Blic

SAT STAJE U KATARU

Ako se manemo gluposti zvane osveta i postanemo svesni da je gotovo sve u našim rukama, onda imamo čemu da se nadamo.

- VLADIMIR ŠOŠKIĆ

Fudbalski meč - lepota igre, poteza, trika, gola, sjajne odbrane... Sve to i još hiljadu čistih emocija. Ništa na silu, ništa za osvetu i slične gluposti. Ako je neki narod u fudbalu stradao zbog viška strasti, onda smo to mi. Još od one gluposti sa jurnjavom igrača Albanije zbog provokacij­e sa dronom, pa baš zbog nemanja nekoga da usmeri da je meč protiv Švajcarske meč protiv tima, a ne protiv Granita Džake, Đerdana Šaćirija i njihovih provokacij­a.

Zato, u Kataru, zemlji koju baš zabole uvo za naše

balkanske svađe (možda i fudbal), treba da igramo utakmicu u kojoj je samo jedan motiv, a to je plasman u nokaut fazu Svetskog prvenstva. Mašina propagande je već uključena, ide i do onih najnižih strasti, upliću se igračima afere za koje ne možemo da poverujemo da dolaze tek onako. Dolaze iz kanala koji ne žele dobro ovoj reprezenta­ciji, pacovskih kanala u kojima su lični cilj ili animozitet ispred ljubavi prema svojoj zemlji.

I sve to moraju selektor Dragan Stojković i igrači da zaborave u petak i da izađu na teren kao što su protiv Norvežana, Šveđana, Portugalac­a... Moraju da se sete da klinci ovih dana boje lica i navlače dresove u bojama srpske zastave, uzvikuju njihova imena dok između dva ranca pokušavaju da proture loptu na fizičkom.

Utakmica je kao i svaka druga. Sunce će izaći na istoku i u subotu i zaspati na zapadu, bez obzira šta uradimo. Možemo mnogo, znamo kako, a možda ćemo i učiniti tada, a ne neki drugi put. Moguće i da nećemo u petak, a hoćemo negde u julu 2024. Setimo se samo šta su neki pod naletom viška emocija govorili za Mitrovića posle promašenog penala protiv Škotske, a kad je počeo da daje golove u reprezenta­ciji i Fulamu kao na traci, vikali su da nije za Premijer ligu. Onda kada je i tamo među najjačima počeo da se šali sa protivničk­im odbranama, e onda mu spočitavaj­u što je promašio dve šanse protiv Kameruna. Sve dođe i prođe, samo igra ostaje. Teren je tu da pokaže pošteno koliko je neko radio i borio se. Niko nema pravo da zamera ovoj selekciji ništa dok god se trude i bore. Kao i što će neko na svom poslu odraditi neki dan bolje ili lošije, tako će i oni.

Posle ličnog utiska, odajmo se onom egzaktnom - matematici.

„Orlovi” su trenutno najslabija reprezenta­cija u grupi, imaju jedan bod i gol-razliku 3:5, dok je Kamerun sa 3:4 na trećem mestu sa isto jednim bodom. U slučaju da Kamerun napravi senzaciju protiv Brazila, Srbiji je potrebna pobeda sa dva gola više od Kameruna (na primer: Kamerun – Brazil 1:0 i Srbija – Švajcarska 3:0).

U slučaju da Srbija pobedi isto rezultatom 1:0, ispala bi sa takmičenja, a u slučaju da slavi 2:0 dok je Kamerun bolji sa 1:0, odlučivali bi žuti kartoni, odnosno fer-plej. Ista gol-razlika, isti broj datih golova i isti učinak u međusobnom skoru.

Ako Brazilci odrade posao protiv Kameruna, bilo remi bilo trijumf „selesaoa”, onda je dovoljan bilo kakav trijumf nad Švajcarcim­a.

 ?? ?? srpski navijači su stigli u dohu na meč sa švajcarsko­m
srpski navijači su stigli u dohu na meč sa švajcarsko­m

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia