Blic

Dobar smeh je besplatan, zato vam treba ova serija

-

NOVA GODINA JE, A VEČITO CINIČNA DŽESI U STANJU JE DA IZVUČE JOŠ MILION RAZLOGA IZ RUKAVA ZAŠTO NE ŽELI DA PROSLAVI NOVU GODINU. S DRUGE STRANE JE KEJT KOJA VIŠE NIJE U STANJU DA SLUŠA IZGOVORE

JEDNA OD NAJKOMIČNI­JIH SCENA JE ONA U KOJOJ DŽESI POSLE NOVOGODIŠN­JE PROSLAVE U ZAJEDNIČKI STAN DOVODI SLAVNOG GLUMCA, A PANIČNA KEJT IZGOVARA: “ŠTA ĆEMO? NEMAMO ČAJ, IMAMO VISKI!“

UZ BESKRAJNO SIMPATIČNE I DUHOVITE SCENE I LIKOVE, „STARSTRUCK“ŽONGLIRA DALEKO BOLJE NEGO KONKURENTI MEĐU ROMANTIČNI­M KOMEDIJAMA

džesi: “ja Sama pišem Svoju sudbinu“, KEJT: “Slušaj, to što si tužna ne čini te zanimljivo­m“, DŽESI: “nisam tužna. ne interesuje me zapadnjačk­a ideja nove godine“. Zapravo, slavim Kinesku novu godinu“, KEJT: “Ma šta kažeš? Kad je Kineska nova godina?”, DŽESI: “U aprilu? Je l‘ tako?“, KEJT: “nemam vremena za ovo. Izgledam fantastičn­o, ti izgledaš ok, ulazi unutra“.

Bez najave i predugačko­g prologa koji će postaviti likove na zadato mesto, 31. decembra ispred kluba zatičemo dve drugarice i cimerke koje su već na kraju živaca. Ulazimo li ili ćemo se smrzavati do 1. januara?

U jednom uglu ringa večito cinična i socijalno osakaćena Džesi u stanju je da izvuče još milion razloga iz rukava zašto ne želi da proslavi novu godinu. U neprijatel­jskoprijat­eljskom drugom kraju ringa je Kejt koja više nije u stanju da sluša izgovore. Dobro poznata i opipljiva situacija bila bi frustriraj­uća, a nikako komična, da Rouz Matafeo i Ema Sidi nisu bogom dane komičarke. Brzopotezn­e glumice sa maestralni­m osećajem kada treba da preteraju, a kada da se povuku, serviraju na zlatnom tanjiru vrhunac moderne komedije.

Gotovo je nemoguće da se brk ne osmehne, u najboljem slučaju da se prolomi glasan smeh, kada Džesi posle novogodišn­je proslave u zajednički stan dovede slavnog glumca sa kojim se ludo provela posle sam bog zna koliko pića. Panična Kejt unezvereno gleda po kuhinji i izgovara: “Šta ćemo? nemamo čaj, imamo viski! Da neće možda sladoled? Kakav li je vajb?”. na stranu što gosta nema čime da posluži nastavlja najkomični­jim momentom u prvoj sezoni “Starstruck”: “Jebote, ideš da dodelu Oskara”.

autorsko rom-com ostvarenje Rouz Matafeo, kao i u slučaju Fibi voler Bridž i “Fleabag“, profitira na humoru i apsurdno komičnim situacijam­a koje su svesno izvučene iz stvarnog konteksta i prenešene na male ekrane. Po sredi je najklasičn­ija formula iz kazana romantični­h komedija, ali ono što “Starstruck” (Cena slave) žonglira daleko bolje nego konkurenti su beskrajno simpatične i besramno duhovite scene i likovi.

Od beskrajnih dejtova za jedno veče, preko neunosnih poslova i male zarade, pa do simpatija prema muškarcu koji je poznat, ali ga ne shvata preterano ozbiljno, Matafeo seriju je zamislila kroz godišnja doba i cikluse u kojima se sreće, zapetljava i raspetljav­a sa okruženjem i životom.

novozelanđ­anka usred Londona grca u dugovima, kasnim dvadesetim godinama koje je razbijaju kao dete zvečku i strahu da će morati da se vrati u domovinu i roditeljsk­u kuću jer je rođeni neodgovorn­i propalitet.

Prvo poglavlje “Starstruck” od šest epizoda je kratka i savršena rom-com forma kojoj nema ništa da se zameri, osim što je i previše zabavna za svoje dobro. Kako to obično biva, druga sezona nije ni približno dobra osnovnoj ideji i likovima jer tapka u mestu i gubi svoj komičnu oštricu, najpre zbog recikliran­ja i ponavljanj­a istih problema i situacija koje su se odvile u prvoj sezoni.

Prvu sezonu “Starstruck” treba odgledati odjednom, što je moguće izvesti za dva sata, i pamtiti je kao odličnu zabavu koju treba preporučit­i drugima. Što se tiče druge – pravite se da ne postoji. Kako reče Kejt na početku prve epizode: “Ja izgledam fantastičn­o, ti ok, ulazi unutra”.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia