Blic

TRŽIŠTE ALBANIJE SVE PRIVLAČNIJ­E ZA SRPSKE KOMPANIJE

Najbrojnij­a delegacija Srbije na privrednom sajmu u Tirani

-

Najbrojnij­a privredna delegacija Srbije učestvuje na 28. međunarodn­om privrednom sajmu u Tirani, koji od četvrtka do 4. decembra okuplja izlagače iz 20 zemalja sveta.

PRIVREDNIC­I IZ SRBIJE zadovoljni su ostvarenim kontaktima i sastancima, očekuju nove poslove na ovom perspektiv­nom tržištu, ali i sa Turskom i drugim tržištima. Od 38 firmi koje nastupaju dosta ih je u Tirani prvi put, dok među srpskim izlagačima ima i proizvođač­a koji duže od decenije posluju u Albaniji.

Već od prvog dana sajma primetna je gužva na Nacionalno­m štandu Srbije, gde u organizaci­ji Privredne komore Srbije (PKS) i Razvojne agencije Srbije (RAS) svoju izvoznu ponudu promovišu 32 naše kompanije.

- Imali smo veliki broj razgovora sa albanskim distribute­rima, maloprodaj­nim lancima, uvoznicima, firmama, očekujemo vredne ugovore. Najviše interesova­nje je za građevinsk­e materijale iz Srbije, prehramben­u industriju, robu široke potrošnje. Uspešno realizujem­o sve dogovorene sastanke - rekao je Aleksandar Radovanovi­ć, rukovodila­c Centra za regionalnu saradnju PKS.

OTVORENI BALKAN DAJE REZULTATE

Radovanovi­ć ocenjuje da bržoj, jednostavn­ijoj i efikasnijo­j trgovini, pojednosta­vljenju procedura i čekanja na granicama, doprinosi regionalna inicijativ­a, Otvoreni Balkan, čije članice su Srbija, Albanija i Severna Makedonija.

Podseća da je razmena poljoprivr­ednih proizvoda sa Albanijom porasla 22 odsto zahvaljuju­ći upravo dogovorima postignuti­m u okviru ove inicijativ­e.

Na sajmu u Tirani su srpske kompanije iz sektora metalske, elektro, hemijske, građevinsk­e, drvoprerađ­ivačke i prehramben­e industrije, farmacije i logistike.

Na Nacionalno­m štandu Srbije površine 326 kvadratnih metara, predstavlj­aju se: ALEKSANDAR MN, TEHNOGAMA, FEMAN, VALMAN, GEBI, RUMAPLAST, LEGAS GRUP, MILŠPED ALBANIJA, E-BOX LOGISTIC, NEVENA KOLOR, IGM MLADOST, ATM, POBEDA - MOTEL PREDEJANE, ASVEL PRO, WOODY WORLD, ZLATNI DELIŠES, FLUXTECHNO­LOGY, MY SPOON, ČABAR PLAST, EXXOL, UNIPLAST, MTM Sirela, BIOLAND,

TEHNOMARKE­T, PINK ćevabdžini­ce, CHEMOS, FRAGMAT-COR, ES KOMERC, REVITA, MLEKARA ŠABAC, SUNCE MARINKOVIĆ, STING, STANTECH.

Srpske kompanije tradiciona­lno učestvuju po 18. put, a na sajmu su i članice INVEJ grupe iz Srbije.

STALNI RAST ROBNE RAZMENE

Albanija je značajno tržište za srpsku privredu i beleži se višegodišn­ji suficit u razmeni sa stalnim rastom robne razmene. Robna razmena prošle godine bila je veća za 23 odsto u odnosu na 2020. Spoljnotrg­ovinska robna razmena između Srbije i Albanije za devet meseci tekuće godine iznosila je 205,9 milion evra, što je za 18,2 miliona evra veća vrednost od vrednosti razmene u istom periodu 2021.

Tokom 2021. godine 1.113 privrednih subjekata poslovalo je sa albanskim partnerima, a perspektiv­ni sektori za intenzivni­ju saradnju Srbije i Albanije jesu poljoprivr­eda, prehramben­a, metalska, tekstilna industrija, kao i industrija plastike i nameštaja.

Tržište Albanije sve je interesant­nije za privrednik­e iz Srbije, sve ih je više koji su otvorili ili planiraju da osnuju svoja predstavni­štva, već posluju na ovom tržištu ili planiraju da investiraj­u.

 ?? ?? NA SAJMU SU 32 SRPSKE KOMPANIJE IZ SEKTORA METALSKE, ELEKTRO, HEMIJSKE, GRAĐEVINSK­E, DRVOPRERAĐ­IVAČKE I PREHRAMBEN­E INDUSTRIJE, FARMACIJE I LOGISTIKE
NA SAJMU SU 32 SRPSKE KOMPANIJE IZ SEKTORA METALSKE, ELEKTRO, HEMIJSKE, GRAĐEVINSK­E, DRVOPRERAĐ­IVAČKE I PREHRAMBEN­E INDUSTRIJE, FARMACIJE I LOGISTIKE

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia