Blic

MITAR: SPREMAN SAM, A VLAHOVIĆ JE BAŠ NAOŠTREN

“Jasno je da ne možete da pobedite ako ne napadate. Naše opredeljen­je je da igramo napadački fudbal, ali da ne zaboravlja­mo da se branimo”, rekao je selektor Dragan Stojković.

- MILOŠ SIMANOVIĆ

Osmeh, onaj pravi, ne kiseli, ponovo je zaštitni znak selektora Dragana Stojkovića, koji je zajedno sa Aleksandro­m Mitrovićem pričao o meču odluke na Svetskom prvenstvu u Kataru. Kao što cela nacija zna, “orlovi” večeras (20) igraju sa Švajcarsko­m u poslednjem kolu G grupe. Srbiji je potrebna pobeda, uz povoljan rezultat na duelu Kameruna i Brazila, dok našim dobrim poznanicim­a odgovara i nerešen rezultati.

Svašta se pričalo i pisalo poslednjih dana, najviše o stvarima koje nemaju blage veze sa fudbalom. Dušan Vlahović je u sredu javno stavio tačku na tračeve, tako da je selektor mogao slobodno da priča o Švajcarcim­a. A ako može da se nasluti iz njegovog glasa, večeras ćemo na terenu da igramo sa dva klasična napadača, Mitrovićem i Vlahovićem.

- Jasno je da ne možete da pobedite ako ne napadate. Naše opredeljen­je je da igramo napadački fudbal, ali da ne zaboravlja­mo da se branimo. Znamo da je Švajcarska dobro organizova­na ekipa, koja jako kvalitetno i strpljivo zna da se brani, ima devetoricu igrača na malom prostoru, teško je probiti njene linije odbrane. Međutim, fudbal je igra strpljenja, inteligenc­ije, driblinga. Mnogo faktora može da odluči. Da biste pobedili, morate da napadate - obećao nam je Stojković.

Što se zdravstven­og kartona tiče, trebao bi da svi budu spremni...

- Za razliku od pre nekoliko dana, stanje je dobro, svi igrači su spremni, radili su trening, osećaju se dobro i na raspolagan­ju su za utakmicu.

Naravno, najviše smo čekali da čujemo kakva je situacija sa Vlahovićem.

- Njegovo stanje je neuporediv­o bolje nego što je bilo kada smo došli u Dohu. Biće u konkurenci­ji za tim, ali ne mogu da kažem da li

će igrati, bilo bi neozbiljno da govorim o sastavu, to nijedan trener ne radi. Jedan, dvojica ili trojica napadača, to ćete videti u petak. Sve opcije su tu. Radili smo poslednja dva dana u taktičkom smislu nešto što mislim da je trebalo da se uradi, ne samo u ofanzivnom delu, nego i u defanzivi da se naprave neke korekcije da nam se ne bi ponovile greške koje su nas koštale pobede protiv Kameruna. Taj rezultat je došao isključivo kao plod naših kikseva. Srbija otkako sam ja selektor bazira igru na timskom duhu, timskoj igri. Nastavićem­o tako.

Selektor kaže da rezultati u Kataru nisu ništa poremetili jer se sve, više-manje, znalo još 1. aprila na žrebu, kada smo dobili rivale u grupi.

- Mi smo u aprilu kada je bio žreb u Dohi znali da je Brazil druga dimenzija i znali smo da ćemo između Kameruna, Švajcarske i nas tražiti drugo mesto u grupi. Ne sumnjajte da će momci dati poslednji atom snage, znanja, talenta da bi došli do tog rezultata. To neće biti lako, svedoci smo mnogih iznenađenj­a, ali bićemo spremni. Nismo roboti. I u slučaju da pobedimo Švajcarsku, videćete koliku težinu ima taj bod protiv Kameruna. Ne znam šta ljudi očekuju, pobedu protiv Brazila, Kameruna i Švajcarske?! Razumeo bih katastrofu da smo izgubili prve dve utakmice, pa da čekamo Švajcarsku, a da ne znamo zašto je čekamo - sumirao je Dragan Stojković. Aleksandar Mitrović je potvrdio Piksijeve reči i kaže da se oseća dobro i da večeras na terenu možemo da očekujemo pravog Mitrogola.

- Spreman sam fizički potpuno. Osećam se dobro. I u prvoj utakmici protiv Brazila bio sam spreman. Prosto, bila je teška utakmica, fizički zahtevana. I protiv Kameruna sam se osećao dobro... Svi smo spremni i željno iščekujemo utakmicu protiv Švajcarske. Sve zavisi od nas. Ova ekipa je dokazala da može da bude prava kad god je trebalo. I u Lisabonu i u Oslu. Verujemo u sebe i u prolaz - izjavio je Mitrović.

Naš najbolji strelac je upitan i o Vlahoviću, koliko se oporavio i da li će da igra.

- Spreman je, imali smo nekoliko razgovara. Spreman kao što i Jović i ja spremni. Vlahović je izvanredan igrač, pokazao je mnnogo toga. Imati takvog igrača u ekipi mnogo znači. Nadam se da će ko god izađe na teren dati ono najbolje od sebe. Spremni jesmo, naoštreni jesmo, tako da... Mislimo samo na Švajcarsku. Ovo je jedna od najbitniji­h utakmica u poslednjih nekoliko godina za Srbiju.

Za kraj, prokomenta­risao je i da li očekuje provokacij­e švajcarski­h igrača, kao pre četiri godine u Rusiji.

- Sve je sada drugačije. Mi smo tada imali drugog selektora, veliki broj drugih igrača... Ovo je novi izazov, drugačija je atmosfera... Ne razmišljam o tome šta je bilo. Fokus je na onome što sledi. Kako Švajcarci i navijači gledaju na utakmicu najmanje je bitno - poručio je Aleksandar Mitrović.

ORLOVI će NAJVEROVAT­NIJE DA VEČERAS ZAIGRAJU SA DVOJICOM NAPADAČA, VLAHOVIĆEM I MITROVIĆEM

 ?? ??
 ?? ?? murat jakin i manuel akanđi na presu pred meč sa srbijom
murat jakin i manuel akanđi na presu pred meč sa srbijom
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Selektor Dragan Stojković i Aleksandar Mitrović su dobro raspoložen­i pred meč od kojeg zavisi sudbina srpskog fudbala na Svetskom prvenstvu u Kataru
Selektor Dragan Stojković i Aleksandar Mitrović su dobro raspoložen­i pred meč od kojeg zavisi sudbina srpskog fudbala na Svetskom prvenstvu u Kataru

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia