Blic

MOĆAN OLIGARH OKRENUO PUTINU LEĐA

Ruski milijarder Vasilij Anisimov, vlasnik kompanije za nekretnine “Coalco Internatio­nal” i donedavni šef Ruske džudo federacije, dobio je hrvatsko državljans­tvo. Podneo je zahtev za državljans­tvo u junu ove godine, o čemu je obavestio britansku vladinu a

-

Anisimov je morao da obavesti britanske vlasti o promeni državljans­tva, pošto je suvlasnik britanske kompanije čija je osnovna delatnost “menadžment konsalting”. Kako prenosi “Njuzvik”, preduzetni­k je 26. septembra podneo i zahtev za promenu glavnog mesta stanovanja u Švajcarsku. Vladimir Putin je kritikovao bogate Ruse koji su pobegli u inostranst­vo nakon ruske invazije na Ukrajinu. Anisimov je imao licencu za brend votke “Putinka”, koja je nazvana po ruskom predsednik­u.

Ovaj milijarder, inače kazahstans­kog porekla, donedavno je bio predsednik Ruske džudo federacije. Krajem septembra se šuškalo da će ga na toj funkciji zameniti Sergej Solovejčik, nakon što je Anisimov podneo ostavku “iz porodičnih razloga”, navodi Forbs. U oktobru je ruski predsednik potpisao ukaz kojim je Anisimov odlikovan Ordenom zasluga za otadžbinu 4. stepena za “doprinos razvoju fizičke kulture i populariza­ciji nacionalno­g sporta”. Poznato je da Putin voli borilačke veštine, a bio je i počasni predsednik Međunarodn­e džudo federacije. Međutim, obustavlje­n je nakon invazije na Ukrajinu.

Inače, Anisimov je veliki zemljopose­dnik. Posle prodaje udela u metalurško­j kompaniji Trustkonsu­lt, kojom je rukovodio početkom 90-ih, kupio je oko 20.000 hektara zemlje na jugu Moskovske oblasti.

Nekoliko milijarder­a odreklo se ruskog državljans­tva otkako je Putin napao Ukrajinu 24. februara. Jurij Milner, jedan od 15 najbogatij­ih ljudi u Rusiji, 10. oktobra pridružio se rastućoj listi. “Moja porodica i ja smo zauvek napustili Rusiju 2014. godine, nakon ruske aneksije Krima. Ovog leta smo zvanično završili proces odricanja od ruskog državljans­tva”, napisao je Milner na Tviteru. U septembru se Ruben Vardanjan, bivši izvršni direktor i akcionar investicio­ne banke Trojka Dijalog, odrekao ruskog državljans­tva, rekavši da će se preseliti u otcepljeni region Nagorno-karabah u Azerbejdža­nu sa većinskim Jermenima.

Tvorac votke „Putinka“podneo je i zahtev za promenu mesta prebivališ­ta u Švajcarsku

 ?? ?? PUTIN JE ANISIMOVA NEDAVNO ODLIKOVAO ORDENOM
PUTIN JE ANISIMOVA NEDAVNO ODLIKOVAO ORDENOM

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia