Blic

„MISLIO SAM DA SI VELJIN VOZAČ”

Suđenje surovom kriminalno­m klanu Velje Nevolje

- Iva OGAREVIĆ

nastavljen­o je juče direktnim suočenjem Marka Miljkovića i Srđana Lalića, tokom kojeg je jedan od vođa ove grupe više sati “ispitivao” dojučerašn­jeg saradnika, a sada svedoka okrivljeno­g, koji je po svemu sudeći i jedan od glavnih aduta tužilaštva.

Lalić je ispričao Da je veljka Belivuka upoznao na Banjici, a u odgovorima na Miljkoviće­va pitanja između ostalog je rekao da “nije imao vezu sa strankom Zeleni, ali da se družio sa nekim njihovim ljudima”, te da je u kancelarij­i firme za čišćenje Pavla Đurića više puta video i Belivuka.

“Mislio sam da si veljin vozač”

- veljko je bio tamo, ja sam mislio da si mu ti vozač. Takvo sam mišljenje imao o tebi. Mali Mare smo te zvali veljko i ja u našoj konverzaci­ji, ali ne znam zbog čega - rekao je Lalić, na šta je Miljković odgovorio “da ga niko nikada tako nije zvao”.

Miljković je Lalića ispitivao oko sastanaka, navodnih organizaci­ja ubistava...

- Bio sam na mnogo sastanaka. Pričali smo o ubistvima, o drogi, o starletama koje su dolazile na stadion. Evo za ubistvo Gorana veličković­a. Ti si uglavnom pričao, bilo je to u bašti restorana. Tu smo držali sastanak. Tu su bili Belivuk, Dejan Tešić, Miloš Budimir i ja.

Miljković ga je pitao “da li je on ikada rekao da su oni organizova­na kriminalna grupa”.

- Nisam siguran, način tvog izražavanj­a nije bio tako formalan. Bio je više sirov i banalan - odgovorio je Lalić.

“Preti Mi, sudija”

Na pitanje optuženog koji je pseudonim koristio, Lalić mu je uzvratio:

- Pseudonim? Da li si znao za taj termin dok nisi ušao u sudnicu.

Nakon što mu je Miljković povišenim glasom rekao da mora da odgovori na svako pitanje, Lalić je rekao:

- Preti mi, sudija!

Deo “ispitivanj­a” bio je posvećen i “navijačkim temama”, odnosno boravku na tribinama. Lalić je priznao da je bio na tribini Rada, da je išao na utakmice ovog kluba. Miljković ga je pitao “kako je znao da Junajted fors, navijačka grupa Rada, nije bila organizova­na kriminalna grupa?

- Nisu vršili krivična dela - rekao je Lalić, a na pitanje ko je bio vođa navijača, rekao je da “tada nije bilo vođa na tribini”.

“Juče si Bio Glasan, što sad šapućeš”

Lalić je ispričao da su Belivuk i Miljković kriminalnu i navijačku grupu oformili skoro istovremen­o, da ne zna koliko je grupa imala članova jer neke nije poznavao, da su neki članovi išli svojevoljn­o na utakmice...

- Juče si bio baš glasan, što sad šapućeš? - upitao je u jednom trenutku Miljković Lalića, na šta mu je ovaj uzvratio “da se približi ako ima uslove”.

veliki deo jučerašnje­g suđenja bio je posvećen “ubistvu na šinama” kada je likvidiran vlastimir Milošević. Miljković je pitao Lalića zašto nije prijavio ovaj slučaj ranije policiji.

- Jednostavn­o nisam prijavio. Bojao sam se da bi mogao da bude problem za mene, a drugim delom da ne bih otišao u zatvor. Takođe i da ti i Belivuk ne biste snosili zakonske posledice. Sada je, međutim, drugačija situacija, stvari su se promenile.

“velja Mi Je Bio drug, za Tebe ne znam”

Optuženi je tražio od Lalića da objasni zašto je posle “ubistva na šinama” pobegao u Češku.

- Plašio sam se da ću biti uhapšen. Zbog ubistva na šinama.

Miljković je Lalića upitao “da li su bili prijatelji do hapšenja”, a ovaj mu je odgovorio da “ne može sa sigurnošću da kaže”.

- Ne mogu da tvrdim da sam sa tobom bio prijatelj, sa Belivukom jesam. Drug da, saradnik, prijatelj, ne znam.

Miljković se osvrnuo i na zajednički boravak u Barseoloni.

- Jeste, videli smo se u Barseloni, odvezli ste me u neku kuću na periferiji. Bio sam tamo nekoliko dana. Ne sećam se imena mesta, to su španska sela, znaš taj termin - rekao je Lalić, na šta mu je Miljković uzvratio “da mu ne treba čas geografije”.

“Uvek se zacrveniš kada lažeš”

U nekoliko navrata Miljković je pitao Lalića “kako je znao da ne laže”...

- Lagao si uglavnom za novac i uvek bi se zacrveneo u licu!

Deo “ispitivanj­a” bio je vezan i za vođu kavačkog klana Radoja Zvicera. Miljković je Lalića pitao da li je upoznao Zvicera i kako su komunicira­li.

- Sa Zvicerom sam bio u kontaktu. Nismo se videli, čuli smo se intenzivno, slao je glasovne poruke. Nakon atentata u Ukrajini mi je slao slike iz bolnice sa podignutim palcem gore, zamolio je da mu platim čarter let iz Ukrajine - ispričao je Lalić.

Na pitanje kako je znao da je to baš Zvicerov glas, svedok okrivljeni je odgovorio.

- I ti i veljko ste mi rekli da je to on.

“smeće, ne diraj Mi Porodicu”

Deo pitanja Miljkovića bio je vezan i za Lalićev boravak u inostranst­vu. Svedok okrivljeni je ispričao da on lično nije imao laboratori­ju za uzgoj, ali da druga lica jesu.

U jednom trenutku došlo je do varnica između dojučerašn­jih saradnika, kada je Miljković upitao “ko mu od porodice živi u Češkoj”, a Lalić mu je odgovorio da se radi o sestri i da je “Miljković smeće jer mu spominje porodicu”.

Srđan Lalić je tokom svog svedočenja do sada otkrio niz jezivih detalja o delovanju ove mafijaške kriminalne grupe, kako je ona nastala, kako su ubijali ljude, ali i da je klan ubio još 11 osoba čije ubice još uvek nisu nađene čime se broj njihovih žrtava sa 10 popeo na 21!

Sledeći pretres je 20, 21, 22. i 23. decembra u 14.30 časova.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia