Blic

Priča o junacima koji su žrtve običaja

- FILM „STRIC“AUTORA D. Dostanić.

Andrije Mardešića i Davida Kapca premijerno je prikazan u okviru programa “Sirovo” na 28. Festivalu autorskog filma u Domu omladine.

Priča se na prvi pogled dešava u Jugoslavij­i, kasnih osmadeseti­h godina. Porodica na božićnom ručku dočekuje svog voljenog strica koji se iz Nemačke vraća kući za praznike. Radosno druženje iznenada prekida zvonjava mobilnog telefona te postaje jasno da nisu osamdesete godine, a čini se da nije ni vreme Božića. Osim svečane ćuretine, nožem se može “rezati” i napetost. Uloge u filmu tumače Predrag Miki Manojlović, Ivana Roščić, Goran Bogdan, Roko Sikavica, Kaja Šišmanović...

Scenaristi i reditelji Andrija Mardešić i David Kapac su na konferenci­ji za novinare, koja je održana u Mts dvorani, izjavili da su veoma uzbuđeni zbog beogradske premijere i otkrili kako je došlo do toga da urade ovakvu priču.

- Shvatili smo da imamo jednu sličnu zavist jer u detinjstvu nismo imali strica ili ujaka ili kuma ili nekog sličnog člana porodice koji je živeo u Nemačkoj, Americi ili u Australiji i koji je za praznike dolazio i donosio poklone našim prijatelji­ma. Mi smo tada bili jako ljubomorni na njihove stričeve. I ovaj film je neka vrsta “osvete” našim prijatelji­ma, čista ljubomora - rekao je David Kapac napominjuć­i da je to bila inicijalna ideja od koje su krenuli.

Ulogu strica tumači Predrag Miki Manojlović, koji je istakao da je film veoma složen, suptilan, a uz to inteligent­an i kreativan.

- Ovo je veoma složena priča o svim junacima koji su zapravo žrtve običaja, odnosa vremena u kome živimo, trauma koje vučemo, tako da su zapravo svi žrtve - i porodica i stric - naglasio je Manojlović.

Naš poznati glumac se osvrnuo i o tome da danas mladi ljudi dobijaju šansu da nešto urade sve kasnije i kasnije.

- Andrija i David su za svoj prvi igrani film dobili šansu u 35. godini. Mladost treba da dobija priliku mnogo ranije, pogotovo zbog tako dobrog scenarija kakav je ovaj ali i zbog ranijih radova - istakao je Manojlović.

 ?? ?? Miki Manojlović: Danas Mladost Dobija šansu sve kasnije i kasnije
Miki Manojlović: Danas Mladost Dobija šansu sve kasnije i kasnije

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia