Blic

POLOVNJACI ILI OŠTEĆENI ILI SA NAMEŠTENOM KILOMETRAŽ­OM!

Ako je verovati podacima najnovijeg istraživan­ja tržišta polovnih automobila, priču prodavaca na auto-placevima bi ipak trebalo uzeti sa velikom rezervom! JE KLJUČAN I NA OSNOVU NJEGA MOŽETE PROVERITI PRAVO STANJE AUTOMOBILA

- NADA MATIĆ

Kako pokazuju podaci, 31,5 odsto polovnih vozila u Srbiji je oštećeno, a svaki deveti automobil u Srbiji ima vraćenu kilometraž­u. “Prosečna vrednost vraćanja je 54.603 kilometra i na ovaj način kupac faktički preplaćuje vozilo i, na osnovu lažnih očitavanja, može imati problema sa planiranje­m njegovog održavanja”, navode iz “Carvertica­la”.

Prosečna vrednost vraćanja kilometraž­e je 54.603 kilometra i na ovaj način kupac faktički preplaćuje vozilo

Samim tim što su polovnjaci na domaćem tržištu poskupeli u odnosu na 2021. godinu za 21 odsto, ova prevara pravi sve veću štetu domaćim kupcima.

Ova pojava skrivanja pravih vrednosti kilometraž­e je prisutna svuda u svetu, ne samo kod nas. Što se tiče Evrope, najtranspa­rentnije tržište imaju zemlje zapadne Evrope, pa centralne, dok je najlošija situacija u istočnoj Evropi. Do smanjenja transparen­tnosti, odnosno do raznih prevara trgovaca dolazi najčešće zbog lošije ekonomske situacije, inflacije ili drugih problema na tržištu.

Italija ima najmanji procenat oštećenih automobila - 16,6 odsto. Procenat kompromito­vanih automobila je takođe relativno nizak - 11 odsto, a samo 32,1 odsto vozila u zemlji se uvozi. Nemačka je rangirana na drugom mestu sa 12,6% kompromito­vanih merača kilometraž­e i 21,3% oštećenih vozila. Dok je Nemačka najveći proizvođač automobila u Evropi, 26,8% polovnih vozila u zemlji uvozi se iz inostranst­va.

KAKO OTKRITI PREVARU?

Iako su se prodavci izveštili u lažiranju podataka, parametara i fizičkih oštećenja, ipak ih je moguće otkriti.

Neki od opštih saveta se odnose na prethodno informisan­je o modelu automobila koji kupujete. Prosečan automobil prelazi između 10.000 i 20.000 kilometara godišnje. Kilometraž­a polovnog automobila ispod te granice je povod da se zapitate u verodostoj­nost podataka o kojima prodavac govori. U tom slučaju broj šasije je ključan i na osnovu njega možete proveriti pravo stanje

automobila. Isto tako, ako je automobil mnogo prešao i star je nekoliko godina, a farba izgleda perfektno, moguće da se ispod toga krije rđa.

Podrazumev­a se da dobro proverite motor pre kupovine, ali takođe proverite i stanje unutrašnjo­sti vozila poput sedišta, pojasa, papučice, menjača...

POSKUPLJEN­JE POLOVNJAKA

U Srbiji su cene polovnih automobila porasle za 21 procenat, ali skuplji su i novi automobili za oko 30 odsto. Stabilizac­ija na tržištu polovih vozila se očekuje tek 2024. Zaključno sa avgustom uvezena su 92.653 polovnjaka. U Srbiji se najviše kupuju polovna vozila koja su proizveden­a između 2005. i 2010. godine. A 80 odsto prodatih korišćenih vozila je starije od deset godina.

Zbog velikog poskupljen­ja, često se kaže da su oni postali luksuz. Cene automobila su u stalnom porastu u poslednje dve godine, jer nedostatak delova, posebno kompjuters­kih čipova, ima ograničenu ponudu zbog velike potražnje potrošača. Na globalnom nivou, te više cene bile su glavni faktor u ukupnim inflatorni­m pritiscima budući da otprilike 40 odsto američkih domaćinsta­va kupuje automobil svake godine.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia