Blic

Šansu za izlečenje traži u Belorusiji­i jer u Srbiji nema donora

Hrabra Ivana gović (35) iz

- M. jaoklvić

Beograda jedna je od O.000 ljudi u Srbiji koji čekaju na transplant­aciju organa. Ivana želi da nastavi normalan život uz svoju četvorogod­išnju ćerkui a jedino rešenje je transplant­acija bubrega. Budući da u Srbiji nema donorai njena šansa za ozdravljen­je je u Belorusiji.

IVANA IMA POLICISTIČ­NU BOLEST BUBREGA zbog koje je već dve godine na dijalizi i oko godinu dana na listi čekanja za transplant­aciju organa. Broj urađenih transplant­acija u Srbiji je iz godine u godinu sve manjii a lista čekanja sve duža.

- Život sa jednim bubregomi na višečasovn­im dijalizama nije laki ali teže od toga je svakodnevn­a neizvesnos­t i iščekivanj­e “poziva koji život znači” - započinje priču za “Blic” Ivana.

r avgustu prošle godine urađena joj je nefrektomi­ja levog bubrega. eroničan program dijalize podrazumev­a terapiju svaki drugi dan u trajanju od po pet sati. lgraničenj­a na dijalizi su brojnai pored konstantno­g umorai tu je ograničenj­e u vidu unosa tečnosti kao i namirnica koje je moguće konzumirat­i.

- r principu leka nemai jedino što možete da radite jeste da redukujete ishranui da bude što posnija i da idete redovno na kontrole kod nefrologa. kajgore je što koliko god da se trudite i vodite računai bolest ide svojim tokom i uprkos svim naporimai rezultati se pogoršavaj­ui kao da idu mimo vasi vašeg truda i volje. kefrektomi­ja je rađena u sklopu pripreme za transplant­aciju. Moji policistič­ni bubrezi su bili ogromnii tako da sam bukvalno izgledala kao trudnica u sedmom mesecu trudnoće. hada je hirurškim putem levi bubreg odstranjen­i prema rečima hirurga imao je skoro tri kilograma - priča Ivana.

NEPRESTANA BORBA

hako kažei život na dijalizi je večita borbai s jedne strane spasi a sa druge omča.

- hao trenutno rešenje dijaliza je dobra da se premosti period do transplant­acijei ali dugoročno vas uništavai srcei krvni sudovii koštano-zglobni sistem itd. Čitav organizam tokom više godina dijalize strada. Svaka nova godina na njoji nova komplikaci­ja. Sama činjenica da ste fizički vezani za svoj centar i da morate svaki drugi dan po pet sati da provedete vezani za mašinu uz dve debele igle zabodene u rukui može mnogo da utiče na psihui ali najvažnije je dijalizu prihvatiti i gledati na nju kao sredstvo za životi jer da toga nema oko 5.000 pacijenata koji se trenutno dijalizira­ju ne bi bili živi – kaže Ivana.

PORAZNA STASTISTIK­A

Međutimi ono što je obeshrabru­juće jeste porazna statistika o broju transplant­iranih pacijenata u našoj zemlji.

- Mene je porazila i bacila u očaj činjenica o malom broju urađenih transplant­acija tokom prošle godinei u odnosu na sve nas koji čekamo na listi. Bukvalno sam bila poraženai imam situaciju koja je borba za goli život i koju ne mogu da rešim samai a prema svemu sudeći rešenje se ne nazire. kajviše me je strah da svaka godina na dijalizi utiče na manju uspešnost transplant­acije. Svi moji pogledi i nadanja su usmereni na moj mobilni telefoni na sve nepoznate brojeve koji me zovui na razmišljan­je da li da spremim torbu za bolnicu (kao što sam nekada za porodilišt­e)i ali me onda neka realnost zaustavi i kažei ne žurii vidiš kako to sve sporo idei ako se i desi pozivi torba je najmanji problem iskrena je Ivana.

ŽIVOT SA JEDNIM BUBREGOM NIJE LAK, ALI JE TEŽE SVAKODNEVN­O IŠČEKIVANJ­E „POZIVA KOJI ŽIVOT ZNAČI“, KAŽE IVANA

“DONORSTVO JE HEROJSTVO”

r želji da se ova statistika promenii Ivana je početkom februara pokrenula peticiju “aonorstvo je herojstvo” i u proteklim mesecima borila se za pokretanje transplant­acije u Srbiji sa mrtve tačke.

- Mene je na ovu borbu podstakao sam očaj i strah. Bez budućnosti i nade za bolje sutra. Želela sam da svi čuju za ovu nezavidnu situaciju svih nas sa listei da razbijem predrasude i stigme kako oko transplant­acijei tako i u vezi sa dijalizom - naglašava ona.

S obzirom na to da je u Srbiji ove godine urađena samo jedna kadaveričn­a (sa preminulog donora) transplant­acijai Ivana će se prijaviti za kadeveričn­u transplant­aciju i u Belorusiji i time povećati mogućnost da što pre uradi transplant­aciju i dobije novu šansu za život. Za to joj je potrebna pomoć svih nas. Sredstva su joj potrebna za transplant­aciju bubrega kao i za pripremne specijalis­tičke pregledei prevod medicinske dokumentac­ije kao i za putne troškove i troškove smeštaja u toku lečenja.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia