pozvala svoju svekrvu. - Zvala sam je u sedam ujutru i nije se javljala. Prvi komšija mi je rekao da ne može da uđe u kuću jer je kapija zaključana i da veruje da vatra nije založena jer iz dimnjaka nema dima - priča za “Blic” Marina, koja je odmah krenula ka svekrvi.

Nažalost, zatekla ju je u besvesnom stanju u njenom domu u selu Pertat. Ležala je u lokvi krvi, živa, ali nije mogla da priča i normalno da diše.

- Baka je disala, davala je znake života, ali nije bila sposobna da priča jer su joj usta bila puna sukrvice. Ona je ležala u lokvi krvi. Nos joj je bio modar, bila sam uplašena - priča ona.

Marina je odmah pozvala Hitnu, a kada je sanitet došao, neprijatno se iznenadila što s njima nije bio doktor.

- Na pitanje gde je lekar, rekli su mi da je u ambulanti pošto je jedini koji dežura kaže Marina, koja je u neverici medicinsku sestru pitala kako je to moguće:

- “Šta ako se desi nešto, a doktor nije tu sa sanitetom”, rekla je. Zato mora pacijent da se doveze u Dom zdravlja u Lebane, pa tek onda za Leskovac, jer lekar iz Lebana mora da napiše nalog da se ide u Urgentni u Leskovac - objasnili su joj onda.

Vreme je odmicalo, a usred svega morali su da sačekaju i policiju jer je ekipa Hitne obavestila PU Lebane da je Verka živela sama, te

je bilo potrebno da se utvrdi da li je neko pokušao da je napadne i opljačka. Nije ni Marina isključila to kao mogućnost jer njen suprug, a Verkin sin, radi u Rusiji, pa bi neko mogao eventualno da pomisli kako je žena imala veći novac kod sebe i da to bude motiv. Ipak, policija je odmah po dolasku rekla da ženu odvedu kod lekara.

Kada su konačno stigli u stacionar u Lebane, Verki su dali infuziju i upućena je za Leskovac.

- Tamo kada smo stigli, rekli su da moramo da čekamo. Žena se sve to vreme gušila i penila. Kada sam ih pitala koliko je potrebno da čekamo da joj pruže prvu pomoć, rekli su da je takva procedura - ispričala nam je Marina.

Nažalost, gotovo 12 sati nakon onog zloslutnog poziva kada se baka nije javila na Marinin poziv, ona je i preminula.

- Preminula je u Urgentnom na mojim rukama. Kada je doktor došao da mi pregleda svekrvu, rekla sam mu da je kasno jer je žena umrla - kaže ona.

Porodica smatra da se adekvatno reagovalo ishod bi možda bio drugačiji.

- Samo zato što neko ima više od 80 godina, nehumano

je dopustiti da na takav način umre i to u zdravstven­oj ustanovi - ogorčena je porodica.

Iz leskovačke bolnice objašnjava­ju da su Verku po prijemu morali detaljno da pregledaju zbog eventualni­h znakova povređivan­ja. Navode da je u predelu grudnog koša koža bila lividnija verovatno zbog dužeg ležanja na mestu događaja, bio je prisutan sadržaj koji se duže vreme slivao na kožu lica po kosi.

- Na osnovu podataka koje je dao ordiniraju­ći lekar, pacijentki­nja je na prijemu bila bez svesti sa vrlo oslabljeni­m disanjem bez tenzija, ukočenih zenica koje su bile reaktivne, široke. U predelu lica bilo je vidljivih tragova koji su ličili na povraćajni sadržaj koji je sasušen. U periodu prijema Verke na Urgentni bilo je više pacijenata koji su kao hitni slučajevi čekali na radiološku i MSCT dijagnosti­ku. Pre 19 sati nakon poziva za MSCT pacijentki­nja je odvezena (koja je inače sve vreme u lošem stanju) u službu radiologij­e gde je uočeno da nema vitalnih znakova, pa je pokušana reanimacij­a, a smrtni ishod zabeležen je u 19.15 sati - kažu.

 ?? ?? U leskovačko­j bolnici smo čekali iako se sve vreme gušila i penila. Umrla mi je na rukama, tvrdi Marina Stojilkovi­ć
U leskovačko­j bolnici smo čekali iako se sve vreme gušila i penila. Umrla mi je na rukama, tvrdi Marina Stojilkovi­ć

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia