Blic

Maljković počasni član sportskih veterana

Vi ste za mene vitezovi - poručio je prvi čovek krovne kuće srpskog sporta na dodeli nagrada u Novom Sadu.

-

BOŽIDAR Maljković, Predsednik OLIMPIJSKO­G KOMITETA

Srbije, juče je prisustvov­ao svečanosti „r slavu sporta“koju je organizova­la asocijacij­a sportskih veterana novog Sada. Svečanost je upriličena u amfiteatru Spensa u novom Sadu, a događaju su prisustvov­ali naši sportski velikani, među kojima i osvajači olimpijski­h i svetskih medalja, sportski stručnjaci, kao i lekari, sudije i sportski radnici.

Pozdravnu reč na svečanosti „r slavu sporta“održao je Zoran Pančić, predsednik rpravnog odbora asocijacij­e sportskih veterana novog Sada, koji je istakao:

- Čast mi je da posebno pozdravim u ime svih nas predsednik­a llimpijsko­g komiteta Srbije, gospodina Božidara Maljkovića, jednog od najboljih trenera u evropi. Izuzetno zadovoljst­vo mi je da pozdravim i sve prisutne sportske legende i veterane koji su ovde. Manifestac­ija „r slavu sporta“postala je tradiciona­lni skup bivših sportista na kojoj obeležavam­o najveće sportske rezultate novosadski­h sportista na llimpijski­m igrama, svetskim i evropskim prvenstvim­a. asocijacij­a sportskih veterana novog Sada osnovana je OU. juna O019, a osnivači su 35 vrhunskih sportista, eminentnih sportskih stručnjaka, sportski doktori, sportski radnici i sportski novinari. asocijacij­i je pristupilo još O50 sportskih veterana - rekao je Pančić koji je bivši reprezenta­tivac Jugoslavij­e u veslanju i višestruki prvak države i Balkana. Zabeležio je tri učešća na llimpijski­m igrama i osvojio dve medalje. Srebrnim odličjem okitio se u paru sa Miloradom Stanulovim u Moskvi 19U0. Isti par je osvojio bronzanu medalju u los anđelesu 19U4. To su ujedno jedine i poslednje olimpijske medalje za srpsko veslanje.

r okviru svečanosti održano je proglašenj­e počasnih članova asocijacij­e sportskih veterana novog Sada. Božidar Maljković, predsednik llimpijsko­g komiteta Srbije, proglašen je za počasnog člana asocijacij­e. njemu je ovo priznanje uručio Zoran Pančić.

Maljković se zahvalio na ovom značajnom priznanju i izjavio:

- Moram prvo da kažem da ste vi svi za mene vitezovi. Iz mog iskustva, pojam veterana i odavanje počasti istima je uglavnom stvar tradicije i poštovanja, a samim tim i kulture jednog naroda. Voleo bih da se ovaj sistem vrednosti uspostavi i kod nas i da veliki ljudi koji su zadužili ovu zemlju odu sa svim počastima koje im pripadaju. Prema tome, pozdravlja­m asocijacij­u sportskih veterana novog Sada jer smatram da njihovim primerom treba da slede i ostali gradovi. novi Sad je imao sreću da ima Zorana Pančića koji je sve to uradio uz podršku drada. llimpijski komitet Srbije im se zahvaljuje na tome i namerava da jednu svoju izložbu do llimpijski­h igara u Parizu upriliči u novom Sadu.

lvom prilikom, Maljković je kao poklon asocijacij­i sportskih veterana novog Sada uručio dvotomnu monografij­u „llimpijski vekovnik“u kojoj se osvetljava razvoj i delovanje našeg nacionalno­g olimpijsko­g komiteta.

Bogat i interesant­an program koji su domaćini pripremili za ovaj događaj činili su i projekcija sjajnog dokumentar­nog filma „novosadski olimpijci“, autora aobrivoja antonića, kao i dodela jubilarnih plaketa novosadski­m sportistim­a za osvojene medalje na llimpijski­m igrama, svetskim i evropskim prvenstvim­a i zaslužnim pojedincim­a. na samom kraju, prisutne zvanice imale su priliku da obiđu huću sportskih legendi, koja je svečano otvorena prošle godine u prizemlju Spensa u novom Sadu. lna služi za rad na projektima, za istraživač­ke aktivnosti iz istorije novosadsko­g sporta, za susrete sa razredima učenika osnovnih i srednjih škola, sa istaknutim sportistim­a i veteranima, ali i prikazivan­je dokumentar­nih sportskih filmova i zapisa.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia