Blic

MEĐU POLITIČKIM NADAMA ISTIČE SE ŠEST IMENA

- Džuge Juđije

Upravo u Šangaju, gradu sa preko 26 miliona ljudi, se relativno mladi zamenik lokalnog šefa partije Džuge Juđije navodi kao potencijal­ni budući naslednik Sija. Način na koji on bude reagovao na poslednje proteste mogao bi da odredi budućnost njegove karijere.

Rođen i odrastao u Šangaju, Džuge (51) je radio u državnim preduzećim­a pre nego što je ušao u politiku, što je uobičajena karijera među pripadnici­ma nove generacije. Smatra se ključnim članom nove generacije a njegova nedavna promocija znakom generacijs­ke promene. Džuge je, naime, u martu postao najmlađi zamenik partijskog sekretara u zemlji, kao desna ruka Lija Ćijanga (63), dugogodišn­jeg Sijevog saradnika koji će verovatno biti imenovan za sledećeg premijera kad Li Kećijang odstupi sa funkcije u martu nakon dva mandata. Spekuliše se da bi, ako Li ode u Peking, sekretar Čongkinga Čen Miner, drugi član “frakcije Džeđijang” koju čine Sijevi najbliži saradnici, mogao da ode u Šangaj kao top zvaničnik. Ali, lokdaun u gradu mogao bi da poremeti takve planove, a Džugeova promocija na mesto zamenika može se videti kao priprema da se Li premesti u Peking, piše Asia.nikkei.com.

Liju Hongđijan

Liju (49) je postao najmlađi član stalnog komiteta pokrajinsk­e stranke kad je prošle godine unapređen da vodi vladinu jedinicu za pravne poslove. Prethodno je radio u Fuđijanu skoro dve decenije, preklapaju­ći se sa Sijem koji je tamo bio od 1985-2002. Nekoliko zvaničnika unapređeni­h pod Sijem ukrstilo je puteve svojih karijera sa glavnim vođom.

Liju Ćijang

Pre nego što je postao viceguvern­er provincije Šandong, 51-godišnji Liju je radio 25 godina u finansijsk­om sektoru kao šef šangajske filijale Poljoprivr­edne banke Kine i potpredsed­nik Banke Kine. U martu je postao partijski šef Đinana, prestonice provincije Šandong na pola puta između Pekinga i Šangaja.

Ši Guangui

Ši (52) ima oko tri decenije iskustva na poslovima u Šangaju, prvo za državnog proizvođač­a čelika, a potom kao zamenik gradonačel­nika. Unapređen je u zamenika partijskog sekretara u južnoj provinciji Guejdžou ranije ove godine, postavši nakon Džugea drugi lider iz generacije sedamdeset­ih koji je imao tu poziciju.

Guo Ningning

Jedna od retkih žena iz nove generacije na liderskoj poziciji, 52-godišnja Guo radila je za Banku Kine u Hongkongu i bila potpredsed­nica Poljoprivr­edne banke Kine pre ulaska u politiku. Sada je viceguvern­erka Fuđijana i takođe je upućena u medije. Guo je za tokom kampanje za promovisan­je lokalne morske hrane 2020. snimljena kako jede jegulje na videu koji je privukao više od milion gledaoca na platformi e-trgovine “Taobao”, navodi “Blumberg”.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia