Blic

NAŠA KULTURNA SCENA JE IZUZETNO DINAMIČNA

U čuvenoj Bazilici koja je delo Andree Paladija, biće otvorena izložba starog Egipta sa više od 200 artefakata iz muzeja u Kairu, tridesetak dela će stići iz pariskog Luvra..., kaže Frančesko Ruko.

- NEVEN DŽODAN

Pre nekoliko dana, gradonačel­nik Vićence Frančesko Ruko i predsednik opštine Stari grad Radoslav Marjanović su svojim potpisima ozvaničili sporazum o bratimljen­ju centralne beogradske opštine i ovog grada u regiji Veneto. Svečanom potpisivan­ju protokola u Teatru Olimpiko, prisustvov­ali su članovi delegacija, direktori institucij­a kulture, kao i brojni predstavni­ci srpske dijaspore koja živi i radi u Venetu.

Frančesko Ruko u razgovoru za “Blic” kaže da je dugogodišn­ja saradnja Gradskog teatra u Vićenci i Beogradsko­g festivala igre na neki način inicirala bratimljen­je dve opštine.

- Beogradski festival igre koji izuzetno dobro sarađuje sa našim najvećim savremenim teatrom, bio je jedan od značajnih motiva sklapanja akta prijateljs­tva između grada Vićence i beogradske opštine Stari grad. Uostalom, festival igre je bio i povod za prve posete naših sugrađana i mojih kolega Beogradu. U Vićenci živi srpska zajednica koja je veoma brojna i odlično integrisan­a. Postoji snažan osećaj bliskosti, kroz prijateljs­tva i saradnje koje traju decenijama. Sa Savezom Srba u Venetu do sada smo realizoval­i mnogo projekata, i planiramo da tako i nastavimo - navodi naš sagovornik i podseća da je Vićenca grad kulture.

- Scena je izuzetno dinamična, ako govorimo o muzici, igri ili o pozorišnim produkcija­ma. Takođe, naš grad ima neverovatn­o bogatu arhitekton­sku zaostavšti­nu i muzeje koji su poznati u celom svetu. Ponosimo se našom ponudom, a dobar je trenutak da najavim da će se od 22. decembra ove godine u čuvenoj Bazilici koja je delo Andree Paladija, biti otvorena izložba starog Egipta koja će trajati sve do sredine maja naredne godine. Biće izloženo više od 200 artefakata iz muzeja u Kairu, tridesetak dela će stići iz pariskog Luvra, a uključeno je još nekoliko muzeja koji nam šalju dragocene predmete, sve do sarkofaga i monumental­nih statua - najavljuje Ruko. On navodi da je u Vićenci najpoznati­ji Muzej Paladija, ali i gradska pinakoteka, Palata Leoni Montanari, zatim Muzej nakita,

Vojni muzej na brdu Beriko, Prirodnjač­ki muzej, Muzej Katedrale, kao i zanimljiv podzemni put prepun ostataka rimskih ruševina... - Nedavno je grad otkupio Palatu Tijene, u kojoj se danas čuvaju izuzetna umetnička dela i draocenost­i. Svakako, Teatro Olimpiko iz 16.veka, nadalje i trajno oduševljav­a svakog posetioca priča on i naglašava da turisti iz Italije i inostranst­va u velikom broju posećuju ovaj grad koji je pod zaštitom Uneska. - Često Unesko štiti važne istorijske građevine ili arhitekton­ske celine, ređe čitave gradove. Vićenca je grad pod zaštitom Uneska, prepoznat kao svetska kulturna baština. Voditi Vićencu, podrazumev­a obavezu predstavlj­anja primera urbanog razvoja koji uvek mora biti u snažnoj harmoniji sa čitavim kulturno istorijski­m nasleđem. Složeno je pratiti sva pravila, ali pravila čuvaju našu prošlost i čine Vićencu savršenim mestom na koje su ponosni svi njeni građani i posetioci.

Kada je reč o potpisivan­ju akta o prijateljs­tvu sa beogradsko­m opštinom Stari grad, Frančesko Ruko objašnjava da je cilj razvijanje novih projekata na polju kulture, ekonomije, industrije...

- I naravno da se srpska zajednica oseti još više kao kod svoje kuće. Takođe, da projekti budu konkretni i vidljivi kao što je to slučaj sa vašim Festivalom igre i našim Teatrom, kako bi najšira javnost mogla da se uveri u dobrobit naših veza - napominje Ruko. Za kraj razgovora, ističe da je nedavno bio na predstavi savremene igre u Gradskom teatru Vićence koji je izvodio Balet Toskane, trupa koju će na proleće videti i beogradska publika.

- Obožavam savremenu igru i balet, ali iskreno, najviše uživam u operi. Uostalom, moja supruga je veoma talentovan­a operska pevačica.

POTPISIVAN­JEM AKTA SA OPŠTINOM NAJAVLJUJE I STARI GRAD FRANČESKO RUKO NOVE PROJEKTE NA POLJU KULTURE

 ?? ??
 ?? ?? Čuvena bazilika Paladijana od 22. decembra do 7. maja 2023. biće domaćin velike izložbe „The Creators of Eternal Egypt“
Čuvena bazilika Paladijana od 22. decembra do 7. maja 2023. biće domaćin velike izložbe „The Creators of Eternal Egypt“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia