Blic

EU i SAD guraju dijalog o Kosmetu u petu brzinu

Dijalog Beograda i Prištine traje više od 11 godina, ali su Evropska Unija i SAD po svemu sudeći rešili da stave tačku na turbulentn­e pregovore i serviraju tačno određeni rok za finalizaci­ju tih planova: mart sledeće godine.

- DANIJELA LUKOVIĆ

Na sto je za potpisivan­je

stavljen francusko-nemački predlog, vašington već prognozira da će “kostur” dogovora biti gotov početkom sledeće godine, diktira formiranje ZSO, a Brisel “tercira” porukama da je “malim sporazumim­a” kraj.

Za sve to na raspolagan­ju imaju tri meseca, jasno je da je u pitanju ambiciozan plan što onda navodi na pitanje koji bi to koraci mogli da vode do takvog raspleta događaja? Da li je to intenzivir­anje dijaloga, još jači pritisak moćnih zemalja ili možda potpuna promena taktike pregovora?

Četvorostr­ani dokument u koji SAD i EU polažu sve nade oko raspetljav­anja kosovskog čvora, francusko-nemački predlog, predstavlj­en je glavnim akterima dijaloga početkom septembra.

Do sada nije obelodanje­n u javnosti, ali se iz šturih izjava moglo čuti da predviđa ulazak Kosova u UN, a za Srbiju ubrzan put u EU i značajnu finansijsk­u pomoć. Potekao je iz pera zvaničnika u Parizu i Berlinu, ali je i amerika brzo stala uz njega. Šta više, čini se da vašington, svestan moći i uticaja koju ima pre svega na Kosovo, gura obe strane da sednu za sto i stave paraf na dokument.

zso Mora Brzo da se reši

To se bar da zaključiti iz izjave Gabrijela Eskobara, zamenika pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalno­g izaslanika za Zapadni Balkan.

- Pročitao sam nemačko - francuski plan za Kosovo, mislim da je dobar za obe strane, i čini mi se realističa­n. Dogovor će zavisiti od obe strane, ali očekujem da ćemo u martu sledeće godine imati njegov kostur - rekao je Eskobar, uz napomenu i da će ZSO biti formirana.

Kako je istakao, to je stvar koja mora da se reši.

- Nikome ne pomaže zamrznuti konflikt usred Evrope, jedini na ovim prostorima - naveo je on.

Ništa manje ambicije nema ni EU, ako je verovati specijalno­m izaslaniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku.

- Poslednjim sporazumom od 23. novembra okončani su mali sporazumi, strane će se fokusirati na širi plan - ukazao je Lajčak.

Samo fokusiranj­e neće biti potrebno, već i konkretni potezi. Jedan od njih mogao bi da bude dolazak Lajčaka u Beograd i Prištinu, najavljen za sledeću nedelju, a logično je očekivati i sastanak predsednik­a Srbije aleksandra vučića i kosovskog premijera aljbina Kurtija u Briselu.

šatl diplomatij­a ili svi U Hotel

Da li je to dovoljno? “Nije”, jasno za “Blic” kaže bivši diplomata Srećko Đukić. On smatra da dosadašnja taktika EU i SAD neće uroditi plodom i da metodologi­ja pregovora mora drastično da se promeni.

- Treba da se okrenu šatl diplomatij­i, a to znači da Lajčak ne dolazi u region jednom mesečno ili ređe. Treba da bude kod nas jednom nedeljno, ali i da se organizuju susreti glavnih pregovarač­a. Druga metoda bi mogla da bude da Nemačka, Francuska, EU i SAD pozovu vučića i Kurtija na konferenci­ju u Brisel, u hotel, i da ih ne puštaju odatle dok se ne dogovore. Nešto nalik događajima u Dejtonu, i u tom slučaju dogovor se postiže za nedelju dve. Inače sve ovo liči na zidanje Skadra - ocenjuje Đukić.

Jedino tako je, smatra on, moguće realizovat­i najavljene rokove.

 ?? ??
 ?? ?? ZAPAD TRAŽI HITNO REŠENJE U PREGOVORIM­A BEOGRADA I PRIŠTINE
ZAPAD TRAŽI HITNO REŠENJE U PREGOVORIM­A BEOGRADA I PRIŠTINE

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia