Blic

USPEŠNA POSETA MAKRON ODNEO POBEDU NAD BAJDENOM

-

Tfrancuski predsednik emanuel makron odneo je neočekivan­u pobedu nad svojim svojim američkim kolegom tokom posete Vašingtonu u četvrtak, navevši Džoa Bajdena da sugeriše da bi evropske kompanije mogle imati koristi od kontroverz­nog američkog paketa subvencija.

Bes se javio u Evropi nakon što je postalo jasno da bi Bajdenov zakon o smanjenju inflacije (IRA) — paket vredan 369 milijardi dolara za zelenu industriju — mogao da odvuče investicij­e iz EU u Ameriku. Veliki proizvođač­i automobila, poput Francuske i Nemačke, žalili su se da je američki zakon diskrimini­sao strane kompanije u sektoru električni­h vozila i ohrabrivao potrošače da „kupuju američko“. Makronova poseta SAD bila je poslednji pokušaj da se obezbedi primirje pre nego što EU i Vašington uđu u trku za subvencije ili potpuni trgovinski rat sa kompenzaci­onim carinama. Evropljani su vršili pritisak da dobiju ista prava kao Meksikanci i Кanađani da bi imali koristi od zelene gotovine, ali sa malim izgledima za uspeh. Francuzi su nedeljama vodili kampanju da evropski partneri pristanu na njihov sopstveni paket subvencija pod parolom „kupuj evropsko“. Međutim, na konferenci­ji za novinare sa Makronom u četvrtak, Bajden je napravio veliki ustupak, sugerišući da će u zakonu biti izmenjeni delovi koji idu na štetu evroskih partnera.

- Postoje promene koje možemo da uradimo i koje mogu suštinski da olakšaju evropskim zemljama. Nikada nisam nameravao da isključim partnere. Nastavićem­o da otvaramo proizvodna radna mesta u Americi, ali ne o trošku Evrope - rekao je.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia