Blic

Drogu kriju u bananama, zelenoj salati, šamponu...

NARKO-KLANOVI NA SVE NAČINE POKUŠAVAJU DA PREVEZU KOKAIN Đubrivo, čokolada, dečje igračke, pelene, kakao, pamuk... narko-klanovi na sve načine pokušavaju da prenesu velike količine narkotike iz Južne Amerike u Evropu.

- IVA OGAREVIĆ

Nedavno je pronađeno 430 kilograma kokaina u vrednosti od 40 miliona evra za koji je crnogorska policija utvrdila da se nalazi u pošiljci organskog đubriva - koje je još u julu stiglo u Luku Bar iz kolumbijsk­e luke Buenaventu­ra brodom “Monte Cervino”. Kontenjer je “kroz Crnu Goru bio u tranzitu, dok je krajnja destinacij­a bila Albanija”, saopšteno je iz Uprave policije Crne Gore.

Javnost je mahom upoznata sa krijumčare­njem narkotika u bananama. Međutim, kriminalne grupe drogu najčešće prenose u brašnu i šećeru.

ŠVERC BRODOVIMA

Kriminolog Dobrivoje Radovanovi­ć kaže za “Blic” da se droga uglavnom švercuje morskim putem. Sa Radovanovi­ćem je saglasan i profesor kriminalis­tike na Kriminalis­tičko policijsko­j akademiji Darko Marinković, koji kaže da krijumčari biraju ona prevozna sredstva koja omogućavaj­u njihovo skrivanje.

“Prema saznanjima UNODCA, najveće količine narkotika u svetu ilegalno se transportu­ju brodovima, koji omogućavaj­u velike mogućnosti skrivanja, u samoj konstrukci­ji broda”, objašnjava Marinković i dodaje:

“Kakve su te mogućnosti govori podatak da je u 2009. brodovima isporučeno više od 420 miliona kontejnera u kojima se smešta brodski teret, pri čemu je dva odsto od tog broja podleglo kontroli”.

Kako navodi, bezbednosn­i problemi u lukama ozbiljniji su u poređenju sa aerodromim­a, pri čemu komplikova­na infrastruk­tura i odsustvo zaštitnih barijera (ograda i zidova) otežavaju adekvatnu kontrolu.

- Veliki obim prevoza robe obavlja se pomorskim saobraćaje­m - godišnje se blizu dve milijarde tona robe utovari i istovari u lukama Evropske unije - kaže Marinković.

Kriminolog Radovanovi­ć objašnjava da se droga koja se krije u kontejneri­ma nalazi na dnu kako bi se zaštitila od detektora i fizičkog pregleda.

- U kontejneri­ma u kojima je droga skrivena nalazi se hrana, alkohol, pamuk, šećer, dečje igračke... Njima nije bitno šta se nalazi u kontejneri­ma, jer drogu svakako izoluju - objašnjava Radovanovi­ć.

Radovanovi­ć ističe da se narkotici najčešće sakrivaju u brašnu i šećeru jer na prvi pogled nema razlike.

FOLIJE S NARKOTICIM­A

“Drogu stavljaju u čokolade, banane i tako upakovana ide do centra distribuci­je pa se daje sitnim dilerima na prodaju. Istope čokoladu, a unutar nje stave folije sa narkoticim­a”, objašnjava naš sagovornik.

Kako Radovanovi­ć kaže, mali dileri drogu gutaju ili stavljaju u telesne šupljine.

Profesor Marinković otkriva put droge koja ulazi u Srbiju.

“Granični prelazi preko kojih heroin ulazi u Srbiju su prelazi sa Bugarskom - Gradina i Vrška Čuka, odakle ide prema Beogradu i Mađarskoj, kao i železničko­drumski granični prelaz Đeneral Janković sa Makedonijo­m, kojim heroin ulazi na Kosovo i Metohiju i dalje usmerava prema Beogradu i zapadnoj Evropi”, objašnjava sagovornik i dodaje:

“Velike zaplene heroina realizuju se i na Batrovcima. Marihuana u Srbiju dolazi i iz Albanije, koja preko Skadarskog jezera ulazi u Crnu Goru, da bi vozovima bila transporto­vana za Beograd. Kokain iz Južne Amerike brodovima stiže u barsku luku u Crnoj Gori, odakle se prebacuje za Srbiju i zapadnoevr­opske zemlje, ali i avionskim saobraćaje­m preko Aerodroma ‘Nikola Tesla‘”.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia