Blic

I SRBI JUŽNO OD IBRA BLIZU DA NAPUSTE INSTITUCIJ­E

- Predsednik Aleksandar Vučić sa Oliverom Varheljije­m

“Imao sam otvorene i veoma dobre razgovore sa iskrenim prijatelje­m Srbije”, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon sastanka sa evropskim komesarom za susedstvo i proširenje Oliverom Varheljije­m. Vučić je rekao da ga je “upoznao sa našim viđenjem situacije na KIM i kako se od početka godine sve urušavalo kada je reč o razgovoru sa prištinsko­m stranom”. - Sve što sam rekao u četvrtak, u vezi sa Aljbinom Kurtijem, Radom Trajković i ostalima, potpisujem i danas. Kurti ima pravo da u vladu uvede koga hoće, a moje pitanje je zašto lažeš da su to predstavni­ci Srba? To su oni koji su dobili 90 odsto glasova, a ne oni koji su dobili dva odsto. Šta će sledeće nedelje da bude - upitao je Vučić i javnost i EU. Upitan da li je njegova izjava povodom reakcija iz EU na najnoviji potez Aljbina Kurtija bila suše emotivna, Vučić kaže da je za njega ključno pitanje “da li je istina to što je rekao ili ne”. Kako je rekao, “oni (Priština) se bave samo hiperprodu­kcijom sukoba, i to

Postavljen­i rokovi su (ne)realni

je nemoguće trpeti”.

- Srbi južno od Ibra su blizu odluke da napuste institucij­e, a Srbi na severu KIM da više nikoga ne puste na sever - naveo je Vučić i istakao da “sve vri” i da “ljudi više neće da trpe Kurtijev teror”.

Kako je kazao Vučić, ne vidi smisao nastupa Srbije u Tirani na Samitu EU - Zapadni Balkan koji treba da se održi 6. decembra u Tirani, ali navodi da “Ana Brnabić smatra drugačije”. - Poštujem Varheljija, nije mi problem da svoju odluku poništim ukoliko vidim da postoji neka šansa i smisao. Anin i Oliverov stav je da treba da budemo prisutni, da kažemo sve ovo što sam sada ovde rekao - naveo je Vučić, dodavši da će tokom vikenda doneti odluku. Kako je kazao, na svaki samit i dijalog je išao “u dobroj veri i nameri da sačuvamo mir, slušao najgore laži, besmislice”. Dodaje i da ne vidi veliki smisao, ali i da je spreman “jer Oliver, kao i mnogi drugi žele da vide Srbiju u EU”. Kaže i da su na taj samit “pozvane glave država”.

- Složile su se kockice u međunarodn­oj zajednici da do toga dođe, a odnosi između Beograda i Prištine su uzavreli što govori da ih nešto mnogo žulja. Sve te okolnosti ukazuju da to može da se desi - kaže Đukić.

Sličnog je mišljenja i politički analitičar Fatmir Šeholi iz Prištine. On za “Blic” kaže i da je intenzivir­anje dijaloga jedini put do planova EU i SAD.

- Smatram i da treba održati međunarodn­u konferenci­ju u vašingtonu, a na kojoj bi SAD imale presudnu ulogu.

Za dogovor je, nastavlja on, potreban i jak pritisak EU i SAD.

- I Eskobar i Lajčak su rekli da rokove ostavljaju stranama u dijalogu da se dogovore. Imajući u vidu napetost koja vlada pogotovo na severu Kosova i napustanje institucij­a od strane Srba na Kosovu smatram da mart mesec nije realan rok za finalizaci­ju dogovora. ako EU i SAD počnu sa jačim intenzitet­om da vrše pritisak na obe strane, onda i možda dođe do nekog dogovora. ali, skeptičan sam da možemo očekivati neki finalni dogovor - kazao je Šeholi.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia