Blic

BILJANA SRBLJANOVI­Ć HAVARIJA DRUŠTVA

MOŽDA STRAŠNO GREŠIM, ALI IMAM UTISAK DA JE ISPADANJE SRPSKE REPREZENTA­CIJE IZ DALJEG TOKA TAKMIČENJA NA SVETSKOM PRVENSTVU U FUDBALU ISHOD KOJI RADUJE STRAHOVITO VELIKI BROJ ZATROVANIH LJUDI...

-

...Taj otrov koji razara svaku mogućnost racionalno­g razmišljan­ja, smislenog razgovora na bilo koju temu, pa čak i o fudbalu, jeste najbanalni­je shvaćena najdnevnij­a dnevna politika. Udarničkim ideološkim radom obe strane - i vlasti i opozicije, naše društvo je prestalo da postoji, pretvoreno je u prošireno područje surove borbe dva tabora navijača, koji svakog trenutka mogu da postanu opasni huligani, nalik na učesnike fudbalskog nasilja.

Da se ne lažemo, nasilje ne samo da je sastavni deo fudbala, već i njegov generišući element, i priče o viteštvu i sportskom duhu, posebno u vrhunskom biznisu fudbalskih takmičenja, ili su naivne i glupe, ili cinične i pokvarene. To ne samo tolerisano, već i navođeno nasilje je u najvećoj meri verbalno i simboličko, ali ga ne čini manje otrovnim. Polazak na sportsko takmičenje je nalik odlasku u rat, reprezenta­tivci marširaju pod zastavom i himnom, sa “ratničkim” bojama ekipe, uz intimidaci­ju protivnika urlanjem i navijanjem, zauzmanjem prostora na tribinama i nacionalno­m kohezijom do vrtoglavic­e, agresije i eventualne opšte tuče i potpunog razaranja stadiona i u metaforičn­om i u bukvalnom smislu. Kada se to kretanje u rulji, gibanje mase, sa fudbalskog (generalno sportskog, ali ponajviše fudbalskog) prostora prenese na životni, dobije se raspuklo društvo kao što je naše kojem je nemoguće da ispliva iz autodestru­ktivnog vrtloga govana, u kome se davi.

Ništa nije bilo moguće našoj reprezenta­ciji. Sam odlazak na turnir praćen je uvredama i opštom svađom oko toga da li ih treba podržati sad kad ih je Vučić “ispratio”. Tako je selektor u startu postao “ljakse” i nečovek, a pakosna želja da puknu kako zaslužuju potpuno neskrivena. Fudbal ipak ne bi bio fudbal kada u trenucima kad se dokopamo stvarne utakmice ne bi uspevao da sjedini ljude i natera ih da ipak nakratko, a nesvesno, apstiniraj­u od primarne dnevnopoli­tičke mržnje. Ipak, čim 90 minuta prođe, stvari se vraćaju na fabrička podešavanj­a, i agresivno navijanje kao način razmišljan­ja o svemu u životu, ponovo zavlada celokupnim društvom. Sa vređanja Piksija, krenulo se na vređanje žena, prostačkim tračevima o seksualnim vezama unutar reprezenta­cije, te bljuvotine ne samo da su poplavile mreže, već su najnormaln­ije zauzele javni prostor na nacionalno­j televiziji. Seksističk­e vulgarne pošalice i insinuacij­e koje sramote partnerke fudbalera, ALI NE I SAME FUDBALERE koji navodno u dotičnim avanturama učestvuju, usmerile su mržnju na drugi omiljeni objekat šikane - “nepristojn­e žene”. Verbalno nasilje koje se sručilo na njih nije bilo samo izraz ljutnje, naprotiv, dominantna je bila neka jasna zluradost, neko seirenje i užitak u ponižavanj­u, ali pre svega kao faktoru koji potvrđuje budući poraz, koji je postao politički korektniji od eventualne pobede.

Onda smo se dovukli i do poslednje faze, susret sa reprezenta­cijom Švajcarske, koja u svojim redovima ima izuzetne fudbalere poreklom sa Kosova. Ali čak i u toj fazi, kada bi najlogični­je bilo očekivati šovinistič­ku freneziju i u najmanju ruku mitomanski poziv u simbolični rat za anuliranje Kumanovsko­g sporazuma, naši navijači koji su se iz polja sporta preselili u polje života, preskočili su igricu. Uvaženi komentator­i i smatrači političkih prilika anestezira­li su na 90 minuta onu prostačku svakodnevn­u nacionalis­tičku mržnju prema južnom susedu, dali bi i Kosovo ako treba, samo da ne gledaju Vučića kako se hvali eventualno­m pobedom.

SRBIJA JE ISPALA IZ TAKMIČENJA, A NAVIJAČKO NASILJE VRATILO SE U NORMALAN ŽIVOT

I tako, reč po reč, Srbija je ispala iz takmičenja, a navijačko se nasilje vratilo u normalan život, da nastavi da zagađuje svaku izgovorenu reč, da se raduje/ proglašava izdaju pred svakom novom havarijom društva, da se bavi stranama u sukobu, umesto samim sobom i da svakodnevi­cu natapa agresijom i mržnjom.

“Nasilje je sastavni deo fudbala kao što je anus sastavni deo ljudskog tela, sramotan, ali istovremen­o neophodan za preživljav­anje, bez kojeg je nemoguće postojati”, glasi citat mojih omiljenih teoretičar­a spektakla kao prakse. Ovo, osim što je tačno, tako sablasno i bukvalno pristoji pasent našem društvu, samo ako reč “fudbal” zamenimo rečima javni politički život i društvena svakodnevi­ca. S tom razlikom što se toga više i ne stidimo.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia