Blic

OD „SVE SU ISTE“DO SAMAČKOG ŽIVOTA

-

Lj. je iz jedne od opština Raškog okruga, nedavno je napunio pola veka, a pre četvrt veka kad mu je bilo vreme za ženidbu, kako kaže, shvatio je da će ostati neženja. Odluka isprovocir­ana ličnim „ljubavnim slučajem“, priča nam, bila je voljna, ali 25 godina kasnije shvata da je bila i – pogrešna.

- U to vreme radio sam u Kraljevu, sasvim dobar posao i plata, ali nisam želeo da napustim rodno mesto i očevinu, već sam putovao. Bila je, pored te firme, jedna pekara i u njoj sasvim obična devojka, dve godine mlađa. Svakodnevn­o viđanje, dakle, reč po reč, njena ljubaznost i razoružava­jući osmeh, naravno da sam se baš zaljubio. Eh, koliko je buketa cveća iz majčine bašte i mojih amaterskih stihova stizalo tih jutara u njenu pekaru, dok nisam smogao snage da je jedne subote konačno pozovem da izađemo. Možda joj je bilo čudno što sastanak zakazujem preko dana, ali tad nisam imao automobil i u Kraljevo sam putovao autobusom - priča Lj.

Ispostavil­o se da je taj isti autobus pokvario prvi sastanak.

- Ipak smo se videli, otišli na ručak, kad me je u jednom trenutku pitala „čime sam došao“, pošto je znala da nisam iz njenog grada. Kada sam odgovorio autobusom, u momentu se sva toplina njenog lica i reči pretvorila u led ledeni! Do poslednjeg autobusa za moje mesto sam imao još puna tri sata, a ona mi je na svakih 15 minuta govorila da je „bolje da odmah krenem, da ne zakasnim“, jedva čekajući da se sastanak završi - seća se Lj, dodajući da i danas pamti kako se osećao „malo i poniženo“, satima ponavljaju­ći u sebi sudbonosnu odluku – „nikad veza i brak“!

U tu pekaru, kako kaže, više nikad nije svratio, devojku i prvi i poslednji izlazak sa njom nije zaboravio, a u međuvremen­u se definitivn­o vratio u svoje mesto i pokrenuo privatan biznis, tako da danas ima ne samo automobil nego i – autobus!

- Bio sam emotivno nezreo, a taj slučaj je kod mene, uz bes, ljutnju i groznu predrasudu „da su sve iste i da samo gledaju materijaln­o kod muškarca“, stvorio kompleks niže vrednosti koga godinama nisam uspeo da se oslobodim, pa devojkama nisam ni prilazio, a čim prevališ 35. shvataš da i ne umeš drugi život da vodiš sem samačkog. U ovih 50 znam da je to bila pogrešna odluka - zaključuje Lj.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia